[ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Róbta co chceta ;)
Awatar użytkownika
MartiniD
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Marcin

Re: [ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Post autor: MartiniD » 04 lip 2016, 14:28

Witam. Nie było mnie parę dni a tu widzę że jest grubo. Neoliberalna propaganda ma się dobrze:)
Kappa JTD
w140 300td (w trakcie renowacji)
Golf V TDI

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Darek

Post autor: darbo » 04 lip 2016, 15:14

luka pisze:
darbo pisze:
Co do sytuacji budżetowej to zamiast wróżyć z fusów i ulegać histerii określonych środowisk to najlepiej sobie zobacz wykonanie tegorocznego budżetu po 5 miesiącach a więc w okresie styczeń - maj 2016 czyli w okresie głębokiego Kaczyzmu.

Po pięciu miesiącach mamy:

41,1% dochodów
38,7% wydatków
24,6% deficytu

Czyli po 5/12 roku mamy dopiero 3/12 deficytu.

To oczywiście nic nie znaczy bo przecież PIS prowadzi nas prostą drogą do katastrofy budżetowej. Bo tak pisze Newsweek, GW i mówi się na marszach KOD.

Co do OFE to mam ambiwalentne podejście. To co zrobiło PO raczej chwaliłem. Czy kolejny "zamach" na fundusze ze strony PIS to dobry pomysł? Być może tak być może nie. Mam wrażenie, że stracą przez to kilka procent poparcia.
To jak jest w końcu z tym budżetem, to jest budżet PIS-u czy PO? :lol:
Tak poważniej, to wiesz dobrze jako biegły ekonomista i giełdowiec, że te dane mają się nijak do tego, co będzie na koniec roku, zresztą możesz porównać dane tego roku do choćby kilku poprzednich w ten sam sposób. Teraz jako biegły matematyk policz też jak się zakończy tegoroczny i przyszłoroczny budżet, jeśli:
- z planowanych 7 mld dochodów z podatku bankowego będzie zaledwie 2,5-3 mld zł; ( głównie zapłacone przez kierowców z podwyżki OC ).
- z planowanych 2-3 mld zł z podatku handlowego będzie może w porywach 700-800 mln zł ( jeśli te półgłówki w ogóle coś sklecą do końca roku?);
- z planowanych kilku do kilkunastu mld zł z uszczelnienia a raczej ( z wywróżenia z fusów ) będzie może 0 mld zł, a może się okazać że jeszcze więcej stracimy.
- z planowanego wzrostu PKB na poziomie bodajże ( bo nie chce mi się szukać, a GW, KOD i Newseek nie podali) 3,8%, pozostanie może 3,0 w porywach do 3,3% ( efekt 500 patola+ );

Jak to mówią "Damy Radę", tylko zastanówmy się kogo jeszcze przycisnąć, żeby nam starczyło. :roll:
Odpowiadając na Twoje pytania/wątpliwości:

1. Budżet został przygotowany przez PO ale to przecież PIS go ma zepsuć i to PIS doprowadza do zwiększenia wydatków i niedoszacowania przychodów.
2. Nie jestem ekonomistą.
3. Zajrzałem - w przeciwieństwie do Ciebie do sprawozdań z wykonania budżetu za analogiczny okres roku 2015 kiedy jeszcze rządziła Platforma i PSL i oto co tam znalazłem:

Po pięciu miesiącach 2015 mieliśmy:

39,1% dochodów
39,6% wydatków
42,6% deficytu

Po pięciu miesiącach 2016 mamy:

41,1% dochodów
38,7% wydatków
24,6% deficytu

Ergo za rządów PO deficyt po 5 miesiącach był na poziomie prawie 43% a za rządów PIS prawie 25 %.

Czyli mamy 18% różnicy. I co?

Masz jakieś obiektywne podstawy do tego , żeby wieszczyć upadek czy tylko tak Ci się wydaje bo wybiórczo selekcjonujesz informacje podawane Ci na tacy przez określone środowiska?
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 04 lip 2016, 16:41

darbo pisze:
luka pisze:
darbo pisze:
Co do sytuacji budżetowej to zamiast wróżyć z fusów i ulegać histerii określonych środowisk to najlepiej sobie zobacz wykonanie tegorocznego budżetu po 5 miesiącach a więc w okresie styczeń - maj 2016 czyli w okresie głębokiego Kaczyzmu.

Po pięciu miesiącach mamy:

41,1% dochodów
38,7% wydatków
24,6% deficytu

Czyli po 5/12 roku mamy dopiero 3/12 deficytu.

To oczywiście nic nie znaczy bo przecież PIS prowadzi nas prostą drogą do katastrofy budżetowej. Bo tak pisze Newsweek, GW i mówi się na marszach KOD.

