Jak wyszukac GPS po parametrach

Wszystko na temat tuningu [zarówno mechanicznego jak i optycznego] najpiękniejszych aut na świecie...Forum jest tylko dla zasady, bo któż chciałby tuningować takie auta...:)
Awatar użytkownika
Fantom
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Fantom » 31 lip 2008, 13:20

"muha" pisze: Nie, powolne wyswietlanie mapy i wyznaczanie trasy na poczatku jazdy. Chodzi o to, ze wsiadam do samochodu i mam ruszac. A tu sie okazuje, ze aparatura potrzebuje sporo czasu na wyznaczenie trasy.
To raczej problem z GPS'em. Wyznaczanie trasy nie trwa długo. Kilka(naście) sekund. GPS startuje długo. Czasem potrzebuje na to nawet parę minut. Niestety do momentu gdy nawigacja nie otrzyma danych z GPS'a nie obliczy trasy ... bo nie wie skąd wystartować :)
Lancia Lybra 2.4 jtd SW (140kM, 2001')

Awatar użytkownika
viruskill
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: viruskill » 31 lip 2008, 16:36

M650

Ja polecam goraco to urzadzonko mialem i bylem zadowolony wpakujesz wszystko co chcesz! teraz mam palma hp h2200 co ma 400 mhz i mam w nim IGO8, AutoMape 4.12, MioMap v3.3! i system windows mobile 2003 :) a odbiornik gps jest to TomTom mkIII przez bt i jestem bardzo zadowolony! a jakies sprzety typu medion akiry i tym podobne to sobie mozna wsadzic tam gdzie swiatlo niedochodzi czesto przerabiam nawigacje i mialem doczynienia z takimi badziewiami i powiem ze szmelc nad szmelcem czesto sie wieszaja sypia powolne mimo 400 mhz sa ok 2 razy wolniejsze od mojego starego hp co ma taki sam procek! wyswietlacze o slabym kontrascie mala czulosc ! i ogolnie do d..y! jak kupujesz to polecam tego m650!
DEDRA INTEGRALE
rok 1992, skóra, przebieg 200 tys
180 pajacyków pod maska :D
STAG 300
661315659

Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Bichoń » 18 lis 2008, 12:57

Podlaczam sie pod temat proszac o rade

Szukam taniego GPSa do samochodu, z mozliwoscia wgrywania map bez ograniczen. Jezeli trzeba odblokowac, to ok, tylko zeby dalo sie to zrobic. Do tego potrzebuje mapy Europy centralnej (Polska, Czechy, Slowacja, Austria). A jakby wymagan bylo malo, to potrzebuje tego w tym tygodniu...

Ps. Z gory dziekuje za porady typu "doloz jeszce 1500zl i kup cos porzadnego". Szukam wersji podstawowej i taniej.
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD

arkashka

Post autor: arkashka » 18 lis 2008, 13:03

Akira by Biedronka itp. Garść konkretów.

Awatar użytkownika
Duch-Dziadka
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Duch-Dziadka » 18 lis 2008, 14:43

Ja kolego od ponad roku korzystam z oprogramowania TOM TOM.
Najpierw mialem TOM TOM mobile wgranego do telefonu komorkowego ale niestety nie bylo juz mozliwosci sciagniecia akutalizacji.
Kupilem wiec urzadzenie TOM TOM GO 730.
Jestem bardzo zadowolony.
Co prawda urzadzenie kosztuje troche wiecej niz zakladasz ale ma swoje plusy:
-nadajnik GPS ktory bardzo szybko wyszukuje satelit tak jak tego oczekujesz
-ma dobrze rozbudowana mape polski(nie tak dobrze jak auto mapa), ale podobno Tobie bardziej zalezy na mapie europy zachodniej
-ma mozliwosc przegladania zaplanowanej trasy
-na autostradach za granica wyswietla Ci grafike ktora informuje Cie jaki pas autosrady masz zajac zeby nie pomylic zjazdow
-ma transmiter FM
-po wgraniu darmowego programu ma mozliwosc odtwarzania filmow(ja tak mami filmy dzialaja super)
-odtwarza mp3
-ma blutooth do dzialania w zestawie glosnomowiacym miedzy innymi.
-mozliwosc ciaglej aktualizacji, mozliwosc samemu atualizowania mapy i udostepniania innym
-obsluga jest bardzo banalna i intuicyjna
-posiada np, znajdowanie punktow POI wzdluz trasy...i wiele wiele innych
-mapa europy rozbudowana naprawde super...

Sam korzystalem z urzadzenia MIO i auto mapy na testach bo u nas w firmie kierowcy maja i korzystaja. Powiem tak jesli chodzi Ci o Polske to cos z Auto Mapa jesli chdzi Ci o cala europe i proste w obsludze urzadzenie polecam TOM TOM. :D
Ponizej link do urzadzenia jakie posiadam:
:link:

Wiecej info po polsku znajdziesz na stronie producetna www.tomtom.com
Giulietta Veloce 2016r

kartonik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marek
Kontakt:

Post autor: kartonik » 18 lis 2008, 15:33

"Duch-Dziadka" pisze: -nadajnik GPS...
odbiornik :wink:

Awatar użytkownika
Duch-Dziadka
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Duch-Dziadka » 18 lis 2008, 15:57

"kartonik" pisze:
"Duch-Dziadka" pisze: -nadajnik GPS...
odbiornik :wink:
...i to jest mój blad, moj blad, moj blad... :D
Giulietta Veloce 2016r

matias21
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: matias21 » 18 lis 2008, 18:55

do tysiaka to nokia 500 jest napewno najlepsza jeżeli ktoś chce mieć sporo funkcji i legalne mapki a tu link do aukcji klik od siebie dodam, że niecały rok temu jak ta nawigacja wchodziła na rynek to kosztowała 1700 zł.
Delta HPE 1.6 16v 96r ----->klik

arkashka

Post autor: arkashka » 18 lis 2008, 19:01

Ostatnio testowałem urządzenia na bazie WM: Mio A702, HTC M650 i Samsunga i780. Sprawdzają się bardzo dobrze jako nawigacja (AutoMapa5); jako telefony również nie najgorzej. Polecam wymagającym użytkownikom.

