Lybra 1.9 JTD - wentylator nie działa po załączeniu klimy

slawek1jan
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Sławek

Lybra 1.9 JTD - wentylator nie działa po załączeniu klimy

Post autor: slawek1jan » 07 lis 2012, 19:17

witam mam problem z klimatyzacja otóż po załączeniu klimatyzacji klima działa przez jakiś czas po czym się wyłacza i po pewnym czasie znów włancza. Dodam zę problem nie występuje gdy auto sie porusza lub odłączę czujnik temperatury co wymusza automatyczne załączenie się wentylatorów. Problem występuje gdy auto stoi więc wnioskuje ze problem ten jest związany z chłodzeniem chłodnicy klimatyzacji . A wiec moje pytanie jest takie co jest odpowiedzialne za włączenie się tych wentylatorów i gdzie może być problem. Dodam także że robiłem test wentylatorów w programie fiat ecu scan i na pierwszym biegu działa jeden wentylator a na drugim biegu oby dwa wentylatory.
Mój samochód lancia lybra 1.9 jtd 2002 r wersja sedan
Ostatnio zmieniony 07 lis 2012, 21:20 przez Dudi, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Proszę czytać regulamin i tytułować zgodnie z nim. Poprawiłem /Polej/

Pawel_cios
Imię: Paweł

Re: Lybra 1.9 JTD - wentylator nie działa po załączeniu klim

Post autor: Pawel_cios » 21 mar 2013, 18:02

sprawdź bezpieczniki pod maską po prawej stronie duże 50A, biegu pierwszego i drugiego wentylatora mogą być przepalone i wymień rezystor na chłodnicy idą do niego dwa kabelki zdaje sie czarno zielone z tylu na górze chłodnicy kosztuje 40 zl jak jest zepsuty to pierwszy bieg nie będzie działał i takie coś będzie się działo u mnie acyl freon poszedł w powietrze takie cieśninie się zrobiło przez to :P

pääkäyttäjä

Post autor: pääkäyttäjä » 21 mar 2013, 18:15

Archeolog :P

slawek1jan

Post autor: slawek1jan » 16 kwie 2013, 19:00

okej w najbliższym czasie sprawdzę te bezpieczniki i rezystor i odpisze.Może i archeolog ale do tej pory nie wiem co i jak wiec się przyda

slawek1jan

Post autor: slawek1jan » 17 maja 2013, 18:33

bezpieczniki napewno dobre bo wentylatory pracują rezystor tez a chyba chodzi o to że jak wlacze klime to ona pracuje aż do momentu gdy wzrośnie temperatura chłodnicy klimatyzacji a co za tym idzie także ciśnienie co powoduje odłączenie klimy dodam że problemu nie ma podczas jazdy i gdy odlacze wtyczke od czujnika temperatury co wymusza pracę wentylatorow . A więc co wnioskuje że jakiś czujnik odlacza mi klime po wzroście cisnienia aby nie dopuścić do uszkodzenia klimy ale tez jakiś czujnik nie chce mi załączyć wentylatorow w celu schlodzenia chłodnicy klimy co by wymusiło ciągłą pracę klimatyzacji. I tu moje pytanie jaki czujnik za to odpowiada ?

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 17 maja 2013, 19:56

Po włączeniu klimatyzacji włączają Ci się wentylatory/wentylator?
Jeśli nie to presostat do sprawdzenia.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

slawek1jan

Post autor: slawek1jan » 04 sie 2013, 19:16

po włączeniu klimy wentylatory nie włączają się ale presotat raczej sprawny bo odlacza sprezarke żeby nie wywalilo wentylatory sprawne na 100 procent .Nie wie czasem ktoś czy ten presostat odpowiada za sterowanie wentylatorami czy tylko za odlaczanie sprezarki a może w układzie znajduje się jakiś inny czujnik który odpowiada za włączenie wentylatorow lub są dwa presostaty .Wiem że jeden znajduje się na osuszaczu tuż za lampa a drugiego nie widzę.

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 04 sie 2013, 19:25

Z tego co kojarzę to presostat tam jest jeden i to on odpowiada za włączanie/wyłączanie wentylatorów.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Codee

Post autor: Codee » 05 sie 2013, 11:06

Ale działa on na podstawie ciśnienia czynnika nie tak ot.

slawek1jan

Post autor: slawek1jan » 29 sie 2013, 20:27

presostat rzeczywiście jest jeden i to on zalacza wentylatory pod wpływem zbyt wysokiego ciśnienia dziś został wymieniony i nic. Więc zapewne gdzies przerwa obwodu lub zepsuty przekaznik

Codee

Post autor: Codee » 30 sie 2013, 11:05

skąd wiesz że przekaźnik? próbowałeś na ostro podpiąć 12V na podszybiu wyciągając przekaźnik? jeśli sprężarka załapie znaczy że to wcale nie instalacja, zacznij jednak od podpięcia 12V na sprężarkę jak elektromagnes załapie to podszybie.
Instalacja może być ok. Może masz za dużo czynnika i przez za wysokie ciśnienie presostat nie puszcza Ci sprężarki.

bronx
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: bronx » 30 sie 2013, 12:38

Pozwolę sobie zadać pytanie bo nie doczytałem.
Wiesz ile gazu/jakie ciśnienie masz w układzie ?

Jak idziesz na posiedzenie to najpierw du... wycierasz, potem sra.... sz ?? :)

Tu jest tak samo, najpierw co i ile jest w układzie, możesz mieć wszystko sprawne a gazu brak lub za dużo.

slawek1jan

Post autor: slawek1jan » 31 sie 2013, 18:08

Napisze to jeszcze raz bo widocznie niektórzy nie czytają od początku do końca. Klima po włączeniu działa i to działa jak z bajki i w czasie jazdy tez jest ok ,ale na postoju jest inaczej kompresor odłącza się co chwila wynika to z tego że presostat odłącza sprężarkę klimatyzacji pod wpływem ciśnienia a odcina ją dlatego ze nie załącza wentylatorów nie będę tu pisać o zależności ciśnienia od temperatury której kolega bronx i tak nie zrozumie bo jest zajęty podcieraniem du.. i pasaniu bzdur o sran.. .Doszedłem do tego ze presostat(czujnik ciśnienia) pod wpływem ciśnienia powinien mi załączyć wentylatory chłodnicy klimatyzacji a ich nie załącza. Wentylatory na bank ok bo działają presostat też ok bo wymieniłem . Wiec jak ktoś wie który pin na presostacie odpowiada za załączenie wentylatorów to niech napisze no i czy ten pin przechodzi przez przekaźnik.

lybra1,9
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: lybra1,9 » 31 sie 2013, 19:09

slawek1jan pisze:Napisze to jeszcze raz bo widocznie niektórzy nie czytają od początku do końca. Klima po włączeniu działa i to działa jak z bajki i w czasie jazdy tez jest ok ,ale na postoju jest inaczej kompresor odłącza się co chwila wynika to z tego że presostat odłancza sprężarkę klimatyzacji pod wpływem ciśnienia a odcina ją dlatego ze nie zaląncza wentylatorów nie bende tu pisać o zależności ciśnienia od temperatury której kolega bronx i tak nie zrozumie bo jest zajęty podcieraniem du.. i pasaniu bzdur o sran.. .Doszłęm do tego ze presostat(czujnik ciśnienia) pod wpływem ciśnienia powinien mi załączyc wentylatory chłodnicy klimatyzacji a ich nie załancza. Wentylatory na bank ok bo działają presostat tez ok bo wymieniłem . Wiec jak ktoś wie który pin na presostscie odpowiada za załączenie wentylatorów to niech napisze no i czy ten pin przechodzi przez przekażnik.

Tutaj jestes w błędzie to nie presostat załącza wentylator tylko sterownik silnika na podstawie sygnału masy z presostatu.Tak więc jesli stwierdziłeś ,że presostat jest ok to wiesz który pin podaje mase do sterownika silnika a ten z kolei podaje mase do przekaznika załączajac wentylator.
1.Sprawdzić połączenie ECu<->presostat
2.sprawdzić połaczenie ECU<->przekaznik wentylatora
Masz tu schemacik posprawdzaj druty pod katem : zwarcia ciagłości,lub przerwy:
wich.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja elektryczna”