Co do OFE to mam ambiwalentne podejście. To co zrobiło PO raczej chwaliłem. Czy kolejny "zamach" na fundusze ze strony PIS to dobry pomysł? Być może tak być może nie. Mam wrażenie, że stracą przez to kilka procent poparcia.
To jak jest w końcu z tym budżetem, to jest budżet PIS-u czy PO? :lol:
Tak poważniej, to wiesz dobrze jako biegły ekonomista i giełdowiec, że te dane mają się nijak do tego, co będzie na koniec roku, zresztą możesz porównać dane tego roku do choćby kilku poprzednich w ten sam sposób. Teraz jako biegły matematyk policz też jak się zakończy tegoroczny i przyszłoroczny budżet, jeśli:
- z planowanych 7 mld dochodów z podatku bankowego będzie zaledwie 2,5-3 mld zł; ( głównie zapłacone przez kierowców z podwyżki OC ).
- z planowanych 2-3 mld zł z podatku handlowego będzie może w porywach 700-800 mln zł ( jeśli te półgłówki w ogóle coś sklecą do końca roku?);
- z planowanych kilku do kilkunastu mld zł z uszczelnienia a raczej ( z wywróżenia z fusów ) będzie może 0 mld zł, a może się okazać że jeszcze więcej stracimy.
- z planowanego wzrostu PKB na poziomie bodajże ( bo nie chce mi się szukać, a GW, KOD i Newseek nie podali) 3,8%, pozostanie może 3,0 w porywach do 3,3% ( efekt 500 patola+ );

Jak to mówią "Damy Radę", tylko zastanówmy się kogo jeszcze przycisnąć, żeby nam starczyło. :roll:
Odpowiadając na Twoje pytania/wątpliwości:

1. Budżet został przygotowany przez PO ale to przecież PIS go ma zepsuć i to PIS doprowadza do zwiększenia wydatków i niedoszacowania przychodów.
2. Nie jestem ekonomistą.
3. Zajrzałem - w przeciwieństwie do Ciebie do sprawozdań z wykonania budżetu za analogiczny okres roku 2015 kiedy jeszcze rządziła Platforma i PSL i oto co tam znalazłem:

Po pięciu miesiącach 2015 mieliśmy:

39,1% dochodów
39,6% wydatków
42,6% deficytu

Po pięciu miesiącach 2016 mamy:

41,1% dochodów
38,7% wydatków
24,6% deficytu

Ergo za rządów PO deficyt po 5 miesiącach był na poziomie prawie 43% a za rządów PIS prawie 25 %.

Czyli mamy 18% różnicy. I co?

Masz jakieś obiektywne podstawy do tego , żeby wieszczyć upadek czy tylko tak Ci się wydaje bo wybiórczo selekcjonujesz informacje podawane Ci na tacy przez określone środowiska?
Umówmy się, jeżeli mogę prosić, jako że temat ten nie zdechł przez tak długo, zapewne dotrwa do marca, kwietnia przyszłego roku. Jak już będą dane za cały 2016 rok, to albo ty albo ja przyznany sobie rację, bez większej analizy. Ja twierdzę, że deficyt będzie wyższy niż planowano, ty twierdzisz że nie będzie a nawet niższy tak?tak przecież tłumaczysz i interpretujesz te dane, czy tak? Jak wygrasz, to powiem że w PIS rządzą odpowiedzialni ludzie i przeprosze, że się myliłem. Jak ja wygram, analogicznie powiesz wiadomo co, ok? Przyjmujesz zakład? Jeden warunek (pewnie nie dadzą rady w pół roku, choć kto wie)nie liczy się jak przeleją sobie środki z OFE.

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 04 lip 2016, 17:52

luka pisze: Umówmy się, jeżeli mogę prosić, jako że temat ten nie zdechł przez tak długo, zapewne dotrwa do marca, kwietnia przyszłego roku. Jak już będą dane za cały 2016 rok, to albo ty albo ja przyznany sobie rację, bez większej analizy. Ja twierdzę, że deficyt będzie wyższy niż planowano, ty twierdzisz że nie będzie a nawet niższy tak?tak przecież tłumaczysz i interpretujesz te dane, czy tak? Jak wygrasz, to powiem że w PIS rządzą odpowiedzialni ludzie i przeprosze, że się myliłem. Jak ja wygram, analogicznie powiesz wiadomo co, ok? Przyjmujesz zakład? Jeden warunek (pewnie nie dadzą rady w pół roku, choć kto wie)nie liczy się jak przeleją sobie środki z OFE.

