Lybra - uszkodzony przepływomierz?
- aro
- Klubowicz
- Imię: Arek
Re: Lybra - uszkodzony przepływomierz?
Czyli jak poprawic fabryke?
Zrobiłem test drogowy odpinajac przepływke i mieząc czasy od 0 do 100km/h i były takie same dla podłączonej przepływki jak i odłączonej co by wskazywało na sprawną przepływke. Równiez test z podpięta przepływka wykazal iż auto do 200km/h dobiło na autostradzie.
Nie kopci, nie słychac świstów, czy innych dzwieków. Błędów brak. Jedynie po odpieciu przepływki wyskoczył jej bład związany z brakiem komunikacji.
Widac, że nie tylko ja mam takie anomalie.
Bede sprawdzał i czyscił dolot w najbliższym czasie, ale cudów bym sie nie spodziewał.
Chyba zbytnio sie tym przejmuje. Tylko, szkoda bo w przyszłosci jak mi padnie przepływka to fes-em ją zbytnio nie sprawdze.
KSK - czy wyrażasz zgode, abym zacytował twój wpis na forum alfaholików, gdzie równiez mamy podobny problem nadal nie rozwiązany z przepływkami?
Zrobiłem test drogowy odpinajac przepływke i mieząc czasy od 0 do 100km/h i były takie same dla podłączonej przepływki jak i odłączonej co by wskazywało na sprawną przepływke. Równiez test z podpięta przepływka wykazal iż auto do 200km/h dobiło na autostradzie.
Nie kopci, nie słychac świstów, czy innych dzwieków. Błędów brak. Jedynie po odpieciu przepływki wyskoczył jej bład związany z brakiem komunikacji.
Widac, że nie tylko ja mam takie anomalie.
Bede sprawdzał i czyscił dolot w najbliższym czasie, ale cudów bym sie nie spodziewał.
Chyba zbytnio sie tym przejmuje. Tylko, szkoda bo w przyszłosci jak mi padnie przepływka to fes-em ją zbytnio nie sprawdze.
KSK - czy wyrażasz zgode, abym zacytował twój wpis na forum alfaholików, gdzie równiez mamy podobny problem nadal nie rozwiązany z przepływkami?
Wyrażam, ale nie uważajcie mnie za autorytet czy fachowca, bo nim nie jestem - jestem tylko hobbystą w tym temacie.
Poprawiać fabryki nie ma co, chociaż czyszczenie dolotu, intercoolera na pewno nie zaszkodzi (zwłaszcza jeśli auto ma ponad 200kkm).
Chociaż nie wiem czy nie należałaby się nam darmowa aktualizacja oprogramowania w serwisie, ale z mojego doświadczenia z serwisami Fiata wynika, że oni nie za bardzo wiedzieliby o co nam chodzi...
Poprawiać fabryki nie ma co, chociaż czyszczenie dolotu, intercoolera na pewno nie zaszkodzi (zwłaszcza jeśli auto ma ponad 200kkm).
Chociaż nie wiem czy nie należałaby się nam darmowa aktualizacja oprogramowania w serwisie, ale z mojego doświadczenia z serwisami Fiata wynika, że oni nie za bardzo wiedzieliby o co nam chodzi...
Lancia Lybra Intensa SW 1.9 JTD
- conway87
- Forumowicz/ka
- Imię: Kamil
Mam pytanie, kupiłem niedawno lybre, i zauważyłem że przepływomierz jest odpięty a te dwie śrubki co jest przykręcony są troche wykręcone. I teraz jak sprawdzić czy ta odłączona przepływka jest dobra czy nie? i po co wogole ktoś ją odpinał? Jak zachowuje się auto z uszkodzoną przepływką? czy spalanie sie zwiększa traci moc?
Moje podejrzenia są takie,że poprzedni właściciel pewnie stwierdził iż przepływka ,, padła'' więc żeby auto jakoś jechało po prostu ją odpiął.conway87 pisze:Mam pytanie, kupiłem niedawno lybre, i zauważyłem że przepływomierz jest odpięty a te dwie śrubki co jest przykręcony są troche wykręcone. I teraz jak sprawdzić czy ta odłączona przepływka jest dobra czy nie? i po co wogole ktoś ją odpinał? Jak zachowuje się auto z uszkodzoną przepływką? czy spalanie sie zwiększa traci moc?
Pewnie wyciągał przepływomierz a potem niedbale go zamontował z powrotem nie dokręcając nawet śrubek.
Rada

Obym się mylił bo koszt przepływomierza nie jest mały.

Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
- conway87
- Forumowicz/ka
Ok dzięki skorzystam z rady. Ale spalanie chyba się nie zwiększa bez przpływki. Dzisiaj byłem w trasie 60 km jechałem tak do 100km/h i komp pokazywal 5,5-5,8
- conway87
- Forumowicz/ka
odgrzewam temat mam pytanie czy brak przepływomierza ma wpływ na dynamike jazdy, przyśpieszanie itp?
conway87 pisze: Ok dzięki skorzystam z rady. Ale spalanie chyba się nie zwiększa bez przpływki. Dzisiaj byłem w trasie 60 km jechałem tak do 100km/h i komp pokazywal 5,5-5,8
odgrzewam temat mam pytanie czy brak przepływomierza ma wpływ na dynamike jazdy, przyśpieszanie itp?
no jasne że tak. Przecież on mierzy właściwości fizyczne powietrza i na podstawie tego komputer daje paliwa i wiele innych procesów pod to dostosowuje. Obecnie masz przy odłączonym przepływomierzu standardowe dane dla kompa i powiem Ci że Twoje spalanie do 100 km/h w trasie jest ogromne co do mojego wynoszącego średnio 4,6 L / 100 km przy prędkości do 120 km/h 25% miasto bez korków ( Katowice, Lędziny ), 75% trasa bez korków ( A4, S1 ) coś około 100 km.
