Lybra - błąd EOBD

bobik123

Odp: Lybra - błąd EOBD

Post autor: bobik123 » 02 lut 2010, 21:42

brygadzista1 pisze:Te wezyki sa ok choc moze cisnienie wytwarzane przez moje pluca w pelni tego nie potwierdzi. I tak je wymienie bo to groszowe sprawy. Bardziej jednak podejrzewalbym ten wezyk ktory idzie z tylu silnika do metalowego przewodu nad glowica z ktorym laczy sie wlasnie ten wspomniany przez Ciebie wezyk. Nie wiem do czego ten z tylu prowadzi bo jest tam dosc ciasno i trudno go zlokalizowac.

Do zasobnika powietrza,który umiera tylko przy nieumiejetnej obsłudze.Szczelność przewodów od elektrozaworu turbiny-sprawdzam nie poprzez dmuchanie ,tylko z jednej strony zaslepić a zdrugiej wytworzyć próżnie.Najlepiej podłączyć tester i jazda na próbę analiza parametrów i do dzieła

Awatar użytkownika
redy19
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Mateusz
Kontakt:

Re: Lybra - błąd EOBD

Post autor: redy19 » 03 lut 2010, 18:43

a powiedz mi do czego sa te przewody bo moze u mnie tez to jest do wymiany hmm

Awatar użytkownika
brygadzista1
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Hubert

Odp: Lybra - błąd EOBD

Post autor: brygadzista1 » 03 lut 2010, 23:27

Te przewody sa podcisnieniowe i steruja praca turbiny. Idac za tym wezykiem dojdziesz do takiej puszki pod turbina z niej wysuwa sie iglica gdy wytworzy sie podcisnienie (a dokladniej to ja wciaga a nie wypycha)
Była:Piękna Lybra 1.9 JTD 115
Tysiące części do modeli: THESIS/LYBRA/PHEDRA/KAPPA oraz inne włoskie marki
SZUKASZ WŁOSKIEGO AUTA? POMOGĘ CI W ZNALEZIENIU ZADBANEGO EGZEMPLARZA
SPROWADZANIE SAMOCHODÓW NA ZAMÓWIENIE - 781952180
WYBIERZ MAILA ZAMIAST PW - it.carczesci@gmail.com

Awatar użytkownika
redy19
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: redy19 » 10 lut 2011, 16:23

Powodem szarpania przy 110km/h na równym gazie mogą być wtryskiwacze np. zabrudzone albo przytkane ?

Awatar użytkownika
redy19
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: redy19 » 11 lut 2011, 8:13

Wymieniłem te wężyki i szarpanie znikło. Jak patrzyłem no oko to wyglądały na dobre a jednak :)

k_konefal
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Konrad

Post autor: k_konefal » 16 mar 2011, 10:39

Ciekaw jestem jaki jest finał Twojej historii z kontrolką EOBD.
W mojej Lancii Ypsilon 1.3 JTD jest identyczny problem. Przy przyspieszaniu zapala się kontrolka i robi się muł - tryb awaryjny. W Carserwisie w Warszawie wyczyszczono mi zawór ciśnieniowy na turbosprężarce regulujący przepływ powietrza, gdyż jak twierdzili był zatarty. Pomogło, problem zniknął, ale po około miesiącu pojawił się ponownie, a kilka stówek zostało w warsztacie. Wróciły te same objawy. Zadzwoniłem więc do nich zapytać co się mogło stać. Przez telefon twierdzą, że ten zawór raczej nie zatarł się ponownie i może to być wina zaworu EGR, który przy przebiegu ponad 130 tys. km. nadaje się raczej do wymiany niż do czyszczenia. Sam zawór u nich kosztuje ok. 600 zł, z którymi - wiadoma sprawa - wolałbym się nie rozstawać. Zaworu ciśnieniowego natomiast nie da się wymienić, bo jest zintegrowany z turbosprężarką.
Byłbym wdzięczny za poradę co mogę / powinienem w tej sytuacji zrobić.
Lybra SW 1.8 2001 r. (mój)
Ypsilon 1.3 JTD 2003 r. (żony)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”