A w nawiązaniu do:Rząd postanowił wykorzystać spadające na światowych rynkach ceny ropy naftowej, by niepostrzeżenie wprowadzić na krajowym podwórku nowy podatek paliwowy - tzw. opłatę zapasową. Zgodnie z przyjętym 10 grudnia 2014 roku rozporządzeniem ministra gospodarki w sprawie określenia stawek opłaty zapasowej
(...)
Eksperci nie mają wątpliwości - wprowadzona przez ekipę rządu Ewy Kopacz opłata zapasowa powinna istotnie wpłynąć na poziom cen paliw tankowanych na stacjach benzynowych przez polskich kierowców. Firmy paliwowe wliczą bowiem koszty związane z tą opłatą do ceny detalicznej paliwa. Wygląda jednak na to, że rząd się tym razem wycwanił. Okazuje się, że wspomniane podwyżki nie będą raczej dostrzeżone przez zwykłych kierowców, bowiem ich ostrze zostanie zniwelowane przez prognozowane dalsze spadki cen ropy naftowej na światowych rynkach.
bichon pisze:Robimy zakłady, kiedy rząd zechce podnieść podatki na paliwa? Ja obstawiam, że jeżeli sytuacja się utrzyma, to za 2-3 tygodnie jakiś urzędas o tym wspomni.
Jak zwykle, diabeł tkwi w szczegółach. Nie powinienem się zgodzić na treść: "akcyza", a "ogólnie podatki". Nie "urzędnik zapowie", a "zapowie lub wprowadzi". Miałem rację, tylko zabrakło mi doświadczenia w prawniczej nomenklaturze.bichon pisze:I rzeczywiście nikt nie zapowiedział podwyżek podatków? Byłem gdzieś w okolicach pustyni Gobi i za bardzo nie śledziłem bieg wydarzeń w Polsce.bichon pisze:Przyjmuję. Rozliczymy się osobiście przy jakimś spotkaniu, najwyżej będę dymał na ogólnopolski z 5-litrowym kanisterkiemNat pisze:Czyli jeśli znajdziesz opublikowany przez media do dnia 12 grudnia br aktualny cytat urzędnika, będącego członkiem rządu, zapowiadający podwyżkę ceny akcyzy za paliwa pędne na stacjach benzynowych, to wygrałeś?
Proponuję zakład o 5 litrów paliwa na stacji Orlen.
Przyjmujesz?
Z jedną poprawką:
"cytat urzędnika, będącego członkiem rządu" albo jego bliskim przydup*sem.
Cóż, przyszło przyznać że przegrałem zakład. Kanisterek czeka na dogodną okazję do przekazania... ale niech paliwo jeszcze stanieje