[ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Róbta co chceta ;)
Awatar użytkownika
Rutuś
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Leszek

Re: [ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Post autor: Rutuś » 07 sty 2017, 14:49

darbo pisze:
luka pisze:Trend utrzymuje się jakoś od 3 lat więc argument z ...
To może podaj jakieś obiektywne źródło.
Szanowny Darku nie mam pojęcia jak 500+ wpłynęło na ilość narodzin dzieci.Myślę że na taką sytuację ma również wpływ polityka prorodzinna prowadzona przez poprzedni rząd ale o tym się teraz głośno nie mówi.

Jest to cytat z programu PO
"Zobacz poszczególne elementy polityki prorodzinnej Platformy Obywatelskiej i zobacz jak wyglądała nasza droga wsparcia rodziców.
Młode rodziny marzą o swoim własnym mieszkaniu, dlatego uruchomiliśmy program„Mieszkanie dla Młodych”, czyli pomoc w kupnie swojego własnego „M”. Średnia wysokość dopłat do kupna mieszkania to 28 tys. zł. W 2015 roku program „MdM” został rozszerzony także o rynek wtórny. „MdM” jest następcą realizowanego w latach 2006–2012 programu „Rodzina na swoim”, który również polegał na pomocy dla osób biorących kredyt hipoteczny.
Kiedy już rodzice zdecydowali się na dziecko, dzięki zmianom w wprowadzonym przez rząd PO-PSL nawet pracujący na umowę cywilnoprawną, studenci, uczniowie, bezrobotni i rolnicy po urodzeniu dziecka otrzymują 1000 zł miesięcznie przez pierwszy rok po urodzeniu dziecka. Grupy, które wcześniej były wykluczone z pomocy po narodzinach dziecka, dzięki tym zmianom dzisiaj je otrzymują.
Wydłużyliśmy również płatne urlopy rodzicielskie. Dzisiaj rodzice mają do wykorzystania aż 52 tygodnie urlopu, który mogą podzielić między siebie. Od 2010 roku obowiązuje również dodatkowy urlop ojcowski w wymiarze 2 tygodni.
Od 2011 roku państwo odciąża rodziców dokładając się również do pensji niań - rodzice muszą podpisać z nianią umowę i zgłosić ją do ZUS-u, a wówczas z budżetu państwa opłacane są składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne.
Dzięki staraniom rządu Platformy Obywatelskiej rodzice mogą korzystać z większej liczby żłobków i przedszkoli. W 2007 roku mieliśmy 373 żłobki i 16 902 przedszkola, a już w 2015 roku 1789 żłobków i 21 661 przedszkoli.
Od 2013 roku działa program „Przedszkola za złotówkę”. Program polega na tym, że wszystkie zajęcia prowadzone w przedszkolach publicznych, wykraczające poza ustalony czas bezpłatnej opieki, kosztują nie więcej niż jedną złotówkę.
Rząd PO-PSL pomógł również rodzicom dzieci w wieku szkolnym udostępniając darmowe podręczniki. Dzięki temu rodzice oszczędzają średnio 250 złotych na kupnie podręczników. W roku szkolnym 2014/2015 bezpłatny podręcznik dostało prawie 2 mln uczniów.
Rodziny z przynajmniej trójką dzieci mogą korzystać również z Karty Dużej Rodziny. Do 2015 roku wydano ponad 1,2 mln takich kart, które uprawniają do zniżek w 10 tys. miejsc w Polsce. Zniżki obejmują żywność, artykuły gospodarstwa domowego, książki, podręczniki, odzież i obuwie, zakup paliwa, czy przejazdy komunikacją i koleją.
Platforma Obywatelska zwiększyła również ulgi podatkowe dla rodzin wielodzietnych, dzięki czemu rodzice z jednym dzieckiem mogą otrzymać do 1 112 zł ulgi rocznie, z dwójką – do 2 224 zł ulgi, z trójką do 4 224 zł ulgi, z czwórką – do 6 924 zł ulgi, a z piątka – nawet do 9624 zł ulgi.
Pomyśleliśmy również o studentach i pracownikach naukowych. Dzięki programowi„Maluch na uczelni”, czyli dofinansowaniu tworzenia żłobków i klubów dziecięcych na uczelniach.
Warto również wspomnieć o rządowym programie in vitro, dzięki któremu do grudnia 2015 roku urodziło się już 3841 dzieci, czy o 360 mln zł przeznaczonych na budowę i remonty placów zabaw dla dzieci."