Awatar użytkownika
arko
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: arko » 18 lis 2008, 22:48

Tani i według mnie bardzo dobry to "Medion Gopal P4410 lub P4110". Różnią się tym,że P4410 ma wbudowany moduł blutooth i z powodzeniem działa jako zestaw głośnomówiący. Kupując nawigację kierowałem się:
- szybkością procesora (ta ma jeden z najszybszych procesorów montowanych w tego typu urządzeniach - samsunga 400 MHz)
- wielkością ekranu (4,3")
- mozliwością zainstalowania innego oprogramowania niż "fabryczne", co wiąże się z odblokowaniem dostępu do aplikacji systemowej (Windows CE).

Model, który wybrałem jest klonem (te same podzespoły i obudowa - inny brand) nawigacji JVC kosztującej grubo ponad 1 Tyś PLN (nie pamiętam dokładnie modelu tej nawigacji)
Ten model ma również dodatkowy kanał odbioru informacji o korkach (dodatkowa antena FM) - niestety w Polsce ten serwis jest niedostępny więc nie wykorzystasz tej funcji.

W praktyce użytkowanie tej nawigacji wygląda tak - nie używam "fabrycznie" wgranego oprogramowania z mapami. Udało mi się w bardzo prosty sposób "odblokować" dostęp do systemu operacyjnego (Win CE 5,0) i zainstalować najnowszą AutoMapę 5,0,5. Bonus jest taki, że jest to najdokładniejsze oprogramowanie nawigacyjne na nasz kraj (można również zainstalować mapy całej Europy - potrzebna wtedy karta pamięci SD min 2GB). AutoMapa jest naprawdę bardzo dokladna - ulice z nr posesji / domów nawet w najmniejszych miejscowościach, widok 3D z bryłami budynków w dużych miastach, mozliwość wgrania ogromnej ilości punktów POI wraz z aktualnymi mapami Fotoradarów i miejsc kontroli radarowej i setki innych POI.
"W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi."
prawo Murphy'ego

matias21
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: matias21 » 18 lis 2008, 23:06

no tak, ale może komuś zalerzy żeby mieć oryginała zwróc uwagę, że cena samego oprogramowania do nokii 500 czyli automapy to około 500 zł więc urządzenie masz za ok 400 do tego ma nadajnik FM, a wgrywając mape nieorginalna zawsze bedziesz opóźniony o te 3 miesiące zanim ją skrakują :D, a najnowsza automapą jest wersja 5.20.
Delta HPE 1.6 16v 96r ----->klik

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 18 lis 2008, 23:18

"arkashka" pisze:Ostatnio testowałem urządzenia na bazie WM: Mio A702, HTC M650 i Samsunga i780. Sprawdzają się bardzo dobrze jako nawigacja (AutoMapa5); jako telefony również nie najgorzej. Polecam wymagającym użytkownikom.
Jedna mała uwaga. Nie należę do ludzi nadmiernie katujących gadżety elektroniczne, ale u mnie poprzednik Mio A702, konkretnie- model A701, po niecałych dwóch latach uzytkowania jako palmofon z GPS -po prostu "rozsypał się w rękach". Albo kupiłem felerny egzemplarz, albo ten typ tak ma.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
arko

Post autor: arko » 18 lis 2008, 23:20

Kolega chce kupić dobrą i tanią nawigację i prosi o porady co wybrać. To niech ma wybór.
Mediona podałem jako sprzęt który posiadam i z czystym sumieniem mogę polecić. Jeśli chodzi o mapy , to zawsze można używać oryginalnych , kupionych wraz ze sprzętem. Są to mapy Navtek'a, na całą europę. Zresztą całkiem przyzwoite.
"W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi."
prawo Murphy'ego

Awatar użytkownika
letnik22
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: letnik22 » 18 lis 2008, 23:50

mam larka 3.5.0 -to ten odblokowany.
urządzenie wolno łapie satelity. Zainstalowana mapa- MapaMap to słaby wynalazek- brakuje ulic i numerów w mniejszych miastach.
Za to AM (5.0.5-powszechnie dostepna) - pokazuje to wszystko, co mapamap opóściła.
Wadą samego larka jest rozmiar wyświetlacza. Nastepną nawigację kupię z ekranem 4,3'. Np. pentagram nomad.

Pablo
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Post autor: Pablo » 20 lis 2008, 13:14

Bardzo porządne urządzenia sprzedaje Navroad. Mam teraz takie cudo z 7" ekranem. Widać duuużo więcej. Nie trzeba tego przyklejać do szyby, bo sygnał łapie już w bagażniku :lol: Możesz podłączyć do niego absolutnie wszystko. Po ostatnich doświadczeniach nigdy więcej PPC do navi. Jeśli to tylko urządzenie dedykowane do tego.
Pozdrawiam Pablo

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Tuning :::”