Kappa 2.4 JTD - jak zamontować skrzynię biegów?
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Tomek
Kappa 2.4 JTD - jak zamontować skrzynię biegów?
Witam, jak w temacie- wymieniałem sprzęgło teraz muszę skręcić skrzynię z silnikiem alllleeee nie mogę trafić tymi widełkami które ciągną za łożysko oporowe właśnie w łożysko, a dokładniej w uszy tego łożyska. Podpowie mi ktoś jak to zrobić? Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2015, 13:58 przez Dudi, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Przeniosłem do odpowiedniejszego działu. Poprawiłem pisownię./stabraf/
Powód: Przeniosłem do odpowiedniejszego działu. Poprawiłem pisownię./stabraf/
Był maluszek 650,peugeot405 1.6lpg ,punto1 1.7td, 2x tico800 lpg,kappa 2.4tds a obecnie jest kappa2.4jtd i lybra 2.4jtd
-
Re: Kappa 2.4 JTD - jak zamontować skrzynię biegów?
dodam że sprzęgło jest używane, ale po przebiegu 20tyś km zauważyłem że kiedy kupuje się nowy docisk łożysko oporowe jest osobno więc nasuwa się pytanie czy można jakoś odczepić łożysko z docisku?
Był maluszek 650,peugeot405 1.6lpg ,punto1 1.7td, 2x tico800 lpg,kappa 2.4tds a obecnie jest kappa2.4jtd i lybra 2.4jtd
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Damian
Można łożysko dociskowe od docisku odczepić, ale nie musisz tego robić. Jest ono zamontowane na wcisk, tzn. jest na łożysku taki pierścień, który się zaciska i w ten sposób blokuje docisk.
Aby trafić widełkami w uchwyty w łożysku to należy mniej więcej ustawić uchwyty w ten sposób, żeby miały możliwość wejścia w widełki. Potrzebne są dwie osoby. Jedna od strony maglownicy nasuwa skrzynię, a druga od strony widełek. Osoba od strony widełek podczas spinania skrzyni rusza widełkami, żeby zahaczyć o zaczepy łożyska widełkami. Po zsunięciu skrzyni od razu czuć czy widełki weszły na swoje miejsce czy nie. Jeśli wejdą to dźwignia ma około 1 cm luzu, a jeśli się jakoś zablokują, to dźwignia będzie sztywno.Ja to robiłem 3 razy, bo uszczelniacz mi się podwinął i musiałem rozbierać wszystko ponownie, a przy drugim spięciu skrzyni źle weszły widełki i tego nie zauważyłem od razu i po 2-godzinnym skręcaniu wszystko musiałem rozkręcać ponownie, ale za to teraz sprzęgło w kappie mógłbym wymieniać z zamkniętymi oczyma.
Uważaj też, żeby Ci się lewy przegub nie wysunął ze skrzyni, jeśli po wymianie sprzęgła nagle Ci zacznie ciec z lewego przegubu to go musisz po prostu wsunąć, bo się wysunął.
Aby trafić widełkami w uchwyty w łożysku to należy mniej więcej ustawić uchwyty w ten sposób, żeby miały możliwość wejścia w widełki. Potrzebne są dwie osoby. Jedna od strony maglownicy nasuwa skrzynię, a druga od strony widełek. Osoba od strony widełek podczas spinania skrzyni rusza widełkami, żeby zahaczyć o zaczepy łożyska widełkami. Po zsunięciu skrzyni od razu czuć czy widełki weszły na swoje miejsce czy nie. Jeśli wejdą to dźwignia ma około 1 cm luzu, a jeśli się jakoś zablokują, to dźwignia będzie sztywno.Ja to robiłem 3 razy, bo uszczelniacz mi się podwinął i musiałem rozbierać wszystko ponownie, a przy drugim spięciu skrzyni źle weszły widełki i tego nie zauważyłem od razu i po 2-godzinnym skręcaniu wszystko musiałem rozkręcać ponownie, ale za to teraz sprzęgło w kappie mógłbym wymieniać z zamkniętymi oczyma.
Uważaj też, żeby Ci się lewy przegub nie wysunął ze skrzyni, jeśli po wymianie sprzęgła nagle Ci zacznie ciec z lewego przegubu to go musisz po prostu wsunąć, bo się wysunął.
-
odczepiłem to łożysko skręciłem skrzynie z silnikiem a teraz nie mogę spowodować żeby łożysko wskoczyło w docisk , jak to zrobić żeby wskoczyło w swoje miejsce bo popycham dzwignię od wysprzęglika i nic?