Mam kolejny problem z kappą, sprawa przedstawia się tak: od jakiegoś czasu czasem sprzęgło łapało mi na samym końcu, ale potem wracało do normy. dzisiaj zauważyłem ze pedał wraca tylko do połowy, łapie na mocne dopchnięcie pedału, biegu nie można wbić ani wybić, jak na razie dowiedziałem się ze jest tam wysprzęglik zamiast linki także jego obstawiam :/
Co mogło się stać?
Kappa 2.0 20v - brak sprzęgła
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Mateusz
Kappa 2.0 20v - brak sprzęgła
Kappa 2.0 VIS
Phedra 2.0hdi
Phedra 2.0hdi
Re: Kappa 2.0 20v brak sprzegła
Mógł się zapowietrzyć układ hydrauliczny sprzęgła, mógł się rozszczelnić wysprzęglik albo pompa pod pedałem. Do zrobienia masz:
- sprawdzenie poziomu płynu hamulcowego, sprzęgło bierze z tego samego zbiornika tylko wyżej, stan musi być max,
- sprawdzenie pompy pod pedałem pod kątem wycieku, wystarczy ją obmacać palcem - w skrajnym przypadku będą plamy na podłodze,
- sprawdzenie wysprzęglika czy nie cieknie - pod osłoną gumową i na przewodzie,
- jeśli nie stwierdzisz wycieków, to po uzupełnieniu płynu odpowietrz układ - na forum jest sposób.
- jeśli stwierdzisz wyciek w którymś elemencie to go wymień - to też jest opisane.
- sprawdzenie poziomu płynu hamulcowego, sprzęgło bierze z tego samego zbiornika tylko wyżej, stan musi być max,
- sprawdzenie pompy pod pedałem pod kątem wycieku, wystarczy ją obmacać palcem - w skrajnym przypadku będą plamy na podłodze,
- sprawdzenie wysprzęglika czy nie cieknie - pod osłoną gumową i na przewodzie,
- jeśli nie stwierdzisz wycieków, to po uzupełnieniu płynu odpowietrz układ - na forum jest sposób.
- jeśli stwierdzisz wyciek w którymś elemencie to go wymień - to też jest opisane.
Drop a gear and disappear!
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Damian
To na 100 procent problem z układem hydraulicznym sprzęgła.Odpowietrz sprzęgło. Potrzebny do tego elastyczny wężyk o średnicy 5 mm i długości 70 cm. Czas operacyjny 15 min.
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Mateusz
Dzięki koledzy
bede w poniedzialek probował

Kappa 2.0 VIS
Phedra 2.0hdi
Phedra 2.0hdi