Lybra - wycieraczki jednopunktowe jakie rozmiary?

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Odp: Lybra wycieraczki jednopunktowe jakie rozmiary?

Post autor: Dudi » 28 wrz 2009, 11:48

Krzysiek82 pisze:
Drugie pytanie: jak jest z wycieraczką tylną? Bo przeglądam różnych producentów i do Lybry podają tylko komplety na przód. Widać gołym okiem, że wycieraczka musi się wkomponować w ramię wycieraczki, czy to taki problem będzie?
Kup sobie w byle jakiej hurtowni/sklepie motoryzacyjnym jakiekolwiek pióro (tylko zmierz długość). Bez problemu wyciągniesz gumke i przełożysz. Cała operacja zamknęła się u mnie w kwocie 8,00pln.
Koszt nowego ramienia w ASO: 110,00pln.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kaeres » 28 wrz 2009, 11:54

Krzysiek82 pisze:Drugie pytanie: jak jest z wycieraczką tylną? Bo przeglądam różnych producentów i do Lybry podają tylko komplety na przód. Widać gołym okiem, że wycieraczka musi się wkomponować w ramię wycieraczki, czy to taki problem będzie?
Są dostępne w sieci FOTA.
Za 55zł kupiłem Bosha - oczywiście całe ramie.

Edit. Też kombinowałem z samym piórem.
Przejściowo OK ale te materiały są lipnej jakości i kijowo zbierają, a dwa że szerokość tego pióreczka była delikatnie inna i musiałem nieźle się nawpychać aby weszło, a i tak nie było później luzu aby swobodnie pracowała.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2009, 11:57 przez kaeres, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Taz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Irek
Kontakt:

Post autor: Taz » 28 wrz 2009, 11:55

Dudi pisze:
Krzysiek82 pisze:
Drugie pytanie: jak jest z wycieraczką tylną? Bo przeglądam różnych producentów i do Lybry podają tylko komplety na przód. Widać gołym okiem, że wycieraczka musi się wkomponować w ramię wycieraczki, czy to taki problem będzie?
Kup sobie w byle jakiej hurtowni/sklepie motoryzacyjnym jakiekolwiek pióro (tylko zmierz długość). Bez problemu wyciągniesz gumke i przełożysz. Cała operacja zamknęła się u mnie w kwocie 8,00pln.
Koszt nowego ramienia w ASO: 110,00pln.
Dobrze gada, polać mu ;)
'12 Lancia Voyager 3,6
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'06 Yamaha R6 RJ11 track only
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
...i służbowa '21 Skoda Octavia 1,5 150KM DSG

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 28 wrz 2009, 12:04

kaeres pisze:
Krzysiek82 pisze:Drugie pytanie: jak jest z wycieraczką tylną? Bo przeglądam różnych producentów i do Lybry podają tylko komplety na przód. Widać gołym okiem, że wycieraczka musi się wkomponować w ramię wycieraczki, czy to taki problem będzie?
Edit. Też kombinowałem z samym piórem.
Przejściowo OK ale te materiały są lipnej jakości i kijowo zbierają, a dwa że szerokość tego pióreczka była delikatnie inna i musiałem nieźle się nawpychać aby weszło, a i tak nie było później luzu aby swobodnie pracowała.
Nie jest aż tak źle. Jest taka nie niemiecka firma, która produkuje pióra wycieraczek (nie pamiętam nazwy teraz, ale ogólnie dostępna w sklepach motoryzacyjnych). Same pióra są moim zdaniem bardzo dobrej jakości. Ja wymieniłem i zbiera bardzo dobrze, długość też pasowała idealnie. Zresztą z tego co pamiętam to na odwrocie było napisane, że pióro pasuje do Lybra SW od 99r. Mowa oczywiście o tylnej wycieraczce.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
letnik22
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: letnik22 » 28 wrz 2009, 12:17

mam boscha twin, bardzo dobre wycieraczki, pracują już z 8 mies. ciche i dobrze zbierają. Wczesniej miałem alca, motgumy i szybko się skończyły.

co do plaskiej, kiedyś kupiłem (chyba alca) i niestety adaptery nie pasowały.

