[ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Róbta co chceta ;)
Awatar użytkownika
cysiek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Re: [ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Post autor: cysiek » 04 gru 2015, 8:15

Art92 pisze: Natomiast co do refundacji in vitro, równie dobrze kobieta o nieciekawej aparycji zażąda refundacji operacji plastycznej bo dzięki temu będzie mogła mieć dzieci.
Bardzo ciekawe teoria. Może poprzesz ją jakimiś badaniami, pracami naukowymi bo chciałbym zasięgnąć wiedzy w tym temacie.
Oczywiście rozmawiamy o kobiecie nie mogącej mieć dzieci ze względów biologicznych a nie wątpliwej urody. Bo jeśli chodziło Ci o to drugie, to jak to mawiają "każda zmora znajdzie swojego amatora", a później to już z górki.
Pozdrawiam
Cysiek
Lancia Lybra 2,0 LX 20v 154KM
LPG: Stag IV, KME Silver, Reg Fast

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 04 gru 2015, 8:56

Art92 pisze:Nie, jestem przeciwny jakimkolwiek refundacjom, zasiłkom, zapomogom i nie wiadomo co tam jeszcze.
Nikt nie mówi o żadnej refundacji, ani zapomodze. Składkowicze ciężko pracują i ze swojej pracy, chcąc nie chcąc, są zmuszeni wykupywać ubezpieczenie zdrowotne. I to z owego ubezpieczenia (czyli za własne, składkowiczów, pieniądze!) są leczeni. Nie jest to więc żadna łaska naszego państwa, ani zapomoga, ale zwyczajna transakcja. Jedyny feler, że jedna ze stron jest do tej transakcji przymuszona i dopóki legalnie pracuje, nie może zrezygnować z dealu np. na korzyść alternatywnego ubezpieczenia prywatnego.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wypowiedź nr 1, z popołudnia:
darbo pisze:
Nat pisze:Tak czy owak, taka krótkowzroczna, populistyczna polityka Kaczyńskiego oznacza dla Polski realne straty. Zyska tylko PiS (w sondażach)

Oby.
Wypowiedź nr 2, z wieczora tego samego dnia:
darbo pisze:Moja niezachwiana wiara w miłościwie nam panujących to fenomen, który znajduje się głównie w głowach moich oponentów, którzy będąc tu codziennie są na tyle leniwi, że nie chce im się czytać moich wypowiedzi ze zrozumieniem.
Kiedy czytam tak calkiem sprzeczne ze sobą Twoje wypowiedzi - zaczynam rozumieć, skąd się biorą zarzuty formułowane przez wielu kolegów w tym wątku, o manipulacjach i niekonsekwencjach, których się dopuszczasz w dyskusji.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
Art92
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Artur

Post autor: Art92 » 04 gru 2015, 9:04

Nat pisze:
Art92 pisze:Nie, jestem przeciwny jakimkolwiek refundacjom, zasiłkom, zapomogom i nie wiadomo co tam jeszcze.
Nikt nie mówi o żadnej refundacji, ani zapomodze. Składkowicze ciężko pracują i ze swojej pracy, chcąc nie chcąc, są zmuszeni wykupywać ubezpieczenie zdrowotne. I to z owego ubezpieczenia (czyli za własne, składkowiczów, pieniądze!) są leczeni. Nie jest to więc żadna łaska naszego państwa, ani zapomoga, ale zwyczajna transakcja. Jedyny feler, że jedna ze stron jest do tej transakcji przymuszona i dopóki legalnie pracuje, nie może zrezygnować z dealu np. na korzyść alternatywnego ubezpieczenia prywatnego.
O to chodzi :)
VW Sweter 1.9 TDi. Od czasu do czasu ujeżdżam Chevrolet Cruze 1.6

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 04 gru 2015, 9:10

Art92 pisze:
Nat pisze:
Skoro tak, to nie rozumiem, dlaczego masz problem z finansowaniem in vitro. Skoro ubezpieczenie - umowa między państwem polskim, a składkowiczem - obejmuje leczenie skutków również i tej choroby?
Pozdrawiam
Nat
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
Art92
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Art92 » 04 gru 2015, 9:20

Nat pisze:
Art92 pisze:
Nat pisze:
Skoro tak, to nie rozumiem, dlaczego masz problem z finansowaniem in vitro. Skoro ubezpieczenie - umowa między państwem polskim, a składkowiczem - obejmuje leczenie skutków również i tej choroby?
Bo niepłodność nie zabija. Nie widzę powodu dla którego obywatele mieliby się składać na taki zabieg.

