Lybra - Awaria turbo

Awatar użytkownika
Kis79
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - Awaria turbo

Post autor: Kis79 » 31 sie 2008, 7:57

wychodzi na to , ze mechanik powinien ci placic dożywotnia rentę.
Lybra SW Lx 2.4 JTD , YZF 750 R
Obrazek

Awatar użytkownika
maciek_czer
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - Awaria turbo

Post autor: maciek_czer » 31 sie 2008, 9:58

Bzdury piszesz Skromny555! Co mechanik jest winny, że w Twoim aucie rozsypała się sprężarka właśnie u niego? Uważasz, że przez wkręcenie na jałowo silnika na 4000 obr/min zepsuł Ci sprężarkę???? Podstawą badania na komputerze całego układu elektronicznego jest sprawny (!) mechanicznie silnik! Lejącej olej sprężarki komputer nie wyłapie! Po za tym jeśłi już piszesz to napisz co znalazł drugi mechanik i gdzie, i jak to się ma do trubiny. Bez względu na to co się zepsuło (kontrolka Check) wkręcenie silnika na 4000 obr nie spowodowało usterki turbiny, więc pretensje możesz mieć tylko do Pana Boga. A Twoim zdaniem do czego zobowiązany jest mechanik po takiej awarii? Ma Ci może wymienić na swój koszt turbinę na fabrycznie nową? a może wypłacić Ci zasiłek w kwocie 5000 zł? Proponuję Ci jak wystuka Ci się sworzeń wahacza, pozwać do sądu cały zarząd dróg, bo na ich drogach to sobie zrobiłeś, albo zarząd parkingu na którym zaczął cieknąć Ci olej z miski. Bo to do czegoś zobowiązuje.

Szkoda gadać!
Lancia Y10 Avenue, Chevrolet Lumina APV 3.1 V6 1991
Serwis Fiat, Lancia, Alfa Romeo
http://www.flar-ital.pl

dudekken

Lybra - Awaria turbo

Post autor: dudekken » 31 sie 2008, 11:30

Skromny 555 uważam iż powinieneś mieć pretensje do pana Boga ale nie z powodu awarii auta, ale z powodu braku zawartości czaszki którą nosisz na szyi, większych debilizmów napisanych przez ciebie to chyba nie widziałem, uśmiałem się do rozpuchu :lol: :lol:

alan0104
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Lybra - Awaria turbo

Post autor: alan0104 » 31 sie 2008, 13:23

czytajac powyzsze roszczenia, az wierzyc mi sie nie chce, ze mozna posiadac taki tok myslenia. zastanawialem sie tez, czy inicjacja watku skromnego555, to nie jakas podpucha goscia -antylancisty. oczywiscie moge sie mylic i nie chce skromnego555 obrazac, bo nie o to chyba chodzi na tym forum. wracajac do tematu uwazam za zgieg okolicznosci wystapienia tejze awarii u mechaniora. staram sie rowniez zrozumiec skromnego555 a raczej jego wk... i desperacji przyszlymi kosztami naprawy.

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Lybra - Awaria turbo

Post autor: Toper » 31 sie 2008, 13:40

"alan0104" pisze:czytajac powyzsze roszczenia, az wierzyc mi sie nie chce, ze mozna posiadac taki tok myslenia. zastanawialem sie tez, czy inicjacja watku skromnego555, to nie jakas podpucha goscia -antylancisty. oczywiscie moge sie mylic i nie chce skromnego555 obrazac, bo nie o to chyba chodzi na tym forum. wracajac do tematu uwazam za zgieg okolicznosci wystapienia tejze awarii u mechaniora. staram sie rowniez zrozumiec skromnego555 a raczej jego wk... i desperacji przyszlymi kosztami naprawy.
w jednym wiem o co Skromnemu555 chodzi, check w Lybrze nie pokazuje problemu z silnikiem tylko ze światłami/pasami itp. Od problemów z silnikiem jest ikonka silnika, w BBM była to tzw. "marchewa".
Więc mechanik nie powinien nic ruszać z silnikiem, tylko wysłać go gdzie indziej, gdzie niechybnie by się ta turbina też rozwaliła :(
Pozdrawiam
Toper
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)

Awatar użytkownika
maciek_czer
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - Awaria turbo

Post autor: maciek_czer » 31 sie 2008, 14:03

Czyli mechanik popełnił błąd, źle interpretująć kontrolkę. I to cała jego wina. A turbina rozwaliła by się i tak, co najwyżej w czasie jazdy i wtedy byłby żal do drogowców. :)

Awatar użytkownika
Kis79
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - Awaria turbo

Post autor: Kis79 » 31 sie 2008, 17:38

"maciek_czer" pisze:Czyli mechanik popełnił błąd, źle interpretująć kontrolkę. I to cała jego wina. A turbina rozwaliła by się i tak, co najwyżej w czasie jazdy i wtedy byłby żal do drogowców. :)
i moze zatarty silnik, tudzież dzwon.
Obrazek

Awatar użytkownika
maciek_czer
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - Awaria turbo

