Lybra - montaż zmieniarki
Re: Lybra - montaż zmieniarki
witam,
dziś korzystając z oryginalnego kabelka od zmieniarki grundig mcd 36 podłączyłem zmieniarkę,
Kabelek pociągnąłem tylko od radia do wtyczki od kabla do zmieniarki przy bezpiecznikach,
ale następny problemik to ze jak zmienię SOURCE to zamiast CD wyświetla mi się AUX.
zmieniarka ożyła pobiera płyty ale nie da sie nią sterować i sluchac muzyki. Nie da sie sterować zmieniarką
za pomocą radia,
czy podłączenie do miniISO (niebieskiej kostki) jest jakies inne w radiu Lybry?
pomocy:)
pozdrawiam
dziś korzystając z oryginalnego kabelka od zmieniarki grundig mcd 36 podłączyłem zmieniarkę,
Kabelek pociągnąłem tylko od radia do wtyczki od kabla do zmieniarki przy bezpiecznikach,
ale następny problemik to ze jak zmienię SOURCE to zamiast CD wyświetla mi się AUX.
zmieniarka ożyła pobiera płyty ale nie da sie nią sterować i sluchac muzyki. Nie da sie sterować zmieniarką
za pomocą radia,
czy podłączenie do miniISO (niebieskiej kostki) jest jakies inne w radiu Lybry?
pomocy:)
pozdrawiam
-------------------------
-
- Forumowicz/ka
Witam.
Podłączę się pod temat zmieniarki do Lybry
Obserwuję i nie widzę z nikąd pomocy...
Zamierzam podłączyć to ustroistwo u siebie i dzisiaj poświęciłem czas na poszukiwanie opisywanych wtyczek.
1. Znalazłem wtyczkę (nie gniazdo) - rozumiem, że to jest kabel idący z bagażnika - nikt tego wcześniej nie opisał zdaje się - jak która wtyczka wygląda...
2. Nie znalazłem żadnej innej wtyczki (gniazda) w które można by było wetknąć tą wtyczkę za bezpiecznikami (okazuje się że była spięta z inną wiązką i po wyprostowaniu ma jakieś 30 cm
3. Wymontowałem radio i okazało się, że gniazdo okrągłe (takie jak wtyczka pod tapicerką) jest puste i żaden kabel nie wychodzi z wnęki, czy z wiązek radiowych. Wszystkie inne gniazda zajęte - nie zaślepione (podłączone kabelki)
MOJE PYTANIE BRZMI:
Czy wystarczy dokupić "krótką przedłużkę" w ASO (150 PLN-ów!) i połączyć kabel z bagażnika z gniazdkiem 8 pin w radiu?
Pytam, bo pojawia się jakiś opis złącza mini ISO - o co kaman? Czy ktoś wie może gdzie szukać tańszego zamienika tej przedłużki?
Pozdrawiam
Podłączę się pod temat zmieniarki do Lybry
Obserwuję i nie widzę z nikąd pomocy...
Zamierzam podłączyć to ustroistwo u siebie i dzisiaj poświęciłem czas na poszukiwanie opisywanych wtyczek.
1. Znalazłem wtyczkę (nie gniazdo) - rozumiem, że to jest kabel idący z bagażnika - nikt tego wcześniej nie opisał zdaje się - jak która wtyczka wygląda...
2. Nie znalazłem żadnej innej wtyczki (gniazda) w które można by było wetknąć tą wtyczkę za bezpiecznikami (okazuje się że była spięta z inną wiązką i po wyprostowaniu ma jakieś 30 cm
3. Wymontowałem radio i okazało się, że gniazdo okrągłe (takie jak wtyczka pod tapicerką) jest puste i żaden kabel nie wychodzi z wnęki, czy z wiązek radiowych. Wszystkie inne gniazda zajęte - nie zaślepione (podłączone kabelki)
MOJE PYTANIE BRZMI:
Czy wystarczy dokupić "krótką przedłużkę" w ASO (150 PLN-ów!) i połączyć kabel z bagażnika z gniazdkiem 8 pin w radiu?
Pytam, bo pojawia się jakiś opis złącza mini ISO - o co kaman? Czy ktoś wie może gdzie szukać tańszego zamienika tej przedłużki?
Pozdrawiam
Lybra SW 1,9 jtd 77kW
Były: 1.PF 126p (91'salon), 2.Opel Kadet Kombi(okularnik), 3.PF126p, 4.Mazda 121 (USA), 5.Mazda 121 (Japan), 6.Mitsubishi Carisma, ...