W upał jak odpięty miałem przepływomierz to auto wydawało mi się mulate, w zimę jest zapewne odwrotnie gdyż intercooler przy takich temperaturach jest mało istotny bo powietrze i tak jest zimne żeby nie powiedzieć mroźne.
pozdrawiam
- conway87
- Forumowicz/ka
No bo właśnie zauważyłem że raz mocniej ciągnie raz słabiej, więc kupno nowej przepływki powinno załatwic sprawę
-
- Forumowicz/ka
Jak się zdecydujesz na wymianę przepływki, to tylko na oryginalną Boscha.conway87 pisze:No bo właśnie zauważyłem że raz mocniej ciągnie raz słabiej, więc kupno nowej przepływki powinno załatwic sprawę
Koszt nowej to 300-350 PLN.
No chyba,że lubisz eksperymentować.
Były: Polski Fiat 125p 1.3/1.5 65KM/75KM, Polski Fiat 126p 0.65 24KM ,Skoda 105 45KM, Polski Fiat 125p 1.5 najpierw 75KM potem 82 KM,Fiat 131 Mirafiori 1.6 75KM, Polonez 1.6 87KM , Peugeot 309 1.3 65KM,Fiat Tempra SW. 1.9 TD 90KM, Fiat Marea Weekend 1.9 JTD 110 KM,Lancia Lybra 1.6 103KM sedan LS, Fiat Stilo Multiwagon 1.9 mjtd 150KM, Fiat Grande Punto 1.3 mjtd 90KM, Fiat Bravo II 1.9mjtd 120KM,Lancia Delta III 1.4 T-jet 150KM,Fiat Stilo 1.4 95KM. Lancia Delta 1.4 T-jet 120 KM. Lancia Delta 1.9 Twin Turbo 190KM i Lancia Lybra SW Intensa 2.4 JTD 150 KM. Aktualnie : Ford Focus kombi lift 1.8 125 KM i Volkswagen Golf VII kombi 1.4 TSI 125KM
Służbowy: Renault 125KM
- conway87
- Forumowicz/ka
A taka przepływka magnat marelli za 220 zl bedzie zla?
-
- Forumowicz/ka
Może nie będzie zła. Ale silniki JTD,osobliwie uznają tylko oryginalne przepływki Boscha.conway87 pisze:A taka przepływka magnat marelli za 220 zl bedzie zla?
Niegdyś w moim Fiacie Marea JTD, też zaniemogła przepływka, i zgodnie z licznymi radami wymieniłem na oryginał.
Ja nie namawiam. Zrobisz, jak zechcesz. Ja kupiłem przepływkę z serwisu Boscha. Po znajomości 300 PLN, do silnika CF-3 110 KM.
Były: Polski Fiat 125p 1.3/1.5 65KM/75KM, Polski Fiat 126p 0.65 24KM ,Skoda 105 45KM, Polski Fiat 125p 1.5 najpierw 75KM potem 82 KM,Fiat 131 Mirafiori 1.6 75KM, Polonez 1.6 87KM , Peugeot 309 1.3 65KM,Fiat Tempra SW. 1.9 TD 90KM, Fiat Marea Weekend 1.9 JTD 110 KM,Lancia Lybra 1.6 103KM sedan LS, Fiat Stilo Multiwagon 1.9 mjtd 150KM, Fiat Grande Punto 1.3 mjtd 90KM, Fiat Bravo II 1.9mjtd 120KM,Lancia Delta III 1.4 T-jet 150KM,Fiat Stilo 1.4 95KM. Lancia Delta 1.4 T-jet 120 KM. Lancia Delta 1.9 Twin Turbo 190KM i Lancia Lybra SW Intensa 2.4 JTD 150 KM. Aktualnie : Ford Focus kombi lift 1.8 125 KM i Volkswagen Golf VII kombi 1.4 TSI 125KM
- conway87
- Forumowicz/ka
Kurde nie wiem, ale chyba zaryzykuje z tańszą
- conway87
- Forumowicz/ka
Ma ktoś namiar na sklep w łodzi z czesciami do naszych lalek? I żeby rabacik dali
- brygadzista1
- Klubowicz
- Imię: Hubert
Kolego nie bój się Magneti Marelli. Do mojego Seata też niby najlepszy był Bosch a ja kupilem wlasnie ten włoski zamiennik. Przepływka działa znakomicie. To jest uznana firma ktora zaopatrywała Fiata w elektronikę a nie jakas chińska podróbka. Smiało możesz brać tańszą z Magneti.
Była:Piękna Lybra 1.9 JTD 115
Tysiące części do modeli: THESIS/LYBRA/PHEDRA/KAPPA oraz inne włoskie marki
SZUKASZ WŁOSKIEGO AUTA? POMOGĘ CI W ZNALEZIENIU ZADBANEGO EGZEMPLARZA
SPROWADZANIE SAMOCHODÓW NA ZAMÓWIENIE - 781952180
WYBIERZ MAILA ZAMIAST PW - it.carczesci@gmail.com
Tysiące części do modeli: THESIS/LYBRA/PHEDRA/KAPPA oraz inne włoskie marki
SZUKASZ WŁOSKIEGO AUTA? POMOGĘ CI W ZNALEZIENIU ZADBANEGO EGZEMPLARZA
SPROWADZANIE SAMOCHODÓW NA ZAMÓWIENIE - 781952180
WYBIERZ MAILA ZAMIAST PW - it.carczesci@gmail.com
- conway87
- Forumowicz/ka