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 04 gru 2015, 9:53

Jest znacznie ciekawiej. Zaziębienie nie zabija. Sporo chorób zakaźnych nie zabija. Wiele chorób ortopedycznych nie zabija. Poród nie zabija. Bolący ząb nie zabija. Ja jednak życzyłbym sobie, by za tę wysoką, przymusową składkę leczono mnie nie tylko w SOR.
Pozdrawiam
Nat

Awatar użytkownika
belial666
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: belial666 » 04 gru 2015, 10:13

Nat pisze:Jest znacznie ciekawiej. Zaziębienie nie zabija. Sporo chorób zakaźnych nie zabija. Wiele chorób ortopedycznych nie zabija. Poród nie zabija. Bolący ząb nie zabija. Ja jednak życzyłbym sobie, by za tę wysoką, przymusową składkę leczono mnie nie tylko w SOR.
Niestety muszę przyznać... : ok2 :
Nr. telef. 501259455

Awatar użytkownika
Art92
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Art92 » 04 gru 2015, 10:22

Nat pisze:Jest znacznie ciekawiej. Zaziębienie nie zabija. Sporo chorób zakaźnych nie zabija. Wiele chorób ortopedycznych nie zabija. Poród nie zabija. Bolący ząb nie zabija. Ja jednak życzyłbym sobie, by za tę wysoką, przymusową składkę leczono mnie nie tylko w SOR.
Właśnie, słowo klucz: "przymusowa". O to chodzi by nie było przymusu ubezpieczeń. Każdy decyduje za siebie, czy chce się ubezpieczyć, odłożyć czy wydać na prostytutki. Mylisz się, nieleczone zaziębienie prowadzi do poważniejszych schorzeń, które mogą zabić. Poród nie zabija? A to mi nowość 8-O . O opiece dentystycznej już pisaliśmy, większość korzysta z prywatnej.

Nie jestem aż tak liberalny by całkowicie liberalizować służbę zdrowia, szczególnie w tak stosunkowo biednym kraju aczkolwiek trafia do mnie zmiana roli państwa w tym sektorze.

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 04 gru 2015, 10:51

Zdefiniujmy więc problem, jaki wyłania się z Twoich wypowiedzi - to nie finansowane z ubezpieczenia leczenia skutków niepłodności powinno Cię bulwersować, ale przymus ubezpieczania się w państwowej ubezpieczalni.
Pozdrawiam
Nat

Awatar użytkownika
Art92
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Art92 » 04 gru 2015, 11:00

Nat pisze:Zdefiniujmy więc problem, jaki wyłania się z Twoich wypowiedzi - to nie finansowane z ubezpieczenia leczenia skutków niepłodności powinno Cię bulwersować, ale przymus ubezpieczania się w państwowej ubezpieczalni.
Wydawało mi się, że również jesteś przeciwny refunacji in vitro. Ja zdania nie zmienię bo to moja prywatna opinia. Jestem przeciwny marnotrawstwu publicznych pieniędzy i tyle.

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 04 gru 2015, 11:10

Art92 pisze:
Nat pisze:Zdefiniujmy więc problem, jaki wyłania się z Twoich wypowiedzi - to nie finansowane z ubezpieczenia leczenia skutków niepłodności powinno Cię bulwersować, ale przymus ubezpieczania się w państwowej ubezpieczalni.
Wydawało mi się, że również jesteś przeciwny refunacji in vitro. Ja zdania nie zmienię bo to moja prywatna opinia. Jestem przeciwny marnotrawstwu publicznych pieniędzy i tyle.
I znów wracamy ab ovo: to nie sa publiczne pieniądze, lecz pieniądze składkowiczów. Wydawało się, że to już zaakceptowałeś, a tu ponowny zonk?
Mój prywatny pogląd na tę sprawę jest taki, że przymus ubezpieczania się u państwowego ubezpieczyciela powinien zostać zniesiony. Zamiast tego powinna być możliwość (jestem nawet w stanie niechętnie ustąpić, że nie możliwość, a obowiązek) ubezpieczenia się w dowolnym, działającym na rynku podmiocie ubezpieczającym. Świadczenia standardowe powinny być skatalogowane (tzw. koszyk). Zakres ubezpieczenia: powinien być co najmniej z koszyka, z możliwością dokupienia wszelkich wodotrysków.
Pozdrawiam
Nat

