Eeee, no już samo w sobie jest dziwne to stwierdzenie. Tyle osób jeździ tym modelem i jakoś nic nie piszczy. U mnie też nic nie piszczy. Zresztą jak słyszę "panie, tu nic się nie da", "tak ma być, trzeba się przyzwyczaić" to wiem jedno - trzeba zmienić mechanika. Bo z niego spec, jak z koziej *** trąba. Dlaczego wymienione klocki mają piszczeć, skoro są to klocki przeznaczone do tego modelu? Fabryczne jakoś nie piszczały.poodly pisze: Generalnie chodzi o klocki. Do wymiany klocków będzie piszczało i nic z tym się nie da zrobić :/
Lybra - pisk podczas jazdy
-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
Odp: Lybra - pisk podczas jazdy
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Odp: Lybra - pisk podczas jazdy
Ja po wyczyszczeniu zacisków, sprawdzeniu cofania tłoczków które chodzą jak nowe- dziś wymieniłem prawie nie zdarte chociaż miały dwa lata-starte klocki na nowe klocki i co???? piszczenie które u mnie pojawiało się po jakiś 15-20 km i STRASZNIE było uciążliwe- piszczało jak cholera, nie zniknęło do końca -teraz piszczy delikatnie jak skręcam(zrobiłem na klockach dopiero 40km TRW) ale jak się dotrą i dalej będzie piszczeć to już nie wiem KUR
co to ?? pewnie najpierw wymienię płyn w układzie a później tarcze, bo już nie wiem czego szukać.
Pozdro
Lukasss
ps.dodam iż na starych klockach piszczało szczególnie przy skręcie w lewo i mocno grzała się lewa tarcza.

Pozdro
Lukasss
ps.dodam iż na starych klockach piszczało szczególnie przy skręcie w lewo i mocno grzała się lewa tarcza.
Re: Lybra - pisk podczas jazdy
mam to samo
kupiłem klocki TRW do kappy
zrobiłem około 200 km i co ??
jak piszczało tak piszczy
przestają piszczec przy skręcie w lewo i delikatnym wcisnieciu hamulca
piszczy lewy przód
co moze byc przyczyną??
kupiłem klocki TRW do kappy
zrobiłem około 200 km i co ??
jak piszczało tak piszczy
przestają piszczec przy skręcie w lewo i delikatnym wcisnieciu hamulca
piszczy lewy przód
co moze byc przyczyną??
Lancia Kappa SW 2.4 JTD Pininfarina 

- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Klocki
. Może z czasem przejdzie a jak nie to pogłośnij radio lub wymień je na inne.

a tyle sie naczytalem
i wyszlo ze trw sa niepiszczace
mialem ferodo kupowac
i wyszlo ze trw sa niepiszczace
mialem ferodo kupowac

Oczyść prowadnice zacisków, rozruszaj tłoczki zacisków. Nic innego nie możesz zrobić.
2x Kappa LS 2.0 20v '95 & '98 + Thema 2.0 ie 8v '89 + Punto Evo 1.4 MyLife '11
tel. 501-122-517
tel. 501-122-517
....można, a nawet się powinno
a że tak zapytam badawczo
smarował ktoś klocki
tak napisałem SMAROWAŁ i to smarem
takim smarem do klocków specjalnym
saszetka chyba z 3,50 zł.
Smaruje się w miejscu styku klocków z zaciskami i w miejscu gdzie klocki się poruszają w trzymaniu klocka.
Oczywiście tak żeby nie upierniczyć tarcz czy ścierniwa klocka.
Spróbujcie a piszczenie ustanie
pozdrawiam
ps. LINK DO PRZYKŁADOWEJ AUKCJI

a że tak zapytam badawczo

smarował ktoś klocki

takim smarem do klocków specjalnym

Smaruje się w miejscu styku klocków z zaciskami i w miejscu gdzie klocki się poruszają w trzymaniu klocka.
Oczywiście tak żeby nie upierniczyć tarcz czy ścierniwa klocka.
Spróbujcie a piszczenie ustanie
pozdrawiam
ps. LINK DO PRZYKŁADOWEJ AUKCJI
tłoczki chodzą lekko bo sprawdząłem przy wymianie, raczej po 400 km sie nie zapiekły
czyścić, oczywiscie ze czysciłem, zawsze to robie w kazdym aucie
ale smarowac nie smaorwałem
no zobaczymy
posmaruje miedzianym jak go tylko kupie
czyścić, oczywiscie ze czysciłem, zawsze to robie w kazdym aucie
ale smarowac nie smaorwałem
no zobaczymy
posmaruje miedzianym jak go tylko kupie

