Kappa - hamulce i sprzęgło
A ja proponuję EBC Green Stuff - co prawda są trochę droższe (ok. 340 przód i ok. 200 tył) ale Kappa hamuje wyraźnie lepiej niż na poprzednich (były chyba lucasy albo ferodo) - zwłaszcza po którymś tam hamowaniu z kolei od >100 km.
******* KJ ******
- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
Od Ferodo target trzymać się z daleka, ferodo premier jest najlepszym wyborem pomiędzy siłą hamowania a trwałością. FDB 995 to chyba na tył - raczej dobry wybór, Lukas Ok ale zdarzało się że piszczały, Remza taka sobie jescze można polecić standard Textar ale u mnie zużywały się bardzo szybko za to hamowały wyśmienicie. Do przodu można stosować jeszcze ferodo FDB 768 , pasują do alfy 155 ale do kappy także , są identyczne , różnią sie tym że do alfy maja jeden czujnik zużycia."Roger7" pisze:Mogę kupić klocki Ferodo o oznaczeniu FDB995 za 100 pln w http://www.sklep.intercars.com.pl."prezesjm" pisze:Z moich doświadczeń b dobre oczywiście klocki Ferodo kappa przód około 130 PLN , Lukas ( troszku gorsze w mojej opinii) w podobnej cenie. To nie jest uważam koszt zabójczy biorąc pod uwagę klasę auta. Pozdrawiam.
Mogę mieć także Lukas za około 170 oraz Remza za 150 albo Julidy.
Warto brać te tanie Ferodo. Ostrzegają mnie, żeby nie brać tylko Ferodo o onzaczeniu Target...
Można oczywiście stosować ferodo z serii premium , 2000 lub 3000 ale to raczej jak ktoś bardzo ostro jeździ , cena jest też oczywiście odpowiednio wyższa i klocki zużywają się w "oczach".
Napiszę parę słów podsumowania dla początkujących, tudzież takich ignorantów samochodowych jak ja.
W wątku http://lanciapolska.org/modules.php?nam ... pic&t=3380
pisałem o tym, że z okolic tylnego koła przy wolnej jeździe dochodzi mnie odgłos piszczenia,
które poźniej przeszło w obcieranie przy hamowaniu.
W swoim niezmierzonym geniuszu doszedłem do tego, że to pewnie klocki, co potwierdził mechanik.
Po poszukiwaniach na necie i radach szanownych forumowiczów kupiłem klocki Ferodo Premium FDB995 (nie brać TARGET!)
za 100 pln (komplet 4 sztuki na tył). Chciałem kupić je na www.ferodo.pl (inaczej www.hamulce.net) ale gość z tej strony poradził mi,
żebym zamówił w Intercars, bo jest oddział we Wrocławiu na Armii Krajowej i będę miał na drugi dzień, a od niego (Łódź) będzie szło ze 3 dni.
Klocki założyłem w zwykłym "uniwersalnym" zakładzie za 50 pln łącznie z poprawą naderwanego plastikowego nadkola.
W innych sklepach proponowano mi klocki Lukasa za 170 pln lub Remze za 140. Założenie oscylowało w okolicach 50-70 pln.
W autoryzowanym serwisie Fiata ADF na Karkonoskiej powiedziano mi:
wymiana klocków - 0,5 h pracy
czyszczenie zacisków - 0,5 h pracy
Razem 1 h pracy = 120 netto = 146 brutto
Do tego oryginalne klocki z napisem Lancia - 350
A więc czyste szaleństwo jak to bywa w autoryzowanych serwisach.
Klocki spisują się znakomicie. Może na przód kupię klocki Ferodo z serii Performance.
Aha, czy Kappa posiada czujnik zużycia klocków hamulcowych, bo imho nie ma ?
W wątku http://lanciapolska.org/modules.php?nam ... pic&t=3380
pisałem o tym, że z okolic tylnego koła przy wolnej jeździe dochodzi mnie odgłos piszczenia,
które poźniej przeszło w obcieranie przy hamowaniu.
W swoim niezmierzonym geniuszu doszedłem do tego, że to pewnie klocki, co potwierdził mechanik.
Po poszukiwaniach na necie i radach szanownych forumowiczów kupiłem klocki Ferodo Premium FDB995 (nie brać TARGET!)
za 100 pln (komplet 4 sztuki na tył). Chciałem kupić je na www.ferodo.pl (inaczej www.hamulce.net) ale gość z tej strony poradził mi,
żebym zamówił w Intercars, bo jest oddział we Wrocławiu na Armii Krajowej i będę miał na drugi dzień, a od niego (Łódź) będzie szło ze 3 dni.
Klocki założyłem w zwykłym "uniwersalnym" zakładzie za 50 pln łącznie z poprawą naderwanego plastikowego nadkola.
W innych sklepach proponowano mi klocki Lukasa za 170 pln lub Remze za 140. Założenie oscylowało w okolicach 50-70 pln.
