Wiesz, może do Berliny można ale co do SW to:Kondziu pisze:Jak w sobotę o tym mówiłeś to aż nie chciało mi się wierzyć i sprawdziłem.Rafako pisze:Kolego, piszesz że zamienisz na Lybrę SW z hakiem. Mała uwaga z mojej strony: Lybra nie jest KONSTRUKCYJNIE przystosowana do montażu haka. Miej to na uwadze, bo jeśli staniesz się posiadaczem takiej Lybry, w której jakiś "magister z szopy" zamontował hak a inny "profesor dyagnosta" wbił go w dowód to może się okazać...
...że gdy po raz 284 będziesz ciągnął ciężką przyczepkę, "znienacka" ucieknie ci ona razem z częścią płyty podłogowej
Miej mą radę na uwadze.
Hak do Lybry jest w katalogu Lineaccessori 2002, do SW i Berliny jest taki sam nr.50900654.
Sprawdź jeszcze raz tą informację bo było by dziwne gdyby Lancia oferowała coś czego teoretycznie nie można zamontować.
1. Diagnosta poinformował mnie przy okazji pierwszego przeglądu rozszerzonego, że auto nie jest przystosowane do montaży haka (przynajmniej takie dane są w bazie danych w SKP).
2. W dokumentach niemieckich:
a) w starym Briefie, wydanym w 2001 roku, jest niby informacja o dopuszczalnej masie przyczepy (z hamulcem 1400 kg, bez hamulca 400 kg), nie ma informacji o typie homologacji dla haka.
b) w nowym dowodzie tych danych już nie ma, zamiast tego są kreski, co oznacza, że nie ma takiej opcji.
Reasumując:
Sugeruję, że ten fakt wynika z doświadczenia, czyli - na początku być może dopuszczali zakładanie haka ale po jakimś czasie okazało się, że buda nie wytrzymuje obciążeń i się rozłazi, więc producent zmienił zalecenia co do tego modelu (patrz choćby akcje usuwania usterek w wyprodukowanych samochodach, czy skracanie interwału wymiany paska rozrządu pod wpływem doświadczenia i praktyki).
Innego racjonalnego wytłumaczenia nie ma

Serdecznie pozdrawiam.