Silnikowo moja Lybra jest trochę lepsza od Mondeo - jest po prostu lekko mocniejsza i ma lepiej zestopniowaną skrzynię biegów. W Mondeo pierwsze 3 biegi sa dramatycznie krótkie - jazda tym autem w zakorkowanym mieście potrafi być irytująca.
Jednakże Mondeo jest cichsze w środku przy wyższych prędkościach (nijak się ma do tego 6-cio biegowa skrzynia w Mondku, obroty silnika w relacji prędkości na ostatnich biegach są bardzo podobne (w jednym i drugim V max oznacza okolice 4000 kprm) w obydwóch autach. Mondeo przewyższa także Lybrę pod względem wielkości wnętrza - to duży i fajnie prowadzący się (zawieszeniowo) samochód - jakby jeszcze był tak wykończony w środku jak Lancia to ciężko byłoby się do czegoś przyczepić

Co do prędkości - ani jeden ani drugi samochód nie dostaje zadyszki przy dłuższym utrzymywaniu prędkości rzędu 160 - 180 km/h. Jednym i drugim autem kilkukrotnie przejechaliśmy drogę z Wrocławia do Paryża z prędkościami mocno autostradowymi i żadnego problemu nie było - toć to nie są jakieś kosmiczne prędkości, przy których auto zaczyna mocno płakać

Nie wiem jak wygląda spalanie przy takich prędkościach - nigdy tego nie sprawdzałem pod dystrybutorem (wyniki z komputerka nie są wiarygodne) ale ogólnie rzecz biorąc Mondeo (2.0 TDCI) pali mniej, aniżeli Lybra (2.4 JTD).
Pozdrawiam.