Lybra - Prędkośc maksymalna

Awatar użytkownika
ESSOX
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Robert

Odp: Lybra - Prędkośc maksymalna

Post autor: ESSOX » 10 paź 2009, 14:47

Uważam ,że takie sprawdzanie to tylko na hamowni , bo na polskich drogach to niestety totalna głupota. Wystarczy mały błąd, pęknięta opona by pojawił sie na forum post ............"Odszedł w kwiecie wieku nasz forumowy kolega XX, składajmy kondolencje rodzinie ".........
Zastanówcie się czy ten temat jest tu potrzebny.
Może następny będzie ..............."Ile razy przejechałeś skrzyżowanie na czerwonym świetle ?"
: czerwona : : czerwona : : czerwona :
Lybra SW 2,4JTD

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 10 paź 2009, 15:14

ESSOX pisze:Uważam ,że takie sprawdzanie to tylko na hamowni , bo na polskich drogach to niestety totalna głupota. Wystarczy mały błąd, pęknięta opona by pojawił sie na forum post ............"Odszedł w kwiecie wieku nasz forumowy kolega XX, składajmy kondolencje rodzinie ".........
Może następny będzie ..............."Ile razy przejechałeś skrzyżowanie na czerwonym świetle ?"
Wbrew pozorom i w Polsce są drogi, na których można się poruszać z taką prędkością. Tak dla przykładu z mojej okolicy wystarczy podać drogę, którą zrobiła kopalnia Bełchatów, bo na miejscu starej już jest wielka dziura. Z tego jednego pasa i pobocza spokojnie by zrobił co najmniej 2 pasy + szerokie pobocze, a do tego nawierzchnia równa jak stół.
Oczywiście nie namawiam do jeżdżenia z takimi prędkościami i sam tylko raz z taką prędkością jechałem, co przyznaje nie było szczytem mądrości.

Z drugiej zaś strony w Niemczech jazda na autostradach z takimi prędkościami jest dość normalnym zjawiskiem i jakoś zastraszającej ilości wypadków nie ma. Owszem mają lepsze drogi, w moim mniemaniu jednak są bardziej przewidywalni i kulturalni na drodze, ale jednak to zjawisko o czymś jednak musi świadczyć.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

orik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: orik » 10 paź 2009, 15:40

Teraz zgłoszą sie do Was panowie w niebieskich mundurkach i wlepia odpowiednie mandaty - czyli po 500 zeta i 10 pkt :lol:
Lybra SW 1.9 JTD

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 10 paź 2009, 15:56

Codee pisze:nie boicie się że wam się silnik posypie? ? ?

przecież takie przeciążanie silnika dobrze mu nie robi

Dudi do ilu obrotów Ci się rozkręcił ten silnik przy tych 210km/h ????
Dojechałem do odcięcia.
I spokojnie, nie próbowałem tego na polskich drogach czy autostradach. Rozbujałem się w Niemczech i nawet dłuższą chwilę trzymałem tą prędkość.

Codee ja robię miesięcznie jakieś 3000-3200km i mam sprawdzone auto. Uważam, że jeżdżenie robi autu lepiej niż niejeżdżenie. I auto musi dostać kopa czasami. Po to jest zrobione. I nigdy nie miałem problemów z turbo czy innymi elementami w silniku, nigdy nie miałem przytkanego katalizatora problemów z sadzą czy tym podobnych. Po prostu dieslem trzeba jeździć. I czasami dawać mu "po garach".
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Codee

Post autor: Codee » 10 paź 2009, 16:55

mi na ten czas wychodzi miesięcznie ok 4000 km więc doskonale wiem o czym mówisz

tomed20
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: tomed20 » 10 paź 2009, 17:30

Moją 1.9 jtd 116 KM jechałem maksymalnie na niemieckiej autostradzie 197km/h - skazanie według GPS. Licznik wskazywał wtedy blisko 210.

Awatar użytkownika
car1979
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: car1979 » 10 paź 2009, 17:44

Lybra sw 105 kw predkosc maksymalna to 190 km/h wiecej nie mogłem wyciagnac i juz nie próbuje bo szkoda mi auta.
Lancia Lybra 1.9 JTD

Boro
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Boro » 10 paź 2009, 17:47

ESSOX pisze:Uważam ,że takie sprawdzanie to tylko na hamowni , bo na polskich drogach to niestety totalna głupota. Wystarczy mały błąd, pęknięta opona by pojawił sie na forum post ............"Odszedł w kwiecie wieku nasz forumowy kolega XX, składajmy kondolencje rodzinie ".........
Kolego, bez przesadyzmów.
Autostrady tez sa w Polsce.