Jako że że nie jestem bezpośrednio zainteresowany tematem nie wiem co zostało zrealizowane na 100%.Nie można więc wyciągać daleko idących wniosków że to wszystko zasługa 500+.Spójrzmy więc na temat obiektywnie nie samym 500+ rodzina żyje.
jest Lancia Delta 1.6 2010 Alfa Romeo Mito 1.4 16V 2010 Alfa Romeo Giulietta 1.4 2011

była Lancia Lybra SW 1.9JTD 2003 Fiat Grande Punto 1.4 2005

Awatar użytkownika
Hobbysta
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Hobbysta » 07 sty 2017, 14:52

"Komunikat Ministerstwa Prawdy nr 601: Słońce Petru, Kijowski i żona Cezara"
[youtube][/youtube]
"Politycy muszą być jak żona Cezara - w tych szczerych, prostych słowach przewodniczący Opozycji Totalnej Grzegorz Schetyna rozwiał wszelkie wątpliwości, które nagromadziły się na początku roku nad głowami obrońców Demokracji. Wątpliwości rozwiewają również nowocześni historycy. Otóż nie ma żadnych dowodów na to, że żona Cezara nie podróżowała z kochanką-koleżanką do Portugalii ani też na to, że nie wystawiała sobie faktur za pieniądze zebrane przez Komitet Obrońców Republiki. Zresztą nawet jeśli by takich rzeczy nie robiła, to na pewno byłaby w PiSie, a to postawiłoby ją na marginesie demokratycznych standardów. Nie od dziś bowiem wiadomo, że Demokraci mogą wszystko, byle pozostawali wierni Demokracji w duchu sztandarowego hasła: "By żyło się lepiej!" By żyło się lepiej wszystkim!"
Lancia Kappa 2,4jtd; produkcja lipiec 2000 - lekko przeziębiona, teraz wiem, że to Korona świrus :)

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Darek

Post autor: darbo » 07 sty 2017, 15:17

Rutuś pisze:
darbo pisze:
luka pisze:Trend utrzymuje się jakoś od 3 lat więc argument z ...
To może podaj jakieś obiektywne źródło.
Szanowny Darku nie mam pojęcia jak 500+ wpłynęło na ilość narodzin dzieci.Myślę że na taką sytuację ma również wpływ polityka prorodzinna prowadzona przez poprzedni rząd ale o tym się teraz głośno nie mówi.

