Lybra 2.4 jtd - Strasznie kopci - po raz ENTY
Re: Lybra 2.4 jtd - Strasznie kopci - po raz ENTY
Weź poprawkę na 2009 rok i upewnij się z VINem bo tu chyba chodzi o ilość czujników temperatury - ja miałem Kappę 2.4 jtd z dwoma czujnikami - niebieskim i czerwonym , w Lybrze łapy sobie nie daję ciąć jak jest.
W każdym razie jak mówię , termostat Behr i okolice 150 pln. płaciłem, Verneta można kupić na Allegro za 120 pln.
W każdym razie jak mówię , termostat Behr i okolice 150 pln. płaciłem, Verneta można kupić na Allegro za 120 pln.
Były :
Kappa TDS, Kappa 2.0 20vt, Kappa JTD
Kappa TDS, Kappa 2.0 20vt, Kappa JTD
Nie wiem czy do 2,4 JTD to to samo, bo np. do 1,9JTD w Lybrze i Alfie 156 są inne i do Alfy jest tańsza.lulu85 pisze:W Lancia Team do 2.4 jtd płaciłem 185 pln. brutto za nową rurę razem z kolankiem , termostat z tego co pamiętam chyba kole 150 pln. - były dwa rodzaje i potrzebny był VINFXX pisze:Kolego wymień czym prędzej tą popękaną rurę![]()
W przeciwnym wypadku będzie sypać błędami z przepływomierza i może gorzej ciągnąć.
Koszt tej całej rury w ASO to ok 200zł. Niestety trzeba wymienić całą, bo jest to element nierozłączny.
Jak ja brałem to w LT wołali do 1,9JTD 105KM ok. 200zł + przesyłka.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Moja Lybra też kopciła . Okazało się że mam pęknięty wąż od intercoolera . Wąż narazie uszczelniłem taśmą do węży i mam spokÓj .
Ostatnio zmieniony 01 mar 2011, 23:17 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ortografia
Powód: Ortografia
- lgurbiel
- Forumowicz/ka
- Imię: Leszek
Wyniki po czyszczeniu przepływki-kiepsko!! 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lech
Były : VW golf II 1,8 GTI i Golf IV TDI , Corsa C 1,2 16V,Passat 1,8 B3 ,Lancia Lybra 1,9 SW Intensa
Jest:Lancia Y 1,2 8V. oraz KIA Stonic 1,4.Toyota Aygo.
Były : VW golf II 1,8 GTI i Golf IV TDI , Corsa C 1,2 16V,Passat 1,8 B3 ,Lancia Lybra 1,9 SW Intensa
- piotrgoralski
- Forumowicz/ka
nie specjalnie wiem jakie są wyniki wzorcowe.
A czym dokonujesz tych pomiarów i jakiego programu używasz?
A czym dokonujesz tych pomiarów i jakiego programu używasz?
- lgurbiel
- Forumowicz/ka
ja używam programu fiat ecuscan. Kabelek dokupiłem na allegro.
W programie masz mierzoną i docelową masę powietrza. Ta docelowa to (ja tak myślę) przewidywana wartość powietrza jaką powinien otrzymać silnik brana z map zaprogramowanych wcześniej przez konstruktorów i wczytana do pamięci kompa w naszych silnikach.
Dlatego po odpięciu przepływki komputer przyjmuje wartości ze swojej pamięci a nie posługuje się danymi które zmierzyła przepływka.Przy źle mierzącej przepływce po jej wypięciu z kostki zaciskowej autko jest żwawsze a spalanie mniejsze.
viewtopic.php?f=14&t=39580&start=15
Pomiar przy wypietej przepływce (mały test) mierzona wartość 6528,4
W programie masz mierzoną i docelową masę powietrza. Ta docelowa to (ja tak myślę) przewidywana wartość powietrza jaką powinien otrzymać silnik brana z map zaprogramowanych wcześniej przez konstruktorów i wczytana do pamięci kompa w naszych silnikach.
Dlatego po odpięciu przepływki komputer przyjmuje wartości ze swojej pamięci a nie posługuje się danymi które zmierzyła przepływka.Przy źle mierzącej przepływce po jej wypięciu z kostki zaciskowej autko jest żwawsze a spalanie mniejsze.
viewtopic.php?f=14&t=39580&start=15
Pomiar przy wypietej przepływce (mały test) mierzona wartość 6528,4

Lech
- piotrgoralski
- Forumowicz/ka

Okazało się że wyjęcie obudowy od spodu jest nie możliwe bo zasłania ją metalowa blacha pasa przedniego.
Od góry też nie można bo musiałbym po odłączać wszystkie rurki z chłodnicy i wyciąć kawałek półki na akumulator.
Gwoli wyjaśnienia obudowa filtra powietrza nie jest taka sama jak w 1.9jtd. U mnie w 2.4jtd 140KM ma ona przed sobą jeszcze sporą puszkę rezonansową która uniemożliwia wyciągnięcie tego w jakikolwiek normalny sposób.