Jadac 60km/h tez opona moze pękąć w naj mniej oczekiwanym momencie, nie mówiac juz o popełnieniu błędu.

Awatar użytkownika
MICHU
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: MICHU » 10 paź 2009, 19:22

tomed20 pisze:Moją 1.9 jtd 116 KM jechałem maksymalnie na niemieckiej autostradzie 197km/h - skazanie według GPS. Licznik wskazywał wtedy blisko 210.

racja, licznik nie pokazuje dobrze, odczyt z nawigacji jest chyba dokładniejszy dlatego nie podniecałbym się tym co nam liczniki wskazują...

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 10 paź 2009, 19:36

MICHU pisze:
tomed20 pisze:Moją 1.9 jtd 116 KM jechałem maksymalnie na niemieckiej autostradzie 197km/h - skazanie według GPS. Licznik wskazywał wtedy blisko 210.

racja, licznik nie pokazuje dobrze, odczyt z nawigacji jest chyba dokładniejszy dlatego nie podniecałbym się tym co nam liczniki wskazują...
u mnie nawigacja chyba 205km/h pokazała, na liczniku może z 210km/h może ciut więcej było. Ale nie pozbierała się jakoś szybko. Tak do 195 w miarę, a potem to już czekałem aż się rozbuja.
Niemniej może coś być nie do końca halo z silnikiem, bo moim zdaniem za dużo pali i nie jest tak mocny jak powinien być i kopci mocno przy przyspieszaniu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MICHU
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: MICHU » 10 paź 2009, 19:44

każdy turbodiesel kopci jak mu przyspieszasz tylko jeden mocniej a drugi słabiej mój troche daje dyma jak dam po garach ale to już 224 tys..........

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 10 paź 2009, 20:28

MICHU pisze:każdy turbodiesel kopci jak mu przyspieszasz tylko jeden mocniej a drugi słabiej mój troche daje dyma jak dam po garach ale to już 224 tys..........
mój ma 230 tys., ale wcześniej tak nie kopcił. A teraz to przy każdym mocniejszym depnięciu kopci. Nawet nie trzeba bardzo w palnik dawać. Czasami to zasłona dymna z niego jest ;-)

Awatar użytkownika
MICHU
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: MICHU » 10 paź 2009, 20:36

no to pora coś z tym zrobić.....bo ja czasami popadam w kompleksy przy wyprzedzaniu........ : zawstydzony :

Awatar użytkownika
ESSOX
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Robert

Post autor: ESSOX » 11 paź 2009, 22:33

Boro pisze: Autostrady tez sa w Polsce.

Jadac 60km/h tez opona moze pękąć w naj mniej oczekiwanym momencie, nie mówiac juz o popełnieniu błędu.
Chyba wyroby autostradopodobne :lol:
Chcesz zobaczyć autostradę to jedź do Austrii lub Niemczech.

Pewnie że przy 60 może opona pęknąć , może uda sie auto opanować albo zaliczyć lekkie puknięcie przy wyhamowaniu. Przy 200 którymi tak się szczycicie to tylko organista zanuci ........."niechaj Aniołowie zawiodą Cię do raju ......."
Lybra SW 2,4JTD

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 12 paź 2009, 0:00

ESSOX pisze:Chyba wyroby autostradopodobne :lol:
Chcesz zobaczyć autostradę to jedź do Austrii lub Niemczech.

Pewnie że przy 60 może opona pęknąć , może uda sie auto opanować albo zaliczyć lekkie puknięcie przy wyhamowaniu. Przy 200 którymi tak się szczycicie to tylko organista zanuci ........."niechaj Aniołowie zawiodą Cię do raju ......."
Przy 200 to się śpiewa ?Witam Cię, Ojcze?? :P
Zresztą tu reszta utworów jakie należy śpiewać :)
80 km/h ? ?Pobłogosław, Jezu, drogi?
90 km/h ? ?To szczęśliwy dzień??
100 km/h ? ?Cóż Ci, Jezu, damy??
110 km/h ? ?Ojcze, Ty kochasz mnie??
120 km/h ? ?Liczę na Ciebie, Ojcze??
130 km/h ? ?Panie, przebacz nam??
140 km/h ? ?Zbliżam się w pokorze??
150 km/h ? ?Być bliżej Ciebie chcę??
160 km/h ? ?Pan Jezus już się zbliża??
170 km/h ? ?U drzwi Twoich stoję, Panie??
180 km/h ? ?Jezus jest tu??
200 km/h ? ?Witam Cię, Ojcze??
220 km/h ? ?Anielski orszak niech Twą duszę przyjmie??
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe”