Grzebiąc dzisiaj w Lybrze odkryłem funkcję o której nie wiedziałem, chociaż mam 3 lybry od kilku lat, a która jest związana bezpośrednio z bezpieczeństwem, więc dzielę się tą wiedzą.
Otóż w korku od zbiorniczka płynu hamulcowego jest mechanizm pozwalający przetestować kontrolkę niskiego poziomu płynu hamulcowego. Po prostu trzeba nacisnąć na środku nakrętki, a druga osoba musi w tym czasie sprawdzić, czy zaświeca się kontrolka "ręcznego". Warto to sprawdzić o tyle, że Włosi zaprojektowali to w mało bezpieczny sposób i użytkownik może nie wiedzieć, że za chwilę będzie bez hamulców. Ja bym zaprojektował ten układ tak, że musi być cały czas sygnał że poziom w zbiorniczku jest OK, bo inaczej kontrolka będzie alarmować, natomiast projektanci poszli na łatwiznę i zrobili to tak, że dopiero jak poziom jest niski, to powinno dojść do zamknięcia obwodu i to zaświeca kontrolkę.
Sam układ w korku jest dosyć prosty, ale podatny na zabrudzenia, które sprawiają, że nie funkcjonuje - są tam dwie blaszki , które są zwierane trzecią, połączoną z pływakiem (pływak w dole -> blaszka w dole -> blaszka zwiera styki). Tylko u mnie się zdarzyło, że wszystko było zasyfione i blaszka z pływaka położona na tych 2 blaszkach nie zamykała obwodu elektrycznego i nie powodowała zaświecenia kontrolki.
Całość jest rozbieralna, trzeba odkręcić korek, wypiąć wtyczkę, zdjąć plastikową osłonę górną zaczepioną na 4 zatrzaski i jeden bolec, który u mnie na końcu był przygrzany, ale usunięcie go nie powoduje żadnych problemów. Po rozebraniu widać jak prosta jest to konstrukcja, można wyjąć wszystkie 3 blaszki i je wyczyścić. Nie zrobiłem dzisiaj zdjęć, ale zamierzam to sprawdzić i poprawić w pozostałych lybrach, więc jak nie zapomnę to wrzucę jakiś obrazek jak to wygląda.
Lybra - testowanie kontrolki płynu hamulcowego
Lybra - testowanie kontrolki płynu hamulcowego
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD
- rob_76
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Robert
Re: Lybra - testowanie kontrolki płynu hamulcowego
Jesli jest tak, jak mowisz, to poziom plynu "zamykajacy" obwod kontrolki powinien byc jeszcze grubo powyzej poziomu "zapowietrzenia" ukladu... Oczywiscie mowimy o sytuacji gdy wycieki sa stosunkowo drobne. Jak "cala rura walnie" to zadne kontrolki nie pomoga...

Autovettura Lancia Beta Coupe S2 2000 119KM Anno Domini '76 - Serce i dusza...
Autovettura Lancia Gamma Coupe S2 2500 i.e. 140KM x2 Anno Domini '80/'81 - Duma i radość...
Autovettura Lancia Kappa Coupe 2400 20V 175KM Anno Domini '98 - Przyjemność i wygoda...
Autovettura Lancia Lybra SW 2.4JTD 140KM Anno Domini '01 - Ekonomika i miekkość...
Chevrolet Volt Hybrid plug-in Anno Domini '13 - Zaawansowanie i oszczędność...
To już wspomnienie: Opel Ascona C 1.6D sedan 4D 54KM, Hyundai Pony IV 1.5 GL sedan 77KM, Renault Clio II Phase I 1.2 RN 60KM, Renault Clio III 1.2 Tce 100KM, Lancia Delta II HPE 2000 16V 139KM, Opel Astra Caravan 1.4 S.P.I. 60KM, Honda Civic VIII 4D 1.8 Ex. 140KM.
Autovettura Lancia Gamma Coupe S2 2500 i.e. 140KM x2 Anno Domini '80/'81 - Duma i radość...
Autovettura Lancia Kappa Coupe 2400 20V 175KM Anno Domini '98 - Przyjemność i wygoda...
Autovettura Lancia Lybra SW 2.4JTD 140KM Anno Domini '01 - Ekonomika i miekkość...
Chevrolet Volt Hybrid plug-in Anno Domini '13 - Zaawansowanie i oszczędność...
To już wspomnienie: Opel Ascona C 1.6D sedan 4D 54KM, Hyundai Pony IV 1.5 GL sedan 77KM, Renault Clio II Phase I 1.2 RN 60KM, Renault Clio III 1.2 Tce 100KM, Lancia Delta II HPE 2000 16V 139KM, Opel Astra Caravan 1.4 S.P.I. 60KM, Honda Civic VIII 4D 1.8 Ex. 140KM.