Lybra - naprawa pilota w kluczyku

Awatar użytkownika
topcio
Prezes Lancia Klub Polska
Prezes Lancia Klub Polska

Odp: Lybra - naprawa pilota w kluczyku

Post autor: topcio » 25 cze 2009, 23:32

tak na zdrowy rozum to :
- nie sądzę aby dobry zegarmistrz dał się tak łatwo w balona zrobić
-albo jest to banalna robota i nie chce się majstrowi ze zgłaszającym "niby" reklamacje burakiem szarpać
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

Doodik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Doodik » 26 gru 2009, 12:38

A ja z uporem maniaka będę Was prosił o jakieś zdjęcia ze sposobu rozebrania kluczyka zwykłego dwuprzyciskowego (Lybra 2000 r.) Podważałem juz na wszystkie sposoby, kluczyk wygląda jakby go pies pogryzł :) Mam dwa kluczyki i troszkę wątpie żeby dwa kluczyki były potraktowane kropelką i przez to nie można ich rozpołowić.

Bardzo Proszę o Pomoc.

Jarek T
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Jarek T » 26 gru 2009, 21:22

Zdjęć nie posiadam ale mogę podpowiedzieć jak rozbierałem pilota/kluczyk. Należy wykręcić wkręt blokujący klapkę baterii, wysunąć klapkę i wyjąć baterie - potrzebny mały płaski wkrętak (w marketach są w kompletach)
Później bierzesz ostrze nożyka łamanego (samo ostrze) i delikatnie podważasz pokrywę z przyciskami - ważne należy podważać od strony przycisków między metalową obwódką a plastikiem - należy równomiernie na początku po obwodzie wsunąć ostrze - powinno iść bez uszkodzenia obudowy.
Jak ruszy to już z górki (jak sklejona to nie pójdzie - wtedy bym sobie darował) - delikatnie należy wypchnąć pokrywę do góry, równomiernie bo inaczej bolce ustalające będą blokować i można je wyłamać - najlepiej robić na stole bo czasem, w trakcie niekontrolowanego wypadnięcia pokrywki kluczyka potrafią wypaść blaszki baterii - wtedy zabawa z tym co gdzie było ....
Jeżeli problem byłby w mikrostykach z powodzeniem można je wymienić na podobne.
U mnie pomogło podoginanie blaszek i przemycie styków baterii spirytusem - wyczyściłem też płytkkę pilota wacikiem nasączonym w spirytusie - delikatnie - płytka była strasznie ukurzona - jeden pilot miał niesprawny styk otwierania bagażnika - odpadł (zmęczenie lutów?) i latał w środku - przylutowałem i do dziś działa.

Napisz czy poradziłeś sobie z rozebraniem?
Pozdrawiam

A swoją drogą mam pytanie czy dostępne są gumki przycisków pilota (dwuprzyciskowego w kluczu)? - moje się zużyły delikatnie, ewentualnie cała górna pkrywka klucza z gumkami albo sam klucz surowy z obudową pilota?

Doodik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Doodik » 27 gru 2009, 13:48

Bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź, jednak poległem i w tym przypadku. Wkładam nożyk po obwodzie, próbując ściągnąc same przyciski. Próbowałem tez podważać z drugiej strony z metalową obwódką i bez niej i za każdym razem porażka. Podejrzewam że robię coś źle bo ani jednego kluczyka nie udało mi się rozebrać :(. w fali desperacji użyłem takiej siły że wygiąłem metalowe uszko do wieszania breloczka :( Szkoda m kluczyka bo jestem tak wkurzony ze najchętniej to bym go rozpruł na sztrzępy.

Jarek T
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Jarek T » 27 gru 2009, 16:07

być może pilot/kluczyk został sklejony ? - nie musiałem używać tak dużej siły ...
Nie wiem jak rozebrać bezinwazyjnie w takiej sytuacji...

