Co Was najbardziej wkurza w Lybrach

Moderator: stabraf

Awatar użytkownika
comrat
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: comrat » 17 maja 2008, 7:54

yyyy....
Panowie....
to troche dziwne...
szukam Lybry kombi i czytam o wadach tego auta iśmiać mi się chce...

Przepraszam.... czy to auto naprawde sie nie psuje?
bo parowanie szyb czy roletka w bagażniku to nie wada...

Hej, a co z zawieszeniem, osprzętem silnika, skrzynią biegów (automatyczną też)...

Czytając inne fora (inne marki samochodów) to tam mają gigantyczne problemy z samochodami w porównaniu do Lancii. W porównaniu z Lancią to oni jeżdzą rozsypującym sie nagminnie złomami.

Napiszcie coś konkretnego co sie psuje a nie tylko o roletce i parowaniu szyb.
Chcę kupić Lybrę kombi a jeśli te autka mają takie "problemy" to zafunduje całej rodzinie po Lancii :-)
Kappa 2,0 LPG

...zadbaj o swoją emeryturę już dziś bo państwo ci jej nie da... zgłoś się do mnie a powiem ci jak to zrobić...

Awatar użytkownika
Taz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Irek
Kontakt:

Post autor: Taz » 17 maja 2008, 7:59

"comrat" pisze:yyyy....
Panowie....
to troche dziwne...
szukam Lybry kombi i czytam o wadach tego auta iśmiać mi się chce...

Przepraszam.... czy to auto naprawde sie nie psuje?
bo parowanie szyb czy roletka w bagażniku to nie wada...

Hej, a co z zawieszeniem, osprzętem silnika, skrzynią biegów (automatyczną też)...

Czytając inne fora (inne marki samochodów) to tam mają gigantyczne problemy z samochodami w porównaniu do Lancii. W porównaniu z Lancią to oni jeżdzą rozsypującym sie nagminnie złomami.

Napiszcie coś konkretnego co sie psuje a nie tylko o roletce i parowaniu szyb.
Chcę kupić Lybrę kombi a jeśli te autka mają takie "problemy" to zafunduje całej rodzinie po Lancii :-)
W tym wątku wymieniamy się tym, co nas najbardziej wkurza w Lybrach a nie to, co się najczęściej psuje. Użycie opcji "szukaj" i przeglądnięcie działu technicznego na pewno pomoże ci znaleźć najczęściej psujące się elementy w lybrach.
'12 Lancia Voyager 3,6
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'06 Yamaha R6 RJ11 track only
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
...i służbowa '21 Skoda Octavia 1,5 150KM DSG

Awatar użytkownika
trigo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: trigo » 17 maja 2008, 8:36

Ale ogólnie jest to prawdą że Lybra nie psuje się tak jakby tego się spodziewał przeciwnik włoszczyzny. ja mam na swojej 215 000 km i nic szczególnego się nie stało , oprócz oczywiście elementów eksploatacyjnych a do takich zaliczymy również zawieszenie które wymieniam przy okazji rozrządu ( wymieniam wtedy profilaktycznie wszystkie elementy narażone na uszkodzenia typu: wahacze, końcówki i łączniki - nie czekając aż się wybiją ) .
Jeśli dokonujesz właściwych przeglądów, na czas wymieniasz oleje ( ja preferuje fabryczne) i filtry ( nie pierzesz ich jak ktoś sugerował :wink: ) i zakładasz w miarę swoich możliwości finansowych najlepsze elementy eksploatacyjne, Lybra odwdzięczy Ci sie komfortowa jazdą przez wiele set-tysięcy kilometrów.
Nie ma wodotrysków , ma niezbędne do jazdy wyposażenie ( zauważyłem że od lat nie dotykam pokrętła klimy) ...... wsiadam , jadę i tak odkąd ją kupiłem.
pozdrawiam Marek vel Trigo .. chwilowo bez Lybry ale za to Sprinter - kontener na 8 palet a jakby ktoś chciał teściową wyekspediować -służę pomocą

masz czas ? zajrzyj:https://www.facebook.com/Quadratura-339116226208598

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 17 maja 2008, 9:04

"comrat" pisze:Hej, a co z zawieszeniem, osprzętem silnika, skrzynią biegów (automatyczną też)...
Zawias miękki, komfort a nie sport, przez 2,5 roku użytkowania wymieniłem tylko końcówkę drążka (ale kupiłem zadbany egzemplarz).

