Pomyslalem to samo, ja miewalem takie problemy przed wymiana sprzegla."voy" pisze:a moze sprzeglo sie konczy?
Kappa - zmiana biegów
- tomek
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Kappa - zmiana biegów
Kappa - zmiana biegów
U mnie rozpoczelo sie od problemow z 1, pozniej doszly pozostale biegi. Co najciekawsze biegi nie wlaczaly sie ze zgrzytem tylko "ciezko wchodzily". Wymiana sprzegla rozwiazala problem. Lozysko wyciskowe poluzowalo sie w docisku i go nie odciagalo (tarcza tez juz byla nie bardzo
).

Kappa - zmiana biegów
Lisiud a jaki masz przebieg? A Ty Voy przy jakim robiłeś, pytam z ciekawości 

Ford Fusion 1.4 TDCI
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM
Alfa Romeo 145 1.6 TS

Alfa Romeo 145 1.6 TS
Kappa - zmiana biegów
To pierwszy sprzęgło czy drugie?
Ford Fusion 1.4 TDCI
Alfa Romeo 145 1.6 TS

Alfa Romeo 145 1.6 TS
- piticooler
- Forumowicz/ka
Kappa - zmiana biegów
podobne objawy mam w swojej themie... tzn ciezko wchodzaca 1 i czasami 2, zeby nie wbijac na sile to zawsze jak dojezdzam do swiatel to na ostatnich paru metrach juz probuje ja wrzucic i jak wejdzie to trzymam na sprzegle przez cale swiatla bo po puszczeniu moze byc duzy problem, mam nowe sprzeglo caly komplet z przebiegiem okolo 15 tys wiec to chyab odpada, myslalem o synchronizatorach 1 i 2 biegu, ale moze to rzeczywiscie beda te ciegna tylko jak je sprawdzic bo nie mam zielonego pojecia... moze jaksi nr z eper zebym wiedzial o ktore czesci chodzi (thema 89r 2.0 ie 8v)
była thema 2,0 8V 89r:). była kappa 2,4JTD 99r. jest ALFA 166 2,4JTD i Fiat bravo JTD...lancia jeszcze bedzie!!!
Kappa - zmiana biegów
nie wiem czy to co Ci pomoze ale znalazlem przez przypadek taka dyskusje i wyglada ze Twoj problem jest czesciej spotykany"lisiud" pisze:A czy te kłopoty mieliście tylko przy zimnym silniku czy przy ciepłym? Bo u mnie są problemy tylko na ciepłym i tylko z piątką i wstecznym. Po wrzuceniu biegu nie sposób go wyjąć. Dodam iż olej w skrzyni wymieniałem a wysprzęglik też jest ok.
klik
a co do mojego problemu to odpwietrzenie moze i troche pomoglo, ale nie dokonca. Zauwazylem jeszcze ze jak naprawde mocno wcisne sprzeglo, tak ze az sie wgniecie w tapicerke to 1. wchodzi lepiej.
Nie widzialem jak wyglada caly mechanizm sprzegla w kappie, ale czy przy konczacej sie tarczy nie powinno byc odwrotnego efektu - sprzeglo sie slizga lub rozlaczenie nastepuje przy delikatnym wcisnieciu ?
chyba ze to co sie dzieje to nie swiadczy o koncu tarczy tylko koncu docisku lub lozyska ?
Kappa - zmiana biegów
Jestem tu nowy, ale też mam podobny problem. Rzecz dotyczy kappy tds 97. Pierwsza sprawa dotyczy kłopotów z wrzuceniem 1-go biegu, a właściwie wszystkich na postoju. Wymieniałem olej zaraz po zakupie, jednak problemem jest sprzęgło, które nie rozłącza na 100%. Pedał chodzi dobrze, bierze już w połowie skoku, jednak nie rozłącza całkowicie. Zastanawiam się czy problemem jest docisk, czy koło dwumasowe. Może, któryś z Kolegów orientuje się jaka jest trwałość tego koła i czy występują z nim duże kłopoty, jak np w silnikach HDI czy D4D, gdzie potrafią zawieść już po kilkudziesięciu tysiącach km. Druga sprawa-to kłopot z wyłączeniem 5-go biegu. Problem ten występuje po przejechaniu 15-20km z dużą prędkością(pow.130km/h), wynika zapewne z nagrzania się skrzyni.
KAPPA TDS & JTD
Kappa - zmiana biegów
A jakie to sprzęgło, że 950zł ostatnio na allegro było za 555 zł Valeo"lisiud" pisze:Dzięki Luckyy poczytałem sobie i faktycznie objawy są podobne tylko że tamte osoby miały po rozgrzaniu problem ze wszystkimi biegami a ja tylko z piątką i wstecznym. A co do sprzęgła to na pewno coś z nim się dzieje bo od jakiegoś czasu strasznie szarpie przy ruszaniu. Gdybym chciał ruszyć nie dodając prawie gazu to silnik chyba urwałby się z poduszek tak szarpie. Obecnie jestem na etapie poszukiwania sprzęgła na razie usłyszałem 950zł.

Tutaj Sprzęgło Valeo
Ford Fusion 1.4 TDCI
Alfa Romeo 145 1.6 TS

Alfa Romeo 145 1.6 TS
Kappa - zmiana biegów
No właśnie więc napewno to jest to, jeżeli na allegro gościu dobre numery napisał. Tu jest jeszcze jedna rzecz bo w Valeo nastąpiła zmiana numerów sprzęgła do Kappy. I ten numer co ten facet podał to jest to stare przedzmianowe.
Ford Fusion 1.4 TDCI
Alfa Romeo 145 1.6 TS

Alfa Romeo 145 1.6 TS