No nie do końca. Nawet JTD przy ostrym bucie (gaz w podłogę) puści bączka lekko czarnego. Ale LEKKO czarnego. I to jest w porządku. Przy TDI to i tak nie ma o czym mówić - nasze JTD generują prawie bezbarwne spaliny.ksk pisze:Bzdura. Diesel Dieslowi nie równy. Nowe z filtrami cząsteczek stałych nie mają nawet sadzy w rurze wydechowej, nie ma mowy o dymieniu.
Generacja CommonRail (np. JTD) przy mocnym depnięciu też nie powinna puszczać żadnej chmurki. Tutaj jest przypadek gdzie użytkownik nie dał za wygraną gdy Lybra zaczęła leciutko poddymiać:
Okazało się, że była subtelna nieszczelność na rurze dolotowej do kolektora ssącego.
Natomiast starsze Diesele oczywiście - dymią.
Bzdura. Tak jak już ksk napisał, JTD należy już do tej generacji silników, które w pełni sprawne nie mają prawa puścić żadnego dymku w żadnej sytuacji.Krzysiek82 pisze:No nie do końca. Nawet JTD przy ostrym bucie (gaz w podłogę) puści bączka lekko czarnego. Ale LEKKO czarnego. I to jest w porządku. Przy TDI to i tak nie ma o czym mówić - nasze JTD generują prawie bezbarwne spaliny.ksk pisze:Bzdura. Diesel Dieslowi nie równy. Nowe z filtrami cząsteczek stałych nie mają nawet sadzy w rurze wydechowej, nie ma mowy o dymieniu.
Generacja CommonRail (np. JTD) przy mocnym depnięciu też nie powinna puszczać żadnej chmurki. Tutaj jest przypadek gdzie użytkownik nie dał za wygraną gdy Lybra zaczęła leciutko poddymiać:
Okazało się, że była subtelna nieszczelność na rurze dolotowej do kolektora ssącego.
Bzdury to Wy panowie piszecie. Nie ma takiego diesla, który nie puści nic na choćby leciutko czarnego. Ja nie mówię o obłoku czarnej sadzy, ale jak depniecie pedał gazu do samej podłogi, to uwierzcie mi, że za Wami delikatny (lekki, ale jednak) obłoczek będzie. A wiecie czemu? To wynika z konstrukcji silnika. Zanim turbina da porcję wymaganego powietrza, to Wy więcej dajecie paliwa do komory silnika mimo przepływomierza, który ma niby dobrać optymalnie wszystko do kupy.monry pisze:Bzdura. Tak jak już ksk napisał, JTD należy już do tej generacji silników, które w pełni sprawne nie mają prawa puścić żadnego dymku w żadnej sytuacji.Krzysiek82 pisze:No nie do końca. Nawet JTD przy ostrym bucie (gaz w podłogę) puści bączka lekko czarnego. Ale LEKKO czarnego. I to jest w porządku. Przy TDI to i tak nie ma o czym mówić - nasze JTD generują prawie bezbarwne spaliny.ksk pisze:Bzdura. Diesel Dieslowi nie równy. Nowe z filtrami cząsteczek stałych nie mają nawet sadzy w rurze wydechowej, nie ma mowy o dymieniu.
To wytłumacz mi dlaczego dlaczego nie raz widziałem nowe Audi, BMW, Hondę czy cokolwiek innego z Dieslem i przy porządnym depnięciu minimalnie lekki czarny dymek był ?monry pisze:Bzdura. Tak jak już ksk napisał, JTD należy już do tej generacji silników, które w pełni sprawne nie mają prawa puścić żadnego dymku w żadnej sytuacji.
Wystarczy, że miał wykonany "odpowiedni" chip tuning. Nie wiem dlaczego akurat tamte dymiły, silniki wysokoprężne fabrycznie mają ustawianą tzw granicę dymienia przy takich parametrach, aby z rury nie wydobywał się dym - możliwe, że w takim razie nie wszystkie i niektóre marki dopuszczają lekkie dymienie, ale na pewno nie jest to dopuszczalne przy pierwszych JTD (z ciekawości sprawdzaliśmy nawet dla potwierdzenia dzisiaj ze znajomym w 11letniej alfie). Polecam lekturę "Diagnozowanie silników wysokoprężnych" Hubertus Günther dla ciekawskich.FXX pisze:To wytłumacz mi dlaczego dlaczego nie raz widziałem nowe Audi, BMW, Hondę czy cokolwiek innego z Dieslem i przy porządnym depnięciu minimalnie lekki czarny dymek był ?monry pisze:Bzdura. Tak jak już ksk napisał, JTD należy już do tej generacji silników, które w pełni sprawne nie mają prawa puścić żadnego dymku w żadnej sytuacji.