Były: 1.PF 126p (91'salon), 2.Opel Kadet Kombi(okularnik), 3.PF126p, 4.Mazda 121 (USA), 5.Mazda 121 (Japan), 6.Mitsubishi Carisma, ...
-
- Forumowicz/ka
Jeśli i się udało to tak wygląda radyjko od tyłu - jak widać gniazdo jest okrągłe i inen jest ułożenie pinów niż we wtyczkach w bagażniku i tej na drugim końcu tego samego kabla.
Lybra SW 1,9 jtd 77kW
-
- Forumowicz/ka
Lybra SW 1,9 jtd 77kW
-
- Forumowicz/ka
niestety nie weszło przez img[]
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c45 ... 197da.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c45 ... 197da.html
Lybra SW 1,9 jtd 77kW
hej hej
wyprostuję
w radiu nie ma gniazda 8 pin okrągłego
jest ale 13 pinowe
zmieniarke podłącza sie pod mini iso (nniebieska kostka)
jezeli wyjąłeś radio i kostka niebieska jest pusta bez kabelkow
to w instalacji nie ma kabla którym można połączyć radio z gniazdem za skrzynką bezpieczników
pozdrawiam
wyprostuję
w radiu nie ma gniazda 8 pin okrągłego
jest ale 13 pinowe
zmieniarke podłącza sie pod mini iso (nniebieska kostka)
jezeli wyjąłeś radio i kostka niebieska jest pusta bez kabelkow
to w instalacji nie ma kabla którym można połączyć radio z gniazdem za skrzynką bezpieczników
pozdrawiam
-------------------------
Ja też miałem tak przy podłączaniu zmieniarki. Zadziałało po podłączeniu przez krótką przejściówkę. Na szczęście w moim aucie owa przejściówka była obecna 

Zmieniarka Lybra z Navi
Witam,
Jaka zmieniarka do Lybry 2,4 jtd z Navi. Mam naped Siemensa do Navi. W bagazniku wolny kabel 2 chinche i jakies okrągłe gniazdo.
Pozdrawiam
Jaka zmieniarka do Lybry 2,4 jtd z Navi. Mam naped Siemensa do Navi. W bagazniku wolny kabel 2 chinche i jakies okrągłe gniazdo.
Pozdrawiam
Mam taki problem. Kupiłem zmieniarke Sony T62. Lybra z Navi. ICS niestety jej nie widzi - komunikat no cd player. Wyjscia w bagazniku podłączone chich i okrągłe gniazdo.
Pytanie 1 dlaczego jej nie widzi?
Pytanie 2 czy to ze nie moge wsadzic płyty od navi do zmieniarki od navi ma jakis wpływ?
Pytanie 1 dlaczego jej nie widzi?
Pytanie 2 czy to ze nie moge wsadzic płyty od navi do zmieniarki od navi ma jakis wpływ?
Zobacz czy pod kierownicą jest podłączona przejściówka.
Co to jest zmieniarka od navi ? Czytnik nawigacji nie ma żadnej zmieniarki, tam wchodzi tylko jedna płyta
Co to jest zmieniarka od navi ? Czytnik nawigacji nie ma żadnej zmieniarki, tam wchodzi tylko jedna płyta

Masz racje czytnik nawigacji. Jesli nie da sie do tego czytnika wsadzic płyty od navi to ma to jakis wpływ na zmieniarke cd? Przejściówka pod kierownicą jest podłączona sprawdzałem.
Może prądu nima!
Choć wtedy pewnie magazynek by nie wyszedł.
Choć wtedy pewnie magazynek by nie wyszedł.
Magazynek właśnie wychodzi, a zmieniarki nie widzi. Własnie to jest najdziwniejsze. A gdzie jeszcze moge szukać podłączenia tej zmieniarki. To znaczy te kable z bagaznika gdzie powinny być podłączone?
Kable z bagażnika idą ogólnie do ics. Łącznik jest pod kierownicą. Zobacz czy w ics jest wszystko podłączone.
Czy po podłączeniu zmieniarki odłączałeś akumulator ? Jeżeli nie to odłącz go aby ustawienia się zresetowały. ICS może nauczyć się obsługi zmieniarki ( jak nie była ona podłączona fabrycznie )
Czy po podłączeniu zmieniarki odłączałeś akumulator ? Jeżeli nie to odłącz go aby ustawienia się zresetowały. ICS może nauczyć się obsługi zmieniarki ( jak nie była ona podłączona fabrycznie )