Jest to cytat z programu PO
"Zobacz poszczególne elementy polityki prorodzinnej Platformy Obywatelskiej i zobacz jak wyglądała nasza droga wsparcia rodziców.
Młode rodziny marzą o swoim własnym mieszkaniu, dlatego uruchomiliśmy program„Mieszkanie dla Młodych”, czyli pomoc w kupnie swojego własnego „M”. Średnia wysokość dopłat do kupna mieszkania to 28 tys. zł. W 2015 roku program „MdM” został rozszerzony także o rynek wtórny. „MdM” jest następcą realizowanego w latach 2006–2012 programu „Rodzina na swoim”, który również polegał na pomocy dla osób biorących kredyt hipoteczny.
Kiedy już rodzice zdecydowali się na dziecko, dzięki zmianom w wprowadzonym przez rząd PO-PSL nawet pracujący na umowę cywilnoprawną, studenci, uczniowie, bezrobotni i rolnicy po urodzeniu dziecka otrzymują 1000 zł miesięcznie przez pierwszy rok po urodzeniu dziecka. Grupy, które wcześniej były wykluczone z pomocy po narodzinach dziecka, dzięki tym zmianom dzisiaj je otrzymują.
Wydłużyliśmy również płatne urlopy rodzicielskie. Dzisiaj rodzice mają do wykorzystania aż 52 tygodnie urlopu, który mogą podzielić między siebie. Od 2010 roku obowiązuje również dodatkowy urlop ojcowski w wymiarze 2 tygodni.
Od 2011 roku państwo odciąża rodziców dokładając się również do pensji niań - rodzice muszą podpisać z nianią umowę i zgłosić ją do ZUS-u, a wówczas z budżetu państwa opłacane są składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne.
Dzięki staraniom rządu Platformy Obywatelskiej rodzice mogą korzystać z większej liczby żłobków i przedszkoli. W 2007 roku mieliśmy 373 żłobki i 16 902 przedszkola, a już w 2015 roku 1789 żłobków i 21 661 przedszkoli.
Od 2013 roku działa program „Przedszkola za złotówkę”. Program polega na tym, że wszystkie zajęcia prowadzone w przedszkolach publicznych, wykraczające poza ustalony czas bezpłatnej opieki, kosztują nie więcej niż jedną złotówkę.
Rząd PO-PSL pomógł również rodzicom dzieci w wieku szkolnym udostępniając darmowe podręczniki. Dzięki temu rodzice oszczędzają średnio 250 złotych na kupnie podręczników. W roku szkolnym 2014/2015 bezpłatny podręcznik dostało prawie 2 mln uczniów.
Rodziny z przynajmniej trójką dzieci mogą korzystać również z Karty Dużej Rodziny. Do 2015 roku wydano ponad 1,2 mln takich kart, które uprawniają do zniżek w 10 tys. miejsc w Polsce. Zniżki obejmują żywność, artykuły gospodarstwa domowego, książki, podręczniki, odzież i obuwie, zakup paliwa, czy przejazdy komunikacją i koleją.
Platforma Obywatelska zwiększyła również ulgi podatkowe dla rodzin wielodzietnych, dzięki czemu rodzice z jednym dzieckiem mogą otrzymać do 1 112 zł ulgi rocznie, z dwójką – do 2 224 zł ulgi, z trójką do 4 224 zł ulgi, z czwórką – do 6 924 zł ulgi, a z piątka – nawet do 9624 zł ulgi.
Pomyśleliśmy również o studentach i pracownikach naukowych. Dzięki programowi„Maluch na uczelni”, czyli dofinansowaniu tworzenia żłobków i klubów dziecięcych na uczelniach.
Warto również wspomnieć o rządowym programie in vitro, dzięki któremu do grudnia 2015 roku urodziło się już 3841 dzieci, czy o 360 mln zł przeznaczonych na budowę i remonty placów zabaw dla dzieci."

Jako że że nie jestem bezpośrednio zainteresowany tematem nie wiem co zostało zrealizowane na 100%.Nie można więc wyciągać daleko idących wniosków że to wszystko zasługa 500+.Spójrzmy więc na temat obiektywnie nie samym 500+ rodzina żyje.
Szanowny Rutusiu :)

Twój post jest dowodem na to, że różnego rodzaju wsparcie może mieć znaczenie dla poziomu dzietności w Polsce. To dlatego w 2014 po raz pierwszy coś drgnęło w liczbie urodzeń, co prawda na krótką chwilkę ale jednak. Spowodowane to było prawdopodobnie wprowadzeniem rocznego płatnego urlopu rodzicielskiego oraz zmian w systemie podatkowym. Lecz tendencja okazała się krótkotrwała.

