Lybra - nie włącza kompresora klimy

Codee

Re: Lybra - nie włącza kompresora klimy

Post autor: Codee » 10 lip 2013, 20:54

ja jestem bardziej optymistycznej opcji gdyż jak 3 sezony temu miałem nabitą klimę to było za dużo czynnika i kompresor się nie włączał. Wtedy spuściłem jakąś ilość czynnika śrubokrętem - tyle co by kompresor się włączył ( może za dużo) i dlatego teraz jest zero czynnika.
Natomiast co do całej procedury z wymianą rurki itp. to jest to dla mnie bardzo dziwne żeby aż tyle demontować aby to wykręcić, no ale miejmy nadzieję że mimo wszystko nie będę musiał tego sprawdzać.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 10 lip 2013, 22:18

W tamtym roku przerabiałem przypadek tego aluminiowego przewodu ("dwururki"), o którym pisze kolega sel. U mnie również miał dziurę na zgięciu, a ze względu na stan całości nie opłacało się go naprawiać. Po prostu 12 lat w polskim klimacie dla tej rurki to jest dość. Aktualnie przerabiam kolejny przewód od klimy (ten za chłodnicą) - puścił na połączeniu gumy z aluminium i ze względu na stan całości nie opłaca się naprawiać/spawać. Także nabić możesz, ale żeby nie stracić za chwilę całego czynnika z powrotem, sprawdź stan tych rurek i ogólnie szczelność całego układu.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

bronx
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: bronx » 11 lip 2013, 9:11

Code jeśli zaworek zrobił Ci pss, mógł polecieć i masz winowajcę.
Ja bym Ci to mógł ogarnąć ale do Gliwic to raczej nie po drodze masz :)
Można przyjąć ubytek gazu 10-15% rocznie.
Ponizej 2 barów kompresor może się nie załączać.
Nie mniej powinno trzymać jakieś min ciś. Pisałeś że klima smigała kilka tyg temu, a jeśli teraz zero to raczej wróży to na jakąś nieszczelność.
Do nabicia azotem 20Bar i sprawdzenie szczelności, potem na próżnię min 20 minut (suszymy układ ) i dobicie.
Przypilnuj aby wlali Ci nowy olej ok 20ml.

Codee

Post autor: Codee » 12 lip 2013, 22:30

Wszystko jasne, dziś byłem na serwisie klimy i w ciemni widziałem piękny obraz malowany na chłodnicy klimy! Niestety chłodnica do wymiany, choć i są magicy co ją kleją!

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 12 lip 2013, 22:33

Kolejny aluminiowy wynalazek, przetestowany wytrzymałościowo w syberyjskich warunkach :| :-?
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
piureczko
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: GRZEGORZ

Post autor: piureczko » 13 lip 2013, 13:36

CODEE w Tychach na STW jest taki magik (ja u niego robiłem klime) 3 sezon jest oki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”