Kappa - problemy ze stacyjką

Awatar użytkownika
samuel
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Samuel

Odp: Kappa - problemy ze stacyjką

Post autor: samuel » 31 sie 2009, 10:34

Wy tu sobie kluczyki wyjmujecie, a niech się Wam kierownica zblokuje w trakcie jazdy :-?
Była Kappa 2.0 16VT
Był Citroën Xantia 1.9TD
Jest Renault Scenic 2.0 (115km)

ObrazekObrazek

Zubrania
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: Zubrania » 31 sie 2009, 13:01

Gdy troche mowisz lub rozumiesz po rosyjsky - to ci dopomoze. Miesiac temu z kolega napravili go stacyjku.
>http://www.alfa-lancia.com/smf/index.ph ... #msg261373

Pozdrawiam

tomat
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: tomat » 31 sie 2009, 16:14

dzięki...spróbuję sobie przypomnieć nieco rosyjski...dam znać o efektach...:))

Awatar użytkownika
alfik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: alfik » 01 mar 2010, 8:39

Jak to mówią kłopoty chodzą parami :(
Stało się zablokowana stacyjka :( wyjechałem z garażu zgasiłem zamknąłem garaż i niestety nie mogę przekręcić kluczyka :(
Mam zamiar zawieźć ją do speca od zamków itp ale podpowiedzcie mi jak wyjąc stacyjkę oczywiście z Kappy?
Alfa 155 1.7 8v + LPG - była
Kappa 2.0 20v + LPG - była
Kappa 2.0 20v VIS + LPG - była
Musa Multijet 1.3 - jest
Musa Multijet 1.6 - jest

Awatar użytkownika
Artas
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Artur

Post autor: Artas » 01 mar 2010, 10:16

W Themie 2 razy przerabiałem temat ze stacyjką :) za pierwszym razem ułamane bolce wkładki, za drugim razem ułamany kluczyk :roll: w obu przypadkach rozwiercałem wkładkę : yesyes :

Awatar użytkownika
goldixll
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Maciej

Post autor: goldixll » 01 mar 2010, 11:51

alfik pisze:Jak to mówią kłopoty chodzą parami :(
Stało się zablokowana stacyjka :( wyjechałem z garażu zgasiłem zamknąłem garaż i niestety nie mogę przekręcić kluczyka :(
Mam zamiar zawieźć ją do speca od zamków itp ale podpowiedzcie mi jak wyjąc stacyjkę oczywiście z Kappy?
przerabiałem temat pod koniec zeszłego roku... musisz rozebrać obudowę, wyciągnąć zegary (parę śrubek ) od góry zobaczysz śrubę antyzłodziejską (ja ją odkręciłem przecinakiem z delikatnym użyciem młotka) Jak już odkręcisz tą śrubę to można powiedzieć że jesteś w domu : ok2 : Zostaje Ci jeszcze odpięcie kostki (we wnęce po zegarach) i delikatne przeciągnięcie przez otwór po stacyjce.

U mnie w mieście za naprawę stacyjki gościu wziął 100 zł... za demontaż + montaż z dojazdem liczył sobie 250 zł + koszty naprawy : ok2 : Także polecam demontaż w swoim zakresie - bo jest to do zrobienia : ok2 :

Awatar użytkownika
alfik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: alfik » 01 mar 2010, 16:38

Tak jak pisze goldixll demontaż można wykonać samemu i dobra instrukcje podaje ;) probowałem bez zdejmowania zegarów i niestety ciężko rozpiąć kostkę. :(
W moim przypadku pojechałem ze stacyjka do fachowca i stwierdził ze jet OK natomiast klucze wyrobione (ogryzki) i po dorobieniu nowego klucza stacyjka się kreci ;)
I co ważne w tym przypadku już się nie da wyjąć kluczyka ze stacyjki jak jest auto zapalone.
Alfa 155 1.7 8v + LPG - była
Kappa 2.0 20v + LPG - była
Kappa 2.0 20v VIS + LPG - była
Musa Multijet 1.3 - jest
Musa Multijet 1.6 - jest

argenta67

Post autor: argenta67 » 01 mar 2010, 19:09

Aparat pisze:No i zaczely sie schody :| 1 z najlepszych specow w Wawie na Lancia Kappa zareagowal o Jezu!!! powiedzial ze lepiej zrobic z 2 jedna niz naprawiac tamten elem. starej bo raczej nie przyniesie to oczekiwanych skutkow. Narazie to nikt nawet nie chce mi tego wyjac :|
W jakiej W-wie ty szukałeś tego speca :?: Naprawa stacyjki to bardzo prosta robota a ty piszesz, że jakiś spec się poddał :nono: u mnie nie byłeś, ja się nie reklamuje ale i nie stękam tylko robię co się da i naprawa elementów mechanicznych stacyjki, zamków, itp, itd, to żaden problem a dorobienie stacyjki, zamka do kluczyka to dziecinna zabawa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”