Przy turbosprężarce wyciągnąłem bez najmniejszego problemu, ten cienki króciec też poszedł bez oporu ale jak zacząłem demontować ten po środku idący do dolnej części obudowy filtra powietrza to... odłamał mi się on przy samej puszce (przy dotknięciu)

Teraz trzeba kupić jeszcze obudowę filtra powietrza i ją wymienić (ciekawe k

Samochodem nie można jeździć bo przez tą rurkę zasysa całe bagno z ulicy do turbo.
Muszę to jakoś na szybko zaklajstrować bo jeździć trzeba a nie będę miał przez parę dni drugiego samochodu.
Nie mogę przecież jeździć z dziurą w dolnej części filtra i rurką wiszącą pod samochodem.
Jakieś pomysły czym to przykleić w takich temperaturach jak -2, -3 stopnie ?
Półka na aku przeszkadzająca w demontażu jest przykręcana.
Lancia Lybra 1.9JTD 2000r.
- lgurbiel
- Forumowicz/ka
Z naszego forum:
"1.WYJĄC AKUMULATOR
2.WYJĄĆ PODSTAWĘ POD AKUMULATOR Z TWORZYWA
3.ODKRĘCIC POKRYWKE BEZPIECZNIKÓW (KRZYŻAK),ODPIĄĆ 2 CZERWONE KOSTKI
4.ODKRĘCIĆ PODSTAWE METALOWĄ AKUMULATORA (4 ŚRUBKI NA KLUCZ 13 + 1 (CHYBA 10)NA BOKU PODSTAWY POD CZERWONYMI KOSTKAMI BEZPIECZNIKÓW KTÓRE WCZEŚNIEJ ODPIELIŚMY)"
naprawa zerwanych srubek filtra.
"1.WYJĄC AKUMULATOR
2.WYJĄĆ PODSTAWĘ POD AKUMULATOR Z TWORZYWA
3.ODKRĘCIC POKRYWKE BEZPIECZNIKÓW (KRZYŻAK),ODPIĄĆ 2 CZERWONE KOSTKI
4.ODKRĘCIĆ PODSTAWE METALOWĄ AKUMULATORA (4 ŚRUBKI NA KLUCZ 13 + 1 (CHYBA 10)NA BOKU PODSTAWY POD CZERWONYMI KOSTKAMI BEZPIECZNIKÓW KTÓRE WCZEŚNIEJ ODPIELIŚMY)"
naprawa zerwanych srubek filtra.
Lech
- piotrgoralski
- Forumowicz/ka

Co do podstawy akumulatora to wielkie dzięki za opis (widocznie szukajka mi się zepsuła

Dzisiaj będę to wyjmował i pokleje obudowę filtra.
- lgurbiel
- Forumowicz/ka
Powodzenia.Napisz jak Ci poszło.
Lech
- piotrgoralski
- Forumowicz/ka
No i obudowę filtra wyciągnąłem. Oprócz podstawki akumulatora trzeba było odkręcić od karoserii kabel masowy bo przeszkadzał przy wyciąganiu, oraz jeden wąż idący do termostatu. Uszkodzenia puszki są większe niż myślałem, ale nic, posklejam, ponituję i jakoś to będzie. Potem zdam relację.
- lgurbiel
- Forumowicz/ka

Lech
- piotrgoralski
- Forumowicz/ka
Tak wygląda obudowa filtra od boku. Rurka widoczna na zdjęciu była odłamana od puszki rezonansowej.
Zagadka dla mnie. Równie dobrze mógłbym tą puszkę obciąć a rurkę zaślepić od wewnątrz.
Postanowiłem to jednak posklejać żeby było tak jak w oryginale. Do klejenia użyłem kleju dwuskładnikowego BISON Bisonite super adhesive. Z doświadczenia wiem że trzyma jak skała. Jak klej stwardnieje to wrzucę jeszcze zdjęcie gotowej obudowy.
Do czego służy w ogóle ta rurka skoro puszka rezonansowa nie ma kontaktu z filtrem powietrza?Zagadka dla mnie. Równie dobrze mógłbym tą puszkę obciąć a rurkę zaślepić od wewnątrz.
Postanowiłem to jednak posklejać żeby było tak jak w oryginale. Do klejenia użyłem kleju dwuskładnikowego BISON Bisonite super adhesive. Z doświadczenia wiem że trzyma jak skała. Jak klej stwardnieje to wrzucę jeszcze zdjęcie gotowej obudowy.
- lgurbiel
- Forumowicz/ka
No faktycznie do czego ta puszka rezonansowa?
Może ktoś podpowie? 

Lech