Awatar użytkownika
Art92
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Art92 » 04 gru 2015, 11:22

Nat pisze:
Art92 pisze:
I znów wracamy ab ovo: to nie sa publiczne pieniądze, lecz pieniądze składkowiczów. Wydawało się, że to już zaakceptowałeś, a tu ponowny zonk?
Mój prywatny pogląd na tę sprawę jest taki, że przymus ubezpieczania się u państwowego ubezpieczyciela powinien zostać zniesiony. Zamiast tego powinna być możliwość (jestem nawet w stanie niechętnie ustąpić, że nie możliwość, a obowiązek) ubezpieczenia się w dowolnym, działającym na rynku podmiocie ubezpieczającym. Świadczenia standardowe powinny być skatalogowane (tzw. koszyk). Zakres ubezpieczenia: powinien być co najmniej z koszyka, z możliwością dokupienia wszelkich wodotrysków.
Jak nie są publiczne? Skoro pobiera je państwo w formie składki, i potem po pożarciu jej części oddaje w formie opieki zdrowotnej. W dalszej części się z tobą zgadzam prócz obowiązku ubezpieczenia. W mojej opinii powinno być to dobrowolne.

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Darek

Post autor: darbo » 04 gru 2015, 11:43

Nat pisze: I znów wracamy ab ovo: to nie sa publiczne pieniądze, lecz pieniądze składkowiczów. Wydawało się, że to już zaakceptowałeś, a tu ponowny zonk?
To są oczywiście publiczne pieniądze. Powrót ab ovo i zonk - nieaktualne.
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 04 gru 2015, 12:04

belial666 pisze:Ale komu Ty tłumaczysz. Niech wyjedzie do USA i niech pożyje tam... Koleżanka żony antybiotyki z Polski ściąga. Taka rzecz.
Ale ja nie chcę nikomu tego tłumaczyć.

Popieram zdanie Nata. Refundacje leków, zabiegów etc. to jest to na co wszyscy płacimy co miesiąc, kiedy odciągają nam na ubezpieczenie zdrowotne. I to należy nam się jak psu buda! Tylko, że płacenie państwowego ubezpieczenia nie powinno być obowiązkowe.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
Maniak
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Mariusz

Post autor: Maniak » 04 gru 2015, 12:16

FXX pisze:
belial666 pisze:Ale komu Ty tłumaczysz. Niech wyjedzie do USA i niech pożyje tam... Koleżanka żony antybiotyki z Polski ściąga. Taka rzecz.
Ale ja nie chcę nikomu tego tłumaczyć.

Popieram zdanie Nata. Refundacje leków, zabiegów etc. to jest to na co wszyscy płacimy co miesiąc, kiedy odciągają nam na ubezpieczenie zdrowotne. I to należy nam się jak psu buda! Tylko, że płacenie państwowego ubezpieczenia nie powinno być obowiązkowe.
Odnośnie nie obowiązkowego ubezpieczenia :roll: mam znajomego który 8 lat temu wrócił z USA i nie płacił tam Haraczu w postaci ubezpieczenia, teraz jest z niczym. Ma 76 lat i nie ma emerytury, żyje skromnie z kasy po sprzedaży domu 8-O
Pozdrawiam brać klubowiczów : ok2 :
Kappa 2.0, 2.4, 3.0, 2.4TD WSZYSTKIE CZĘŚCI!
Tel. 606 692 044 Jak by co było trzeba.
Piaskowanie i zabezpieczenia antykorozyjne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Hyde Park :::”