Lybra - naprawa pilota w kluczyku
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Odp: Lybra - naprawa pilota w kluczyku
tak na zdrowy rozum to :
- nie sądzę aby dobry zegarmistrz dał się tak łatwo w balona zrobić
-albo jest to banalna robota i nie chce się majstrowi ze zgłaszającym "niby" reklamacje burakiem szarpać
- nie sądzę aby dobry zegarmistrz dał się tak łatwo w balona zrobić
-albo jest to banalna robota i nie chce się majstrowi ze zgłaszającym "niby" reklamacje burakiem szarpać
A ja z uporem maniaka będę Was prosił o jakieś zdjęcia ze sposobu rozebrania kluczyka zwykłego dwuprzyciskowego (Lybra 2000 r.) Podważałem juz na wszystkie sposoby, kluczyk wygląda jakby go pies pogryzł
Mam dwa kluczyki i troszkę wątpie żeby dwa kluczyki były potraktowane kropelką i przez to nie można ich rozpołowić.
Bardzo Proszę o Pomoc.

Bardzo Proszę o Pomoc.
Zdjęć nie posiadam ale mogę podpowiedzieć jak rozbierałem pilota/kluczyk. Należy wykręcić wkręt blokujący klapkę baterii, wysunąć klapkę i wyjąć baterie - potrzebny mały płaski wkrętak (w marketach są w kompletach)
Później bierzesz ostrze nożyka łamanego (samo ostrze) i delikatnie podważasz pokrywę z przyciskami - ważne należy podważać od strony przycisków między metalową obwódką a plastikiem - należy równomiernie na początku po obwodzie wsunąć ostrze - powinno iść bez uszkodzenia obudowy.
Jak ruszy to już z górki (jak sklejona to nie pójdzie - wtedy bym sobie darował) - delikatnie należy wypchnąć pokrywę do góry, równomiernie bo inaczej bolce ustalające będą blokować i można je wyłamać - najlepiej robić na stole bo czasem, w trakcie niekontrolowanego wypadnięcia pokrywki kluczyka potrafią wypaść blaszki baterii - wtedy zabawa z tym co gdzie było ....
Jeżeli problem byłby w mikrostykach z powodzeniem można je wymienić na podobne.
U mnie pomogło podoginanie blaszek i przemycie styków baterii spirytusem - wyczyściłem też płytkkę pilota wacikiem nasączonym w spirytusie - delikatnie - płytka była strasznie ukurzona - jeden pilot miał niesprawny styk otwierania bagażnika - odpadł (zmęczenie lutów?) i latał w środku - przylutowałem i do dziś działa.
Napisz czy poradziłeś sobie z rozebraniem?
Pozdrawiam
A swoją drogą mam pytanie czy dostępne są gumki przycisków pilota (dwuprzyciskowego w kluczu)? - moje się zużyły delikatnie, ewentualnie cała górna pkrywka klucza z gumkami albo sam klucz surowy z obudową pilota?
Później bierzesz ostrze nożyka łamanego (samo ostrze) i delikatnie podważasz pokrywę z przyciskami - ważne należy podważać od strony przycisków między metalową obwódką a plastikiem - należy równomiernie na początku po obwodzie wsunąć ostrze - powinno iść bez uszkodzenia obudowy.
Jak ruszy to już z górki (jak sklejona to nie pójdzie - wtedy bym sobie darował) - delikatnie należy wypchnąć pokrywę do góry, równomiernie bo inaczej bolce ustalające będą blokować i można je wyłamać - najlepiej robić na stole bo czasem, w trakcie niekontrolowanego wypadnięcia pokrywki kluczyka potrafią wypaść blaszki baterii - wtedy zabawa z tym co gdzie było ....
Jeżeli problem byłby w mikrostykach z powodzeniem można je wymienić na podobne.
U mnie pomogło podoginanie blaszek i przemycie styków baterii spirytusem - wyczyściłem też płytkkę pilota wacikiem nasączonym w spirytusie - delikatnie - płytka była strasznie ukurzona - jeden pilot miał niesprawny styk otwierania bagażnika - odpadł (zmęczenie lutów?) i latał w środku - przylutowałem i do dziś działa.
Napisz czy poradziłeś sobie z rozebraniem?
Pozdrawiam
A swoją drogą mam pytanie czy dostępne są gumki przycisków pilota (dwuprzyciskowego w kluczu)? - moje się zużyły delikatnie, ewentualnie cała górna pkrywka klucza z gumkami albo sam klucz surowy z obudową pilota?
Bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź, jednak poległem i w tym przypadku. Wkładam nożyk po obwodzie, próbując ściągnąc same przyciski. Próbowałem tez podważać z drugiej strony z metalową obwódką i bez niej i za każdym razem porażka. Podejrzewam że robię coś źle bo ani jednego kluczyka nie udało mi się rozebrać
. w fali desperacji użyłem takiej siły że wygiąłem metalowe uszko do wieszania breloczka
Szkoda m kluczyka bo jestem tak wkurzony ze najchętniej to bym go rozpruł na sztrzępy.