W autoryzowanym serwisie Fiata ADF na Karkonoskiej powiedziano mi:
wymiana klocków - 0,5 h pracy
czyszczenie zacisków - 0,5 h pracy
Razem 1 h pracy = 120 netto = 146 brutto
Do tego oryginalne klocki z napisem Lancia - 350
A więc czyste szaleństwo jak to bywa w autoryzowanych serwisach.
Klocki spisują się znakomicie. Może na przód kupię klocki Ferodo z serii Performance.
Aha, czy Kappa posiada czujnik zużycia klocków hamulcowych, bo imho nie ma ?
Hej, zapytam się raz jeszcze:
Czy Kappa posiada czujnik zużycia klocków hamulcowych ?
- tomek
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Chyba tylko z przodu (oczywiscie jezeli zamontowane sa klocki z wyjsciem na czujnik)."Roger7" pisze:Hej, zapytam się raz jeszcze:
hmm..teraz moge sie wypowiedziec na temat klockow ETF ktore wymieniłam...poprzednie były FERODO...i zwracam honor prezesowijm, poniewaz mial racje"Roger7" pisze:Mogę kupić klocki Ferodo o oznaczeniu FDB995 za 100 pln w http://www.sklep.intercars.com.pl"prezesjm" pisze:Z moich doświadczeń b dobre oczywiście klocki Ferodo kappa przód około 130 PLN , Lukas ( troszku gorsze w mojej opinii) w podobnej cenie. To nie jest uważam koszt zabójczy biorąc pod uwagę klasę auta. Pozdrawiam.
Mogę mieć także Lukas za około 170 oraz Remza za 150 albo Julidy.
Warto brać te tanie Ferodo. Ostrzegają mnie, żeby nie brać tylko Ferodo o onzaczeniu Target...

kiedyś Kappa Blue Lady - obecnie Coupe 20VT 

Ostatnio wymieniałem klocki z przodu. W Lancia Team mieli tylko Valeo."tomek" pisze:Chyba tylko z przodu (oczywiscie jezeli zamontowane sa klocki z wyjsciem na czujnik)."Roger7" pisze:Hej, zapytam się raz jeszcze:
Zrobiłem 400 km i dalej piszczą jak się rozgrzeją - zobaczymy jak będzie dalej.
Co do czujnika to masz rację. Są z przodu i komunikat w razie "kończenia się" klocków wyświetla się na infocenter.
Odp: Kappa - hamulce i sprzęgło
To co się dowiedziałem w LT. Pewnie to dla większości nie nowość, ale może dla początkujących będzie pomocne: skrzypienie oraz narastająca twardość sprzęgła to oznaka jego "kończenia się"."Roger7" pisze:Czasami mi zaskrzypi pedał sprzęgła (jest dosyć twarde) - gdzie należy posmarować ?
U mnie co prawda po zimie przestało skrzypieć, ale twarde jest nadal.
Tez mam klocki VALEO z przodu (tarcze SAMKO) i tez popiskuja, ale nie koniecznie po rozgrzaniu - widocznie ten typ tak ma."Roger7" pisze:
Ostatnio wymieniałem klocki z przodu. W Lancia Team mieli tylko Valeo.
Zrobiłem 400 km i dalej piszczą jak się rozgrzeją - zobaczymy jak będzie dalej.
Teraz bede musial wymienic chyba tyl (tarcze+klocki) ew 'odnowic' tarcze i dac nowe klocki i zastanawiam sie nad:
- tarcze SAMKO + klocki MAFF ~ 254pln
lub
- tarcze Magneti (prawdopodobnie Brembo) + klocki Magneti (prawdobodobnie Lukas-TRW) ~ 290pln
ktos ma jakies doswiadczenia z takim produktami?
- coolczak
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Re: Kappa - hamulce i sprzęgło
Ostatnio wymieniłem z przodu klocki na lucas 125zł kpl. i tarcze fomar 250zł kpl. i teraz hamuje jak brzytewka. Polecam wymianę z przodu klocki razem z tarczami, bo przy dobrych klockach tarcza razem z nimi się kończy, a jak jest cienka to się grzeje i giną hamulce. Ale z tyłu to nie dotyczy, chyba że spiłowałeś tarczę przez ten klocek. Pozdro"Roger7" pisze:Witam
Ostatnio piszczało mi trochę z okolic prawego tylniego koła, a teraz słyszę przy hamowaniu już odgłosy szurania/obcierania oraz na feldze jest trochę rdzawego pyłu. Pewnie się już klocek skończył.
Jakie warto kupić i skąd (strona, sklep), ile kosztuje mniej więcej wymiana ?
Czasami mi zaskrzypi pedał sprzęgła (jest dosyć twarde) - gdzie należy posmarować ?
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Wtam mam pytanie zaczeło mi lekko brzeczec sprzęgło jak nacisnę do konca pedał i do połowy zmiekło może poradzi mi ktos jaka moze byc przyczyna Lancia kappa 2.0 1995 r 150000 przebiegu.