Delta III - błąd wspomagania parkingowego
Dzisiaj wyświetliło mi komunikat;wspomaganie parkingowe nie do dyspozycji i przestały działać czujniki cofania. Podpiąłem auto do kompa i komp nie widzi żadnego błędu,a komunikat i świecąca ikonka nadal są.Macie jakieś pomysły?
pozd jenks.
pozd jenks.
lancia lybra intensa 2,4jtd-sprzedana
lancia delta III platinum 2,0 M-jet 2010r-sprzedana
Alfa Romeo Tonale-użytkowana
- JackRM
- Forumowicz/ka
- Imię: Jacek
Bezpieczniki wszystkie sprawdzone?
Tapatalk@iOS8.1
Tapatalk@iOS8.1
Była:Lancia Lybra 1.9jtd 2000 grigio Elisa 105KM/255Nm tuned by Ramzes_II @130KM/315Nm
Była:Lancia Delta III 1.6MJT Platinum 2012 Poltrona Frau Gran Luce bicolore nero/grigio underground
Jest: Fiat Freemont 2.0MJT 2015 170KM automat Black Code AWD
Była:Lancia Delta III 1.6MJT Platinum 2012 Poltrona Frau Gran Luce bicolore nero/grigio underground
Jest: Fiat Freemont 2.0MJT 2015 170KM automat Black Code AWD
Re: Delta III - błąd wspomagania parkingowego
Coś gdzieś nie łączy ,bo czasami czujniki na chwile działają.Ponad to nie mogę się połączyć FES-em ze sterownikiem,wywala że kabel lub port jest be.
- cuoreventi
- Forumowicz/ka
- Imię: Krzysiek
No to podpiąłeś pod kompa i komp błędów nie widzi, czy jednak z centralką odpowiedzialną za czujniki połączyć się nie możesz?jenks pisze:Ponad to nie mogę się połączyć FES-em ze sterownikiem,wywala że kabel lub port jest be.
Czujniki parkowania są obsługiwane przez K-Line na pinie 13. Standardowe kable mają K-Line na pinie 7.
Innymi słowy potrzebna przejściówka.
Nie mogę połączyć się z centralką.Mam kabel elm 327 od viakena+ 3 przejśćiówki.Teoretycznie powinien połączyć się ze wszystkim i łączy z wyjątkiem tej centralki.Sugerujesz,że powinienem mieć inny kabel?
- cuoreventi
- Forumowicz/ka
- Imię: Krzysiek
Nie wiem jakie masz te przejściówki.
Aby połączyć się z centralką Semi-automatic Parking Valeo potrzebujesz przejściówki z pin 7 na pin 13
Z kolei same tylne czujniki, to centralka Parking Valeo obsługiwana przez CAN.
Pierwszego FES nie widzi, ale alfaOBD owszem. Do tego potrzebna przejściówka jw.
MES nie ma odpowiednich przejściówek. Typ 1 ma przejście na pin 12 ale nie na 13.
Z kolei błąd z łączeniem się z CAN może być wynikiem obecności niepotrzebnego rezystora na płytce ELM.
Aby połączyć się z centralką Semi-automatic Parking Valeo potrzebujesz przejściówki z pin 7 na pin 13
Z kolei same tylne czujniki, to centralka Parking Valeo obsługiwana przez CAN.
Pierwszego FES nie widzi, ale alfaOBD owszem. Do tego potrzebna przejściówka jw.
MES nie ma odpowiednich przejściówek. Typ 1 ma przejście na pin 12 ale nie na 13.
Z kolei błąd z łączeniem się z CAN może być wynikiem obecności niepotrzebnego rezystora na płytce ELM.
Witam,byłem u elektryka któremu udało się połączyć z centralką.Błąd to nieciągły sygnał z czujnika wew lewego i teraz,żeby wiedzieć co jest uszkodzone należy zamienić czujniki.Czy ktoś wie jak się do nich dostać,czy trzeba demontować zderzak,gdzie idzie wiązka elektryczna?
pozd jenks
pozd jenks
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Piotr
Witam,
Mam podobny problem, właśnie wróciłem od drugiego już elektryka który nie może się podpiąć do sterownika czujników.
Może ktoś polecić kogoś z Śląska najlepiej okolice Dąbrowy Górniczej (ale podjadę już wszędzie), problem jest taki że z początku czujniki raz działały a raz nie aż w końcu przestały działać w ogóle.
O dziwo parktronik działa poprawnie.
Pozdrawiam,
Mam podobny problem, właśnie wróciłem od drugiego już elektryka który nie może się podpiąć do sterownika czujników.
Może ktoś polecić kogoś z Śląska najlepiej okolice Dąbrowy Górniczej (ale podjadę już wszędzie), problem jest taki że z początku czujniki raz działały a raz nie aż w końcu przestały działać w ogóle.
O dziwo parktronik działa poprawnie.
Pozdrawiam,
U mnie elektryk połączył się z centralką,ale nie pod deltą tylko pod ypsilon.
Przy centralce
Centralka znajduje się na prawym nadkolu tylnego koła(dojście od strony bagażnika dość ciasno)Ta centralka obsługuje też o ile pamiętam układ esp i asr.U mnie poluzowała się kostka.
Cześć
Mam podobny problem z błędem wspomagania parkowania
Po podpięciu do komputera okazało się że buzzer wymaga wymiany, na forum wyczytałem że głośnik od parkowania znajduje się za zegarami niestety rozbierałem i nic nie znalazłem (załączam zdjęcie) dodatkowo natknąłem się na schemat instalacji gdzie pokazany był buzzer z informacją że są dwa jeden z przodu drugi z tyłu. Tylny zlokalizowany w tylnym prawym słupku (rozebral3m i również nie znalazlem) co zrobiłem źle lub co powinienem sprawdzić. Prośba o wsparcie. Pozdrawiam
Mam podobny problem z błędem wspomagania parkowania
Po podpięciu do komputera okazało się że buzzer wymaga wymiany, na forum wyczytałem że głośnik od parkowania znajduje się za zegarami niestety rozbierałem i nic nie znalazłem (załączam zdjęcie) dodatkowo natknąłem się na schemat instalacji gdzie pokazany był buzzer z informacją że są dwa jeden z przodu drugi z tyłu. Tylny zlokalizowany w tylnym prawym słupku (rozebral3m i również nie znalazlem) co zrobiłem źle lub co powinienem sprawdzić. Prośba o wsparcie. Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Problem rozwiązany.
Buzzer z tyłu znajduje się w lewym tylnym słupku bagaznika a buzzer przedni po lewej stronie po nogafami kierowcy.
Po wymianie wszystko działa.
Pozdrawiam
Buzzer z tyłu znajduje się w lewym tylnym słupku bagaznika a buzzer przedni po lewej stronie po nogafami kierowcy.
Po wymianie wszystko działa.
Pozdrawiam