Codee

Post autor: Codee » 28 wrz 2009, 17:17

Co do tej tylnej to ja ją wymieniam co 4 miesiące a koszt to 4 pln.
Kupuję najtańszą wycieraczkę kompletną wyciągam same pióro i zakładam. Montaż demontaż jest prosty jak wbijanie gwoździa choć wiemy jak co po nie którym to idzie : yesyes : :lol: : yesyes : :lol:

Krzysiek82
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Odp: Lybra - wycieraczki jednopunktowe jakie rozmiary?

Post autor: Krzysiek82 » 29 wrz 2009, 8:41

Dobrze słyszeć, że te Bosche Twin są jednak dobre. W takie się jednak zaopatrzę.

Co do wycieraczki tylnej. Faktycznie jest kilka rozwiązań:
1. Całe ramię (najmniej ekonomiczne)
2. Byle jaka wycieraczka i przekładka gumy (tanio, ale nie wiadomo jak z jakością gumy)
3. W katalogu Boscha jest sama guma dedykowana do Lybry SW (i to chyba będzie najlepszy wybór)

Niestety u mnie w dziurze, gdzie mieszkam, Boschów nie mieli, więc wziąłem wycieraczkę jakiegoś Championa do Lancii i przełożyłem samą gumę. Jakoś pasuje. Ale następnym razem szukam Boscha.

Awatar użytkownika
Sebastian
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Sebastian

Post autor: Sebastian » 30 wrz 2009, 6:14

A moja Lybra coś nie chce współpracować z płaskimi wycieraczkami - zawsze któraś lekko smuży (sprawdziłęm na dwóch różnych kpl.).
Ale ja i tak na ten temat mam wyrobione zdanie - od lat do wszytskich naszych aut kupuję wycieraczki fimy Motgum (w miarę tanie i poprawnie wykonane - choć tutaj firma swego czasu miała pewne problemy jakościowe), wymieniam je 2-3 razy w roku i mam spokój.
Zimą służą mi (w połączeniu z Webasto i odmrażaczem) do odgruzowywania przedniej szyby - czego w życiu bym nie zrobił na zestawie za 100-200 pln ;)

-- 30 Wrz 2009, 06:16 --
Krzysiek82 pisze:Niestety u mnie w dziurze, gdzie mieszkam, Boschów nie mieli, więc wziąłem wycieraczkę jakiegoś Championa do Lancii i przełożyłem samą gumę. Jakoś pasuje. Ale następnym razem szukam Boscha.
Dajże spokój - jeżeli ramię wycieraczki masz sprawne, to odpowiedniej długości 'gumka' będzie ok.
Nie daj się zwieść marketingowi - Bosch sprzeda Ci to samo, tylko w odpowiednim opakowaniu :).
jest: Yamaha FZS 600, Yamaha JogRR, Kymco Downtown 300i, Taczka Duster 1.3
było m.in.: Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm, Lancia Ypsilon 1.2 16V (zygmunt zabrał)

Awatar użytkownika
letnik22
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: letnik22 » 30 wrz 2009, 8:26

Ale własnie champion produkuje super wycieraczki. Oczywiście nie w wersji economic, które są takie sobie.

Codee

Post autor: Codee » 30 wrz 2009, 9:14

a ja wczoraj zamontowałem na przód ALCA i działają bez problemu i szumu no i przeskoków
koszt 50 pln w TESCO

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 30 wrz 2009, 9:16

O właśnie, teraz mi kolega przypomniał nazwę firmy: ALCA.
Kupuje na tył zawsze pióro za 5 pln i wymieniam tylko gumke. Zbiera bardzo dobrze.
Na przód płaskie Valeo.
Dudi
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”