Skrzynia manualna sprawuje się bez zarzutu, choć nie jest tak precyzyjna jak w niektórych japończykach.

W silniku 1,8 (którego nie polecam) psuje się wariator, by temu zapobiec trzeba go wymienić wraz z rozrządem. We wszystkich chyba używanych Lanciach może Cię czekać przeczyszczenie lub wymiana silniczka krokowego oraz regeneracja alternatora.
Nie kupuj rozbitka, gdyż poskładanie rozbitej elektryki i elektroniki nie należy do łatwych (i nie ma od tego zbyt wielu speców), a awarie spowodowane jej złym popodłączaniem są upierdliwe, o czym przekonał się np. forumowicz Kartonik.
Reszty poszukaj zgodnie z sugestią Taza.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
comrat
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: comrat » 17 maja 2008, 9:28

Generalnie chodziło mi o to, ze w porównaniu z innymi markami Lancię nie trapią problemy natury technicznej (to was nie denerwuje) a to co denerwuje uzytkowników Lybry można uznać za mało ważne.
Kappa 2,0 LPG

...zadbaj o swoją emeryturę już dziś bo państwo ci jej nie da... zgłoś się do mnie a powiem ci jak to zrobić...

Awatar użytkownika
trigo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: trigo » 17 maja 2008, 10:47

"lukosm" pisze:HEHE

Czytam i nie wierze piszecie o trzeciorzędnych sprawach a dla blichtru nazywacie je wadami.

NAJWIĘKSZĄ WADĄ LYBRY JEST TO, ŻE JUŻ JEJ NIE PRODUKUJĄ

a nie jakieś tam głupstwa och ach
no to strzałka
PRAWDA !!!

zauważcie że Lancia nie ma w produkcji kombiaka
pozdrawiam Marek vel Trigo .. chwilowo bez Lybry ale za to Sprinter - kontener na 8 palet a jakby ktoś chciał teściową wyekspediować -służę pomocą

masz czas ? zajrzyj:https://www.facebook.com/Quadratura-339116226208598

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Simon » 17 maja 2008, 14:54

"Nat" pisze:W silniku 1,8 (którego nie polecam) psuje się wariator, by temu zapobiec trzeba go wymienić wraz z rozrządem.
Nat nie byłby sobą gdyby o tym nie wspomniał. Czy potencjalne, potwierdzone kilkoma przypadkami, zużycie części kosztującej 300zł na prawdę jest powodem do potępienia w czambuł całego silnika? Poza tym nie ma takiego imperatywu, że trzeba wymieniać wariator razem z rozrządem. Raczej "poleca się z ekonomicznego punktu widzenia". Bo mówienie, że wymienianie części zawczasu zapobiega się ich psuciu jest, wybacz, ale dziwne. W ten sposób wymienialibyśmy co roku profilaktycznie amorki, sprzęgła, wałki rozrządu i w ogóle wszystko.

Comrat: te samochody naprawdę się tak mało psują. Myślę, że jakby brać pod podobne Lybrze Vectry, Passaty czy Laguny to wypada ona wyśmienicie na tle tej konkurencji.
Lancia Lybra 1.9 JTD LX Berlina
Paganini Black
Kilka fotek

Awatar użytkownika
comrat
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: comrat » 17 maja 2008, 16:16

simon: do Laguny (szczególnie laguny II) nie porównałbym nawet poloneza. To auto pod wzgledem usterkowości przewyższa nawet "Tarpana" :-)