Post autor: maciek_czer » 31 sie 2008, 18:10

Rozbieganie silnika spowodowane usterką turbiny, w czasie jazdy z zasady powoduje rozwałkę silnika bo nie ma czym go zdławić. Rozpaczliwa próba hamowania i tym samym zdławienia silnika przychodzi z reguły za późno, zwłaszcza kiedy odruchowo wciśniemy sprzęgło bo auto samo chce się rozpędzać. Wtedy najczęściej dochodzi do zatarcia bądz "młynka". Żal mi się robi tego mechanika, bo prawdopodobnie przez owy temat spać nie może spowodu czkawki :)

skromny555
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Wacek

Lancia Lybra Awaria turbo

Post autor: skromny555 » 31 sie 2008, 21:41

Witam . Usterka jaka usuna mi mechanik byla spalona zarowka ,nie trzeba bylo mu nawet podpinac okmpa by to zdjagnozowac .A swoja droga to ten pierwszy macher mial faktycznie pecha z ta sprezarka ze akurat u niebo padla ,lecz gdyby wiedzial co to jest CHECK w Lanci to nnie bylo by tego tematu na forum,a tak jest .A ja nie zadam od goscia ani renty ani odszkodowania nawet na to nie wpadlem , co ktos tu mi wypomnial.Opinia jaka wystawil ten drugi mechanik byla taka. Gdyby to stalo sie w jego warsztacie to zaproponowa lby tak : Kup pan nowa sprezarke a ja ją panu zamontuje ,i jak Koledze sadza jest to razwiazanie godne prawdziwego fachowca?

Awatar użytkownika
Kis79
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lancia Lybra Awaria turbo

Post autor: Kis79 » 31 sie 2008, 21:54

"skromny555" pisze:Witam . Usterka jaka usuna mi mechanik byla spalona zarowka ,nie trzeba bylo mu nawet podpinac okmpa by to zdjagnozowac .A swoja droga to ten pierwszy macher mial faktycznie pecha z ta sprezarka ze akurat u niebo padla ,lecz gdyby wiedzial co to jest CHECK w Lanci to nnie bylo by tego tematu na forum,a tak jest .A ja nie zadam od goscia ani renty ani odszkodowania nawet na to nie wpadlem , co ktos tu mi wypomnial.Opinia jaka wystawil ten drugi mechanik byla taka. Gdyby to stalo sie w jego warsztacie to zaproponowa lby tak : Kup pan nowa sprezarke a ja ją panu zamontuje ,i jak Koledze sadza jest to razwiazanie godne prawdziwego fachowca?
jesli za darmo, to mysle ze tak, a tak btw. pamietaj kolego, jesli na zegarach wyswietli sie check wtedy komp wyswietli na ekranie co jest jego przyczyna, spalona zarowka, malo oleju etc etc.
Obrazek

skromny555
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: skromny555 » 31 sie 2008, 22:12

TERAZ TO I JA WIEM ALE MECHANIK POWINIEN WIEDZIEC TO WCZESNIEJ ODE MNIE NIE SADZISZ?

skromny555
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: skromny555 » 31 sie 2008, 22:15

Kis79 a jak sadzisz remontowac ta sprezarke czy szukac na szrotach bo na nowa to narazie nie moge sobie pozwolicze wzgledow oczywistych hihi

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 31 sie 2008, 22:17

"skromny555" pisze:TERAZ TO I JA WIEM ALE MECHANIK POWINIEN WIEDZIEC TO WCZESNIEJ ODE MNIE NIE SADZISZ?
myślę, że osiągnęliśmy wystarczające zbliżenie stanowisk w omawianej sprawie i można zamknąć dyskusję ;-)

Daj znać jak naprawisz turbinę co jak gdzie i za ile zostało zrobione.

Pozdrawiam
Toper
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)

Gość

Lybra - Awaria turbo

Post autor: Gość » 01 wrz 2008, 21:58

kol.skromny ciesz się żturbina się rozp.. : cenzura : na jałowo a nie w czasie jazdy na bank zaje.. : cenzura : motorek współczuje mechanikowi

Awatar użytkownika
maciek_czer
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: maciek_czer » 01 wrz 2008, 22:18

"skromny555" pisze:TERAZ TO I JA WIEM ALE MECHANIK POWINIEN WIEDZIEC TO WCZESNIEJ ODE MNIE NIE SADZISZ?

Tu można polemizować, w slangu mechników Check oznacza problem z ECM silnika, ciężko by było mechanikowi spamiętać która kontrolka w którym aucie co oznacza, jeżeli nie specjalizuje się tylko w włoszczyznie. Tradycyjnie już (czemu nie wiem :( ) jeżeli klient mówi: świeci check - ma na myśli ECM silnika, jeśli świeci ABS to ma na myśli kontrolkę ukł ABS itd. Zasadniczo to głownie posiadacz auta powinien wiedzieć która kontrolka jest od czego zwłaszcza jeżeli komputer wyświetla informacje o co chodzi, zwłaszcza jeśli chodzi o auta rzadsze takie jak Lancia. Ja z tym problemu nie mam i wiem która jest od czego. Ale pisanie że na ósmej pod obrotomierzem przynajmniej już dla mnie jest zagadką bo wskaźników od Lybry przed oczami nie mam.
Gdyby to stalo sie w jego warsztacie to zaproponowa lby tak : Kup pan nowa sprezarke a ja ją panu zamontuje ,i jak Koledze sadza jest to razwiazanie godne prawdziwego fachowca?
Dla mnie taka sprawa jest oczywista dla stałego klienta, chociaż co niektórzy mogli by uznać taki gest za przyznanie się do winy której nie ma. Generalnie ujmując raczej nie zaproponował bym takiego układu z oczywistej przyczyny (czysto hipotetycznie): Nie ma żadnej mojej winy w tym iz sprężarka rozleciała się, prawdopodobnie rozleciała by się i tak przy wyjeżdzaniu z warsztatu lub przy bardziej agresywnym wjeżdzaniu np. na podjazd. Druga przyczyna jest prosta: skoro nie ma mojej winy to usługa jest płatna, bo Caritas jest w innym miejscu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”