Zanim się założymy to przeczytaj i się zastanów nad zakładem:

MF informuje:

1. Wykonanie budżetu państwa po maju 2016 r. w stosunku do ustawy budżetowej na

2016 r. z dnia 25 lutego 2016 r. (wg. szacunkowych danych) wyniosło:

dochody 129,1 mld zł, tj. 41,1 %

wydatki 142,6 mld zł, tj. 38,7 %

deficyt 13,5 mld zł, tj. 24,6 %

Deficyt budżetu państwa po maju 2016 r. wyniósł 13,5 mld zł tj. 24,6% wartości planowanej w ustawie budżetowej. Jednocześnie był on niższy o 6,1 mld zł w stosunku do

wykonania po maju 2015 r. (19,6 mld zł).

2. Dochody budżetu państwa w okresie styczeń-maj 2016 r.

Wg. wstępnych szacunkowych danych w okresie I-V br. dochody budżetu państwa były wyższe o 11,0% w porównaniu z tym samym okresem roku ubiegłego.

Dochody podatkowe wzrosły w tym okresie o 7,2 % r/r.

Wzrost dochodów w stosunku do okresu I-V 2015 r. odnotowano we wszystkich rodzajach podatków:

? dochody z podatku VAT były wyższe o 6,7% r/r. (tj. ok. 3,3 mld zł),

? dochody z podatku akcyzowego i podatku od gier były wyższe o 6,4% r/r. (tj. ok.

1,6 mld zł),

? dochody budżetu państwa z podatku PIT były wyższe o 8,7% r/r (tj. ok. 1,5 mld zł),

? dochody budżetu państwa z podatku CIT były wyższe o 1,0% r/r (tj. ok. 0,1 mld zł),

? dochody z tytułu podatku od niektórych instytucji finansowych za okres III-V

wyniosły 1,1 mld zł,

W maju br. odnotowano dynamikę wpływów z podatku VAT na poziomie ok. 16,6% r/r. :!: :!: :!: :!: :!:

W kwietniu br. realna sprzedaż detaliczna wyraźnie wzrosła niwelując tym samym spadki odnotowane w dwóch poprzednich miesiącach. Wolumen sprzedaży detalicznej był o 5,5% wyższy niż przed rokiem (według danych wyrównanych sezonowo o 5,7%), natomiast jej wartość o 3,2%. Bardzo dobre dane za kwiecień spowodowały ponowne odwrócenie trendu sprzedaży detalicznej (powrót do trendu wzrostowego).

W okresie I-V br. dochody niepodatkowe były wyższe o 48,1% r/r (tj. o 5,4 mld zł). Wysoka dynamika z tytułu dochodów niepodatkowych w tym okresie wynika z wpłaty.

WIDAĆ WYRAŹNIE DWA ZAPOWIADANE PRZEZ KACZYŃSKIEGO ZJAWISKA:

1. WZROST WPŁYWÓW PODATKOWYCH
2. POZYTYWNY EFEKT PROGRAMU 500+

więc mamy:

1. Stosunkowo niski deficyt po pierwszej prawie połowie roku
2. Wzrost wpływów, szczególnie z podatków typu VAT i akcyza
3. Stymulującą rolę 500+ - a to się będzie powtarzać i znaczna część tego wróci do budżetu
4. Co do tempa wzrostu PKB to nic nie jest jeszcze przesądzone. Możliwe jest po słabszym pierwszym kwartale - ok. 3,5 % do końca roku.

Jeżeli dalej podtrzymujesz chęć zakładu to ja go przyjmuje.

Zweryfikujemy do początkiem 2017 roku. :)
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 04 lip 2016, 18:25

Tylko żeby była jasność, nie porównujemy r/r. Oceniany wykonanie budżetu. Zakład nic mi złego nie zrobi, a szczerze mówiąc wolałbym go przegrać. Bo ja cieszę się, kiedy dane są lepsze niż zakładano, niestety mogę ten zakład wygrać. To jak? Bawimy się, tak sobie pomyślałem, może ktoś chciałby dołączyć i jakąś ankietkę puścimy? :)

Awatar użytkownika
Hobbysta
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Hobbysta » 05 lip 2016, 18:54