A jak Lybra ma tak niewiele wad i tylko kilka rzeczy, które są lekko denerwujące (parujące szyby i roletka w bagażniku) to NA PEWNO kupie Lybre. Już postanowiłem :-) a ja jak coś postanowie to sie tego trzymam.
Kappa 2,0 LPG

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 17 maja 2008, 18:47

"Simon" pisze:
"Nat" pisze:W silniku 1,8 (którego nie polecam) psuje się wariator, by temu zapobiec trzeba go wymienić wraz z rozrządem.
Nat nie byłby sobą gdyby o tym nie wspomniał.
A bo to jest chyba jedyna usterka "pewna" w Lybrze. Alternatywą mogłoby być pisanie o wodziku przy szybie elektrycznej, ale to już brzmi zupełnie niepoważnie :lol:

A no i jeszcze o tym, że niektórym się często przepalają żaróweczki :)

Oczywiście że nie trzeba tego wymieniać z rozrządem, ale znam kilku ludzi którzy tego nie zrobili, a potem, niebawem po tym fakcie jeździli benzynowym klekotem (ci skąpsi), albo jednak wymieniali niepotrzebnie mnożąc koszty w porównaniu do wymiany przy okazji rozrządu...
Choć częściej dotyczyło to AR.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
Łukasz
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Łukasz » 18 maja 2008, 9:53

Panowie, u mnie w tym silniczku 1.8 120 000km przejechane i jakos zaczolem lubic ten silniczek :? wiem wiem to kobieta zmienna jest ale od momentu kiedy zmienilem caly przod instalacji gazowej jakos tak szybo teraz jest. Dodatkowo Ojciec mojego kolegi widzac, slyszac poraz pierwszy odpalona lybre zapytal: to diesel jest?? :roll:
Co robiel przy tym silniku??:
Czyszczenie przepustnicy-ASO
Wymienilem 2 razy swiece
Wariator prosi sie i prosi...
Zrobilem rozrzad ASO
DOLEWAM OLEJ I DOLEWAM wciaga go sporo.
Z nowosci jakie robilem przy samochodzie to padla klima i to zdrowo padla. Jestem zapobiegawczy i przed sezonem chcialem sobie zrobic serwis. Wyciagnac czynnik, odwilgocic go na nowo zabarwic, usunac jakies grzybki. Tak wiec w ukladzie bylo zaledwie 330gram czynnika a sprzeglo kopresora dalej sie zalaczalo 8) Dobilismy na 750gram i tak jezdzilem cale 4 dni. Klima przestala dzialac. Co najgorsze nigdzie nie bylo widac golym okiem zadnego wycieku. Diagnoza byla czasochlonna i przy tym nie mila. Aluminiowa rurka przerdzewiala w tak perfidnym miejscu jak sciana grodziowa. Pracy przy tym bylo duzo bo trzeba bylo rwac polowe osprzetu silnika. Koszt 600zl. Nie chce Was dolowac ale przy waszych lybrach moze byc podobnie.
Lancia Lybra SW 1.8 16VLX+ Navi
Mercedes C-klase 200 kompresor
Peuegot 307 SW HDI 110ps

Awatar użytkownika
Afamia
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Afamia » 20 maja 2008, 12:00

Comrat, tylko nie nastawiaj sie na najmniej usterkowe auto świata. Zawieszenie nie jest najtrwalsze i auto generalnie jest delikatne, warunkem dobrago sprawowania jest delikatne podejście do auta.
Taz: mnie tam usterkowośc wkurza, jak coś stuka mnie wkurza, jak mi auto odmawia posłuszeństwa też mnie wkurza. Na szczęścioe Lybra nie odmówiła jeszcze posłuszeństwa, ale głośne stuki w zawieszeniu miesiąc po wymianie wahaczy i stabilizatorów są denerwujące.
Panowie, powiem szczerze, za kazdym razem gdy ktoś pyta o usterkowośc odsyłacie do opcji "szukaj" - a tam niestety i tak prawie nic sie o awariach nie znajdzie. Czy to znaczy, że auto jest bezawaryjne? Niestety nie. Gdzieś tylko mimochodem są rzucane informacje, że coś tam padło, że pół zawieszenia wystarczy wymienić i jest git itd, itp. To tak jabyśmy się wstydzili przyznać do tego, że nasze ukochane auta maja też wady, i to realne wady a nie tylko przyciski w złych miejscach. Ja nie jeżdze tak długo, żeby znać wszystkie wady lancii, ale 5 lat jeździłem toyotą corollą i było to auto w moim mniemaniu praktycznie bezawaryjne, ale mimo wielkiego sentymentu mógłbym zrobić listę wad realnych i przypadłości, które ja trapiły, bo nie ma aut idealnych.
Pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Simon » 28 maja 2008, 8:56