Różnego rodzaju zachęty ( w tym finansowe ) traktuje jako przyczynki do odwrócenia trendu liczby urodzeń w Polsce. W tym 500+. Oczywiście nie posiadam twardych danych na to, że pozytywne zjawiska w pierwszym półroczu 2016 są spowodowane programem rządu PIS ale uważam, że taki scenariusz jest prawdopodobny.

Szczerze mówiąc nie o to mi chodzi. Raczej o to, że ktoś używa słów i pojęć; podaje dane na uzasadnienie swoich głoszonych poglądów. I wystarczy sobie wuguglować i się okazuje, że to się ma nijak do rzeczywistości.

Nie ma żadnego 3 letniego trendu wzrostowego w liczbie urodzeń jak twierdzi Luka.
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

Awatar użytkownika
Hobbysta
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Hobbysta » 07 sty 2017, 15:24

Obrazek
Obrazek
Lancia Kappa 2,4jtd; produkcja lipiec 2000 - lekko przeziębiona, teraz wiem, że to Korona świrus :)

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 07 sty 2017, 17:24

Jak już to w 2012-2013 okazało się przerwą we wzroście.
Ponadto jak możesz mówić o wpływie 500 +, jeżeli ciąża trwa 9 m-cy.
Darbo nie snuj teorii, tylko udowodnij najpierw swoje tezy.
Nie odpowiedziałeś na zagadnienie związane z VAT, jak się ma wzrost ściągalności do kilkuset procentowego wzrostu wstrzymywania zwrotu VAT. Niewygodne? To dlatego omijasz temacik
Poza tym nie manipuluj, FXX pytał o twoje dane, więc nie odwracaj kota ogonem.

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 07 sty 2017, 18:20

luka pisze:Jak już to w 2012-2013 okazało się przerwą we wzroście.
Ponadto jak możesz mówić o wpływie 500 +, jeżeli ciąża trwa 9 m-cy.
Darbo nie snuj teorii, tylko udowodnij najpierw swoje tezy.
Nie odpowiedziałeś na zagadnienie związane z VAT, jak się ma wzrost ściągalności do kilkuset procentowego wzrostu wstrzymywania zwrotu VAT. Niewygodne? To dlatego omijasz temacik
Poza tym nie manipuluj, FXX pytał o twoje dane, więc nie odwracaj kota ogonem.

Popatrz sobie na obiektywne dane prezentowane przez GUS.
urodzenia-i-zgony-w-2015-roku-wykres.png
Nie ma żadnej przerwy we wzroście w 2012-2013. Mniej więcej od 2008 mamy trend spadkowy. Skąd czerpiesz takie dane kolego. Ze strony KOD?

Mam wrażenie, że podobnie jak z demografią jesteś dobrze zorientowany w sprawie VAT. Powtarzasz jakieś gówniane tezy propagandowe salonu III RP i nawet ich nie weryfikujesz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

Awatar użytkownika
Hobbysta
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Hobbysta » 07 sty 2017, 19:53

"Arkadiusz Myrcha PO Trzej Królowie - Kacper BELZEBUB i Melchior Myrcha Belzebub poseł belzebub "
[youtube][/youtube]
"KOMPROMITACJA Posła PO - Kacper, BELZEBUB, Melchior, czyli Trzech Króli według Arkadiusz Myrcha
Arkadiusz Myrcha – który – jak można przeczytać – jest z wykształcenia prawnikiem, skompromitował się w programie "Gość Poranka" na antenie TVP Info. Co ciekawe, wspomniały przez niego BELZEBUB to semickie imię wodza demonów, pojawiające się w Ewangelii św. Łukasza, we fragmencie, kiedy Żydzi – faryzeusze i uczeni – oskarżają Chrystusa o to, że mocą Belzebuba, wyrzuca złe duchy."

