W najbliższych dniach kończy mi się ubezpieczenie w zecie, postanowiłem więc zadbać o ten aspekt zawczasu. Jako, że wczoraj dostałem namiar na dobrego agenta ubezpieczeniowego, to chciałem porównać oferty z tą aktualnie posiadaną, a może okaże się lepsza. Dzisiejsza rozmowa z nim wprowadziła mnie w lekkie osłupienie i konsternację. Otóż na podstawie przedstawionych danych, tj. Lancia Zeta rocznika 1997 2.1TD, kierowca wiek 27 lat, jakaś kolizja w 2014 roku. system, którym operował ów agent wycenił składkę OC plus jakieś podstawowe NW na 6500zł

Była tam coś mowa o 200% zwyżki plus zwyżce za wiek (w Alianz, bo o nim mowa, 27 lat i prawie 10 lat stażu za kierownicą kwalifikuje mnie dalej jako młodego kierowcę

) Może więc orientuje się ktoś, jakie są aktualne stawki za taki samochód jak mój i, co ważniejsze, co trzeba zrobić, żeby dostać taką podwyżkę. Przerażony obrotem sytuacji zadzwoniłem do swojego obecnego ubezpieczyciela, mieli zrobić wycenę i wysłać mailem, ale najwyraźniej zapomnieli, a nie ukrywam jestem trochę w kropce.
Były: Mitsubishi Colt GLXi mk.3 1.5, Vw Golf III 1.4, Nissan Almera 1.4, Lancia Dedra 1.8, Audi 80 1.9TDI, Ford Transit mk.4, Mercedes Sprinter 213CDI, Renault Master 2.5D, Lancia Zeta 2.1TD,Fiat Stilo MW 1.9JTD
Obecne: VW Passat 1.9 TDI , Lancia Kappa 2.0 145 Km