"Łukasz" pisze:Aluminiowa rurka przerdzewiala
Takie coś to tylko w Lybrze 8)
Lancia Lybra 1.9 JTD LX Berlina
Paganini Black
Kilka fotek

Awatar użytkownika
Ricardus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: Ricardus » 03 cze 2008, 19:32

Rozawiałem ostatnio ze znajomymi przy :drink2: i wnioski sąnastepujace :
właściciele LANCI sa chyba trochę specyficzni. Podobo bardziej dbamy o swoje samochody, dopieszczamy je i jesteśmy bardziej skłonni zapłacić więcej za dobre częśći zamienne- bo wiemy ze czasami nie warto oszczędzać. Słyszałem opowieści sklepowe na temat klientów kupujacych części zamienne i właściciele wielu marek oszczędzają na czym się da, a klienci od LANCI wiedzą że mają wpaśne auto, że czasami trzeba coś wymienić i nie robia problemu z wymiana jakiejś częsci za 400 pln.Podobno najgorsi pod tym względem sa (bez urazy -zasłyszane ) właś ciciele VV , BMW oraz MERCEDESÓW i RENAULT- targują się podobno o najmniejszą błachostkę :D

Jezeli ktoś kupuje takie samochody to przepraszam, ale musi sie liczyć ze części nie są najtańsze. Jak sie sprawdzi np. ceny zawieszenia do Passata to tez się czlowiek potrafi zdziwić dlaczego tak drogo. Mam Lybre i z rocznego doswiadczenia wiem że czasami coś potrafi polecieć, ale tak samo leciało czasami coś w moich poprzednich samochodach wiec nie ma tragedii. nie ma samochodów ktore się nie psuja - sa tylko własciciele nie dbajacy o nie :D

Tak sobie myslę ze jesteśmy pasjonatami i inaczej patrzymy na swoje samochody .
Zdjęcia motoryzacyjne, oględziny samochodów, ubezpieczenia w PZU, pranie tapicerki.
https://www.facebook.com/riCARdus-Rysza ... 928513374/
Tel.669901601

jenks
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Artur

Post autor: jenks » 04 cze 2008, 8:33

"Ricardus" pisze:.Podobno najgorsi pod tym względem sa (bez urazy -zasłyszane ) właś ciciele VV , BMW oraz MERCEDESÓW i RENAULT- targują się podobno o najmniejszą błachostkę :D

.
witam,bo ono myślą ,że jak kupią niemca to nic tylko lać paliwo,a póżniej są zdziwieni,że taki bezawaryjny passat sie sypie
pozd
lancia lybra intensa 2,4jtd-sprzedana
lancia delta III platinum 2,0 M-jet 2010r-sprzedana
Alfa Romeo Tonale-użytkowana

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 23 cze 2008, 17:28

a dla mnie to zawieszenie mogłoby być trochę twardsze, bo ostatnio w 5 osób+bagaż jechałem na Mazury, to na tych ich wąskich drogach i koleinach czułem się mocno niepewnie. Zaznaczam, że tak jest tylko przy pełnym obciążeniu... no ale stare Bravo prowadziło się lepiej w takich warunkach.
Poza tym nadal jestem zachwycony tym samochodem :-)
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lybra/Lybra SW”