być może pilot/kluczyk został sklejony ? - nie musiałem używać tak dużej siły ...
Nie wiem jak rozebrać bezinwazyjnie w takiej sytuacji...
Nie wiem jak rozebrać bezinwazyjnie w takiej sytuacji...
Prze rozbieraniem, obejrzałem dokładnie obydwd kluczyki i nie miały żadnych śladów wcześniejszego otwierania (chyba że ktoś zrobił to bardzo dleikatnie). Czy zejśc powinien sam plastik z przyciskami czy metal z uszkiem od breloczka też ?? Będzie mnie to teraz męczyć 

jak wykręcisz śrubkę, to potem powinien zejść sam plastik z przyciskami, a potem zejdzie i blaszka z uszkiem ...Doodik pisze:Prze rozbieraniem, obejrzałem dokładnie obydwd kluczyki i nie miały żadnych śladów wcześniejszego otwierania (chyba że ktoś zrobił to bardzo dleikatnie). Czy zejśc powinien sam plastik z przyciskami czy metal z uszkiem od breloczka też ?? Będzie mnie to teraz męczyć
stawiam na to że jest klejony... a śladow po obwodzie wcale nie musi mieć, jeśli wcześniej delikatnie schodził a może i rozpadał się samoistnie, jeśli śrubka nie trzymała tego w kupie... tak jak u mnie... otwieram drzwi z kluczyka i żyję... a jeśli chodzi o niedziałający kluczyk, to moje dwa zrobiły kaput i nawet wgrywanie kodu nic nie dało...
Zgadza się - powinien zejść plastik z przyciskami - nożykiem podważałem przy blaszce (tej na obwodzie, rozdzielającej obie części kluczyka).
Wg mnie raczej sklejony u mnie otwiera sie kluczyk bez siłowania, tylko śrubkę wystarczy odkręcić i nawet paznokciem idzie rozłożyć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Lybra - naprawa pilota w kluczyku
Witam. Według mnie jest sklejony, mój kluczyk potrafi się rozłożyć w stacyjce podczas odpalania samochodu. Też myślałem nad sklejeniem go, ale widzę, że byłby to zły pomysł? Powodzenia.
Re: Lybra - kody błędów lybra
witam poszukuje opisu błędów specyficznych producenta P1172,P1173nie mogę nigdzie odnaleść opisów tych błędów
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Witam
Może jednak komuś udało się coś zrobić z tym przeklętym sterowaniem z kluczyka bo szlag mnie zalewa z tym mam Lybrę a od początku kupna nie działa mi to otwieranie z kluczyka a jak kupiłem nowa baterię to wytrzymał kilka dni a otwierał drzwi kiedy sobie chciał poza tym czy można kupić sam ten środek z kluczyka do otwierania, czy jest nie możliwe. Bo teraz kiedy takie mrozy to przydało by się otwieranie z kluczyka. Moim zdaniem to jest nie możliwe żeby nie dało rady w jakiś sposób naprawić. Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tym temacie.
Może jednak komuś udało się coś zrobić z tym przeklętym sterowaniem z kluczyka bo szlag mnie zalewa z tym mam Lybrę a od początku kupna nie działa mi to otwieranie z kluczyka a jak kupiłem nowa baterię to wytrzymał kilka dni a otwierał drzwi kiedy sobie chciał poza tym czy można kupić sam ten środek z kluczyka do otwierania, czy jest nie możliwe. Bo teraz kiedy takie mrozy to przydało by się otwieranie z kluczyka. Moim zdaniem to jest nie możliwe żeby nie dało rady w jakiś sposób naprawić. Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tym temacie.
ja mam ten sam problem z kluczykami (Liberka z 2000 - stary kluczyk) zaczynam sądzić że to jakaś wada fabryczna tych kluczyków, zastanawiałem się ile to może kosztować w ASO i czy dają na tą robotę gwarancję?
Lybra SW 1.9 JTD
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Też tak się zastanawiałem ile to może kosztować w serwisie, ale jutra wpadnę do Euromotu w Żorach i zapytam co jak i ile to kosztuje i napiszę jak to wygląda. 

Też mam stary typ kluczyka - auto z początku produkcji i obydwa kluczyki działają ...
Co do wymiany pilotów to pewnie taniej będzie zamontować dodatkowy sterownik cz z kluczykami scyzorykami, dorobić groty i przełożyć trnaspondery ze starych kluczyków ...
Co do wymiany pilotów to pewnie taniej będzie zamontować dodatkowy sterownik cz z kluczykami scyzorykami, dorobić groty i przełożyć trnaspondery ze starych kluczyków ...