"Komunikat Ministerstwa Prawdy nr 561: Historia do wymiany"
[youtube][/youtube]
"Więcej historii w polskich szkołach! - to hasło rządu kaczystowskiego wywołało przerażenie ludu pracującego miast i WSI. Takiej podłości nie znała historia ludzkości! To uderzenie w Postęp i Demokrację. Każdy przecież wie, jaka jest historia. Przekonał się o tym najlepiej postępowy prezydent Słupska, tow. Robert Biedroń, który uroczyście ogłosił rehabilitację spalonej w XVIII wieku czarownicy, Triny Papisten i nazwał jej imieniem jedno z rond. Niestety historia po raz kolejny stanęła po stronie reakcji i okazało się, że zamiast symbolu ucisku kobiet w Polsce, tow. Biedroń uhonorował katoliczkę na pasku Watykanu spaloną przez pruskich protestantów. Incydent ten tylko potwierdził, starą prawdę, że z historią trzeba postępować ostrożnie a życie osób o odmiennej orientacji historycznej łatwe nie jest. To jednak może się zmienić. Cała nadzieja w wielkim reformatorze historii, w tow. Ryszardzie Słońcu Petru, który już od dłuższego czasu dwoi się i troi by zmienić bieg dziejów ludzkich. By żyło się lepiej!"
Lancia Kappa 2,4jtd; produkcja lipiec 2000 - lekko przeziębiona, teraz wiem, że to Korona świrus :)

Awatar użytkownika
kuba88
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Jakub

Post autor: kuba88 » 05 lip 2016, 19:50

Nie ma to, jak podsumowanie dyskusji przez Hobbyste : zolta :
Były: Mitsubishi Colt GLXi mk.3 1.5, Vw Golf III 1.4, Nissan Almera 1.4, Lancia Dedra 1.8, Audi 80 1.9TDI, Ford Transit mk.4, Mercedes Sprinter 213CDI, Renault Master 2.5D, Lancia Zeta 2.1TD,Fiat Stilo MW 1.9JTD
Obecne: VW Passat 1.9 TDI , Lancia Kappa 2.0 145 Km

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 05 lip 2016, 22:24

luka pisze:Tylko żeby była jasność, nie porównujemy r/r. Oceniany wykonanie budżetu. Zakład nic mi złego nie zrobi, a szczerze mówiąc wolałbym go przegrać. Bo ja cieszę się, kiedy dane są lepsze niż zakładano, niestety mogę ten zakład wygrać. To jak? Bawimy się, tak sobie pomyślałem, może ktoś chciałby dołączyć i jakąś ankietkę puścimy? :)
Dobra przyjmuje zakład. :)

Awatar użytkownika
maciej_ignys
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: maciej_ignys » 06 lip 2016, 9:04

A nie było to tak Darku, że jest dobrze bo to jeszcze budżet PO i pisiory nie zdążyły nic spieprzyć ? Że ich działania kastrująco - demolujące będzie dopiero widać w dłuższym okresie ? Interpretacja liczb jest zawsze wygodna jeśli wiesz jak to zrobić ;-)

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 06 lip 2016, 19:25

maciej_ignys pisze:A nie było to tak Darku, że jest dobrze bo to jeszcze budżet PO i pisiory nie zdążyły nic spieprzyć ? Że ich działania kastrująco - demolujące będzie dopiero widać w dłuższym okresie ? Interpretacja liczb jest zawsze wygodna jeśli wiesz jak to zrobić ;-)
Kolega Luka chciał się założyć to się założyłem.

Awatar użytkownika
Hobbysta
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Hobbysta » 09 lip 2016, 11:50

"Rajd" Donalda Tuska na szczycie NATO... - od około 2 minuty
[youtube][/youtube]

Więcej tutaj: To mówi więcej niż tysiąc słów...
Lancia Kappa 2,4jtd; produkcja lipiec 2000 - lekko przeziębiona, teraz wiem, że to Korona świrus :)

bassooner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Sławuś
Kontakt:

Post autor: bassooner » 09 lip 2016, 12:35

ha ha ha... no, nie lubi go (i co z tego?), ja też go nie lubię i pewnie stroiłbym te same miny ;-)

a wrzucić ci tu miny Dudy (prawdziwego Polaka i przykładnego męża) do Kaczyńskiej ;-)
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 09 lip 2016, 20:01

jest Hobbysta...jest Bassoner :lol:

bassooner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Sławuś
Kontakt:

Post autor: bassooner » 09 lip 2016, 20:22

jestem w Bawarii z rodzinką u rodzinki i teraz raczej sporadycznie jestem on line ;-)

niemniej coś tam do mnie dolatuje znad Wisły... tutaj flagi na niektórych posesjach ściągnięte do połowy ;-)
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomczysław ;)

Post autor: Tomzik » 09 lip 2016, 22:39

Lepiej wrzuć miny Dudy jak Obama go o Trybunał pytał hehehehe - to też więcej niż 1000 słów :)

Swoją drogą - czytając komentarze pod tym genialnym artykułem można się nieźle zdołować - nie dziwota, że PiS prowadzi, skoro wciąż tylu nawiedzonych w tym kraju....
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Hyde Park :::”