Doodik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Doodik » 27 gru 2009, 16:29

Prze rozbieraniem, obejrzałem dokładnie obydwd kluczyki i nie miały żadnych śladów wcześniejszego otwierania (chyba że ktoś zrobił to bardzo dleikatnie). Czy zejśc powinien sam plastik z przyciskami czy metal z uszkiem od breloczka też ?? Będzie mnie to teraz męczyć :)

Awatar użytkownika
adamc
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: adamc » 27 gru 2009, 19:53

Doodik pisze:Prze rozbieraniem, obejrzałem dokładnie obydwd kluczyki i nie miały żadnych śladów wcześniejszego otwierania (chyba że ktoś zrobił to bardzo dleikatnie). Czy zejśc powinien sam plastik z przyciskami czy metal z uszkiem od breloczka też ?? Będzie mnie to teraz męczyć :)
jak wykręcisz śrubkę, to potem powinien zejść sam plastik z przyciskami, a potem zejdzie i blaszka z uszkiem ...
stawiam na to że jest klejony... a śladow po obwodzie wcale nie musi mieć, jeśli wcześniej delikatnie schodził a może i rozpadał się samoistnie, jeśli śrubka nie trzymała tego w kupie... tak jak u mnie... otwieram drzwi z kluczyka i żyję... a jeśli chodzi o niedziałający kluczyk, to moje dwa zrobiły kaput i nawet wgrywanie kodu nic nie dało...

Jarek T
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Jarek T » 27 gru 2009, 20:56

Zgadza się - powinien zejść plastik z przyciskami - nożykiem podważałem przy blaszce (tej na obwodzie, rozdzielającej obie części kluczyka).

Awatar użytkownika
Moglaj
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Moglaj » 28 gru 2009, 20:22

Wg mnie raczej sklejony u mnie otwiera sie kluczyk bez siłowania, tylko śrubkę wystarczy odkręcić i nawet paznokciem idzie rozłożyć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ms44
Dopiero zaczyna na naszym forum

Re: Lybra - naprawa pilota w kluczyku

Post autor: ms44 » 29 gru 2009, 17:10

Witam. Według mnie jest sklejony, mój kluczyk potrafi się rozłożyć w stacyjce podczas odpalania samochodu. Też myślałem nad sklejeniem go, ale widzę, że byłby to zły pomysł? Powodzenia.

irek9999

Re: Lybra - kody błędów lybra

Post autor: irek9999 » 06 sty 2010, 14:08

witam poszukuje opisu błędów specyficznych producenta P1172,P1173nie mogę nigdzie odnaleść opisów tych błędów

czerwony3248

Post autor: czerwony3248 » 06 sty 2010, 15:54

Witam
Może jednak komuś udało się coś zrobić z tym przeklętym sterowaniem z kluczyka bo szlag mnie zalewa z tym mam Lybrę a od początku kupna nie działa mi to otwieranie z kluczyka a jak kupiłem nowa baterię to wytrzymał kilka dni a otwierał drzwi kiedy sobie chciał poza tym czy można kupić sam ten środek z kluczyka do otwierania, czy jest nie możliwe. Bo teraz kiedy takie mrozy to przydało by się otwieranie z kluczyka. Moim zdaniem to jest nie możliwe żeby nie dało rady w jakiś sposób naprawić. Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tym temacie.

orik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: orik » 06 sty 2010, 16:39

ja mam ten sam problem z kluczykami (Liberka z 2000 - stary kluczyk) zaczynam sądzić że to jakaś wada fabryczna tych kluczyków, zastanawiałem się ile to może kosztować w ASO i czy dają na tą robotę gwarancję?
Lybra SW 1.9 JTD

czerwony3248

Post autor: czerwony3248 » 06 sty 2010, 21:22

Też tak się zastanawiałem ile to może kosztować w serwisie, ale jutra wpadnę do Euromotu w Żorach i zapytam co jak i ile to kosztuje i napiszę jak to wygląda. :|

Jarek T
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Jarek T » 06 sty 2010, 22:19

Też mam stary typ kluczyka - auto z początku produkcji i obydwa kluczyki działają ...
Co do wymiany pilotów to pewnie taniej będzie zamontować dodatkowy sterownik cz z kluczykami scyzorykami, dorobić groty i przełożyć trnaspondery ze starych kluczyków ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe”