Lybra - piszczy - przyczyna??

bartek42
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: bartek42 » 16 sie 2008, 13:42

Rozwiązał już ktoś ten problem? Wszystkie opisane powyżej przypadki występują u mnie :/ Zastanawiam się nad zakupem tarcz i klocków, ale jak czytam co napisaliście, to mi się odechciewa kombinowania :)

Co to powoduje? Ręczny, kolcki, krzywe tarcze, nieodbijające klocki? I jak tą usterkę usunąć? :)

Awatar użytkownika
Kis79
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Kis79 » 16 sie 2008, 20:20

heh ,jak kupilem lybre , wracajac nia z niemiec zaczelo mi piszczec z tylu. gdy hamowalem przestawalo, wiec po przyjezdzie wymienilem tylne klocki na TRW i problem ustapil. : yesyes :
Lybra SW Lx 2.4 JTD , YZF 750 R
Obrazek

kartonik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marek
Kontakt:

Post autor: kartonik » 16 sie 2008, 20:58

"Kis79" pisze:heh ,jak kupilem lybre , wracajac nia z niemiec zaczelo mi piszczec z tylu. gdy hamowalem przestawalo, wiec po przyjezdzie wymienilem tylne klocki na TRW i problem ustapil. : yesyes :
Wroci, za kilka tysiecy :wink:

Awatar użytkownika
Kis79
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Kis79 » 17 sie 2008, 7:35

"kartonik" pisze:
"Kis79" pisze:heh ,jak kupilem lybre , wracajac nia z niemiec zaczelo mi piszczec z tylu. gdy hamowalem przestawalo, wiec po przyjezdzie wymienilem tylne klocki na TRW i problem ustapil. : yesyes :
Wroci, za kilka tysiecy :wink:
narazie zrobilem ponad 7 tys i cicho
Lybra SW Lx 2.4 JTD , YZF 750 R
Obrazek

Awatar użytkownika
mmilon
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mmilon » 17 sie 2008, 10:07

też to przerabiałem i też z tyłu, z tego co pamiętam to przy wymianie klocków mechanik zwrócił uwagę na zabrudzone prowadnice, przez które jeden z tłoczków się nie cofał i szlifował o tarczę, szczególnie uciążliwe to było przy wyższyc temperaturach, albo po kilku intensywnych hamowaniach na rozgrzanych hamulcach. Na razie mam spokój.
świeżo upieczony...

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 17 sie 2008, 18:56

Ja miałem podobny przypadek tylko z przodu a zwłaszcza jak się nagrzał i przy skręcie.-piszczało myślałem,że to nie u mnie..
Ponadto gdy autko trochę pojeździło to było czuć swąd klocków .... przyczyna wymieniłem wąż hamulcowy gumowy i jest spokój.
Od
temperatury nawet klocki były zapieczone w zaciskach....

Kendzik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Kendzik » 26 sie 2008, 14:30

"bartek42" pisze:Podłącze się pod temat, żeby nie zakładać nowego.

U mnie też występują piski, z tym, że przy skręcie w prawo (tylko). Pisk jest podobny do tego, jaki wydają klocki, ale pedał hamulca mam wyciśnięty (nie hamuję w tym momencie). Nie ważne, czy jadę 20km/h czy 60km/h. W zasadzie za każdym razem jest tak samo... skręcam kierownicę w prawo i piszczy delikatnie przerywając (na ułamek sekundy jest cisza). Nie mogę tego zlokalizować. Przy normalnym hamowaniu nic - cisza.

Jakiś pomysł? :) Sugestia?
Bartek rozwiązałeś może ten problem ?
Lancia Delta HPE 1.6 16V 97`
Lancia Delta LE 1.8 94`
"Brzmienie regulujesz pedałem gazu..."
Obrazek

bartek42
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: bartek42 » 29 sie 2008, 11:48

Tak, na jakieś 150-200km :? Mechanizator przeczyścił prowadnice od klocków i był spokój. O dziwo przestało mnie ściągać na lewo i auto przestało się tak trząść przy przyśpieszaniu (co miało miejsce po przejechaniu paru kilomoterów lub kilku hamowaniach).
Teraz to powróciło, ale jakby mniej... tzn piski występją rzadziej... ale moje klocki są na wykończeniu i jak będą nowe to może się cofną w prowadnicy.

sensilia
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Re: Lybra - piszczy - przyczyna??

Post autor: sensilia » 19 lis 2010, 20:05

No to widzę, że nie tylko ja mam piszczącą lybre :) u mnie sytuacja pojawiła się dzisiaj i pisk wydobywa się z lewego przedniego koła ruszam piszczy za chwile cisza i znowu piszczy raz glosniej raz ciszej jutro sobota rozbiorę pogrzebie poruszam może coś zdziałam dam znać o efektach

zbebus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra - piszczy - przyczyna??

Post autor: zbebus » 21 lis 2010, 20:28

ja miałem podobnie,
tylko piszczało mi od czasu do czasu podczas jazdy, najczęściej przy skrętach, piszczenie ustawało podczas hamowania, okazało się że na tarczy zrobił się taki rant , że zacisk o niego obcierał.
skończyło się wymianą tarcz i klocków:)
pozdro
-------------------------

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”