Proszę wybaczyć odkopywanie wątku, ale miałem nieprzyjemne doświadczenia, które zaczęły się podobnymi objawami. Może ich opis ustrzeże kogoś przed podobnymi przygodami.
Tuż po nabyciu Lybry coś piszczało w hamulcach. Po zaciągnięciu ręcznego ustawało czasem na dłużej, czasem na kilka sekund. Na rozgrzanych hamulcach piszczało bardziej. Udałem się do mechanika specjalizującego się w naprawach hamulców i zawieszenia (w Krk). Naprawa była szybka i tania - diagnoza: jakaś uszczelka przy zacisku/tłoczku hamulca (nie umiem nazwać lepiej, nie znam się zbytnio, co potwierdze dalszą częścią opowieści). Koszt operacji: 20...30 zł, nie pamiętam dokładnie. Po 2...3 tygodniach piszczenie wróciło, sam wróciłem więc do mechanika. Ponoć znów wszystko rozebrał, przesmarował i sprawdził. Poinformował mnie, że wszystko wyglada jak z fabryki, jest super i to ja jestem jedynym wątpliwym elementem systemu (to między wierszami). Lybra piszczała dalej. Trzecia wizyta nie przyniosła nic nowego. Sam zaobserwowałem natomiast, że po dłuższej jeździe jedna felga z tyłu rozgrzewa się dużo bardziej niż pozostałe, bardzo dużo bardziej. Wkurzony kupiłem nowe klocki, tarcze, linki do ręcznego i pojechałem do innego mechanika, który podczas rozmowy tel. twierdził, że to na 100% rozwiaże problem (podejrzenie padło na ranty na tarczach + wspomniane linki, drugi mechanik mógł tak twierdzić, bo za pierwszym powtarzałem, że zaciski to prawdziwy eksponat doskonałości). Mimo wszystko nie byłem zbyt zdziwiony, gdy po kilku dniach wróciło nieśmiałe popiskiwanie, a po jakimś czasie (ok. miesiąca?) usłyszałem w pełni rozwinięty, znajomy pisk - coż, żadna nowość, jechałem dalej. Po drodze zaobserwowałem jeszcze, że intensywność piszczenia zależy od kierunku skręcania (aż do zaniku przy ostrych skrętach w odpowiednią, nie pamiętam którą, stronę). Po ok. godzinnej jeździe (był upalny dzień) samochód przede mną sprawił, że postanowiłem zahamować
. Okazało się to b. trudne, bo Lancia prawie nie reagowała na hamulec. Jakimś szczęśliwym trafem, pompując pedałem i próbując ominąć przeszkodę, udało mi się uniknąć wypadku. Udałem sie w żółwim tempie do najbliższego serwisu, gdzie miejscowy mechanik stwierdził, że mam przytarty/zatarty tłoczek (jeden z tych czterech w idealnym stanie). Problem z hamowaniem był ponoć skutkiem zagotowania się płynu. Mechanik prowizorycznie to naprawił, ale potem musiałem wymienić tłoczek i spaloną tarczę (z przebiegiem <1000km) + jej siostrę z drugiej strony.
Problem został rozwiązany.
Piszę o tym (mimo, ze historia dla bardziej obeznanych jest zapewne oczywista), bo gdybym (np. zamiast wpadać w zachwyt zwiazany z fabrycznym stanem hamulców) dowiedział się co niewinne piszczenie może mi przynieść, to działałbym zdecydowanie inaczej.
Tuż po nabyciu Lybry coś piszczało w hamulcach. Po zaciągnięciu ręcznego ustawało czasem na dłużej, czasem na kilka sekund. Na rozgrzanych hamulcach piszczało bardziej. Udałem się do mechanika specjalizującego się w naprawach hamulców i zawieszenia (w Krk). Naprawa była szybka i tania - diagnoza: jakaś uszczelka przy zacisku/tłoczku hamulca (nie umiem nazwać lepiej, nie znam się zbytnio, co potwierdze dalszą częścią opowieści). Koszt operacji: 20...30 zł, nie pamiętam dokładnie. Po 2...3 tygodniach piszczenie wróciło, sam wróciłem więc do mechanika. Ponoć znów wszystko rozebrał, przesmarował i sprawdził. Poinformował mnie, że wszystko wyglada jak z fabryki, jest super i to ja jestem jedynym wątpliwym elementem systemu (to między wierszami). Lybra piszczała dalej. Trzecia wizyta nie przyniosła nic nowego. Sam zaobserwowałem natomiast, że po dłuższej jeździe jedna felga z tyłu rozgrzewa się dużo bardziej niż pozostałe, bardzo dużo bardziej. Wkurzony kupiłem nowe klocki, tarcze, linki do ręcznego i pojechałem do innego mechanika, który podczas rozmowy tel. twierdził, że to na 100% rozwiaże problem (podejrzenie padło na ranty na tarczach + wspomniane linki, drugi mechanik mógł tak twierdzić, bo za pierwszym powtarzałem, że zaciski to prawdziwy eksponat doskonałości). Mimo wszystko nie byłem zbyt zdziwiony, gdy po kilku dniach wróciło nieśmiałe popiskiwanie, a po jakimś czasie (ok. miesiąca?) usłyszałem w pełni rozwinięty, znajomy pisk - coż, żadna nowość, jechałem dalej. Po drodze zaobserwowałem jeszcze, że intensywność piszczenia zależy od kierunku skręcania (aż do zaniku przy ostrych skrętach w odpowiednią, nie pamiętam którą, stronę). Po ok. godzinnej jeździe (był upalny dzień) samochód przede mną sprawił, że postanowiłem zahamować

Problem został rozwiązany.
Piszę o tym (mimo, ze historia dla bardziej obeznanych jest zapewne oczywista), bo gdybym (np. zamiast wpadać w zachwyt zwiazany z fabrycznym stanem hamulców) dowiedział się co niewinne piszczenie może mi przynieść, to działałbym zdecydowanie inaczej.
-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
Dlatego napisałem kiedyś: przy sprawnych wszystkich elementach systemu hamulcowego nie ma prawa nic piszczeć. Sam osobiście robiłem wszystkie 4 zaciski w swoim samochodzie łącznie z wymianą uszczelek, smarów, tarcz i klocków oraz płynu, więc mam porównanie. Też mam klocki i tarcze TRW - nic nie piszczy.