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 07 sty 2017, 21:32

Dobra Panowie, w związku z tym, że nie dostałem tych linków, to sobie pogmerałem i sprawdziłem. Niestety, pełnych danych za rok 2016 nie udało mi się znaleźć.
Z resztą, nawet gdyby były to i tak w sumie nic nam to nie daje, gdyż program został uruchomiony na przełomie marca i kwietnia, zatem mówienie o jakimkolwiek większym wpływie programu 500+ na liczbę urodzeń w 2016 roku byłoby mocnym naciąganiem faktów, w końcu pierwsze dzieci, spłodzone po wprowadzeniu programu dopiero się w grudniu rodziły ;)
darbo pisze:Mam wrażenie, że podobnie jak z demografią jesteś dobrze zorientowany w sprawie VAT. Powtarzasz jakieś gówniane tezy propagandowe salonu III RP i nawet ich nie weryfikujesz.
Nie wiem jak oceniasz wiarygodność portalu money.pl, ale dziś mi wpadł w ręce taki oto artykuł - :link:
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomczysław ;)

Post autor: Tomzik » 07 sty 2017, 21:40

Oni na pewno "kłamną" :)
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205

bassooner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Sławuś
Kontakt:

Post autor: bassooner » 07 sty 2017, 22:05

O!!! widzę dyskusja wre! Są argumenty, dane, a nawet wykresy, po czym pojawia się hobbuś i swoje ;-)
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 07 sty 2017, 22:06

FXX pisze:Dobra Panowie, w związku z tym, że nie dostałem tych linków, to sobie pogmerałem i sprawdziłem. Niestety, pełnych danych za rok 2016 nie udało mi się znaleźć.
Z resztą, nawet gdyby były to i tak w sumie nic nam to nie daje, gdyż program został uruchomiony na przełomie marca i kwietnia, zatem mówienie o jakimkolwiek większym wpływie programu 500+ na liczbę urodzeń w 2016 roku byłoby mocnym naciąganiem faktów, w końcu pierwsze dzieci, spłodzone po wprowadzeniu programu dopiero się w grudniu rodziły ;)
Na ten moment chyba nie ma pełnych danych za 2016 rok. Ja opierałem się na danych GUS za pierwsze półrocze 2016. Mozna je znaleźć tu - plik PDF:

http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/l ... ,6,20.html

a to kilka cytatów:

W I półroczu 2016 r. ruch naturalny ludności przedstawiał się następująco:

- zarejestrowano prawie 186 tys. urodzeń żywych, tj. o ponad 4 tys. więcej niż
w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Współczynnik urodzeń zwiększył się o 0,3 pkt
do poziomu 9,7‰ – w miastach wyniósł 9,5‰, a na wsi tradycyjnie więcej, tj. 9,9‰;

- zawarto prawie 73 tys. związków małżeńskich – o ponad 4 tys. więcej w porównaniu
z I półroczem 2015 r.
Współczynnik małżeństw wzrósł 0,2 pkt do poziomu 3,8‰ – podobnie
w miastach i na wsi. W minionym półroczu około 58% spośród nowozawartych małżeństw
stanowiły małżeństwa wyznaniowe, tj. zawarte w kościele (związku wyznaniowym),
a następnie zarejestrowane w urzędzie stanu cywilnego;
- rozwiodło się ponad 32 tys. par małżeńskich, a w przypadku kolejnych ok. 0,8 tys.
małżeństw orzeczono separację. Jest to mniej niż przed rokiem o około 3 tys.
w przypadku
rozwodów oraz 0,1 tys. w przypadku separacji. Współczynnik rozwodów spadł o 0,2 pkt

Co do momentu rozpoczęcia programu 500+ to mamy kwiecień ale znane jest Ci napewno zjawisko planowania, przewidywania i antycypacji. Ludzie dokonują lub mogą dokonywać pewnych wyborów wiedząc, że ich sytuacja w przyszłości może się poprawić lub pogorszyć.

Więc stosunki prokreacyjne mogły zachodzić znacznie wcześniej niż w kwietniu :lol:

Co do VAT to wypadało by pogratulować temu rządowi jego uszczelniania. Chodzi o dziesiątki miliardów wyłudzanego podatku. Nie dziwie się, że aparat skarbowy woli to zweryfikować niż jak to było za Rządów PO/PSL mieć to w dupie.

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 07 sty 2017, 22:19

darbo pisze: Nie dziwie się, że aparat skarbowy woli to zweryfikować niż jak to było za Rządów PO/PSL mieć to w dupie.
Życzę ci takiej weryfikacji. :D
Współczynnik urodzeń zwiększył się o 0,3% 8-O jak na wydane pi razy drzwi 8 mld zł, to wynik wspaniały.

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 07 sty 2017, 22:35

darbo pisze:Co do momentu rozpoczęcia programu 500+ to mamy kwiecień ale znane jest Ci napewno zjawisko planowania, przewidywania i antycypacji. Ludzie dokonują lub mogą dokonywać pewnych wyborów wiedząc, że ich sytuacja w przyszłości może się poprawić lub pogorszyć.

Więc stosunki prokreacyjne mogły zachodzić znacznie wcześniej niż w kwietniu :lol:
Darku, chyba sam nie wierzysz w to, że jeśli dla kogoś mocnym argumentem za poczęciem potomka była właśnie dodatkowa kasa, to zaplanował swoje dalsze życie opierając się jedynie na obietnicach rządzących ;)
Ponadto, wybory parlamentarne odbyły się 25 października 2015 roku. Ty i ja dysponujemy danymi za pierwsze półrocze 2016 roku. To w najdłuższym wydaniu daje 8 miesięcy, zatem jakby na to nie patrzeć, wszystkie urodzenia z tego okresu musiały zostać poczęte jeszcze przed wyborami, a zdecydowana większość jeszcze przed rozpoczęciem kampanii wyborczej. Zatem o jakim dokonywaniu wyborów kierowanych wiedzą o poprawie lub pogorszeniu swojej sytuacji mowa?
Nie twierdzę, że to wynik działania polityki prorodzinnej poprzedniej władzy, ale sam widzisz, że twierdzenie, iż na wzrost urodzeń w okresach za jakie dane są dostępne, miało jakikolwiek wpływ 500+ jest totalnym nieporozumieniem.

Aczkolwiek może to ja jestem dziwny i wierzę w obietnice rządzących dopiero jak je zobaczę na odpowiednim rozporządzeniu/ustawie w Dzienniku Ustaw.

W każdym razie ja jednak wolę poczekać na dane za pierwsze półrocze 2017 roku. Opieranie się na danych za rok 2016 jednak uznaję za mocne naciąganie faktów.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
Rutuś
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Leszek

Post autor: Rutuś » 07 sty 2017, 22:41

bassooner pisze:O!!! widzę dyskusja wre! Są argumenty, dane, a nawet wykresy, po czym pojawia się hobbuś i swoje ;-)
:nono:
jest Lancia Delta 1.6 2010 Alfa Romeo Mito 1.4 16V 2010 Alfa Romeo Giulietta 1.4 2011

była Lancia Lybra SW 1.9JTD 2003 Fiat Grande Punto 1.4 2005

Awatar użytkownika
Hobbysta
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Hobbysta » 08 sty 2017, 9:29

"Hrabia Komorowski - Walić dechą w łeb jak zasłużyli...."
[youtube][/youtube]

Demokracja w Sejmie według PO:
"Prawda o Komorowskim zakneblowana w polskim Sejmie "
[youtube][/youtube]
"Opublikowany 20 mar 2015

Marszałek Radosław Sikorski wyłączył mikrofon podczas wystąpienia posła PiS Bartosza Konwnackiego, który przedstawiał pytania do prezydenta Bronisława Komorowskiego o jego powiązania z WSI i SKOK Wołomin.
Posiedzenie z 20 marca 2015 r."

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Hyde Park :::”