Kappa - wymiana chłodnicy "wody"
- Maniak
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Mariusz
Re: Kappa - wymiana chłodnicy "wody"
Wymiarami tylko od 3.0 będzie pasować 

Kappa 2.0, 2.4, 3.0, 2.4TD WSZYSTKIE CZĘŚCI!
Tel. 606 692 044 Jak by co było trzeba.
Piaskowanie i zabezpieczenia antykorozyjne.
- Rapeek
- Forumowicz/ka
- Imię: Jacek
bichon pisze:Ale JTD ma takie same króćce jak 2.4 czy jak 3.0?
JTD ma takie same jak 3.0 różnią się tylko szerokością.
Lancia Delta HPE 2.0 16v
Lancia Kappa 2.0 20vT[/color]
Lancia Kappa Coupe 3.0 V6
wcześniej:
Lancia Dedra 1.8 LS
Lancia Kappa 2.4 20v LX
Lancia Kappa 2.0 20vT[/color]
Lancia Kappa Coupe 3.0 V6
wcześniej:
Lancia Dedra 1.8 LS
Lancia Kappa 2.4 20v LX
A może ktoś wie gdzie kupić nową chłodnicę do kappy 2,0 20V nową i dobrą nie badziew 

- Maniak
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Mariusz

Kappa 2.0, 2.4, 3.0, 2.4TD WSZYSTKIE CZĘŚCI!
Dzwoniłem po różnych sklepach i jest spory problem z dostaniem nowej chłodnicy. Jeśli jest dostępna to tylko do automatu, a u mnie jest manual. Sprzedawcy twierdzą, że nie będzie problemu z montażem. Ja nie wiem dlatego się zapytałem.
Wymiary mojej chłodnicy 58x44x3 cm (dl, wys, gr) średnica króćców 35 mm.
Dzisiaj jadę jeszcze do warsztatu co zajmują się regeneracją, zobaczę co powiedzą.
Jeśli chodzi o używaną chłodnicę, to nie jestem do końca przekonany. W końcu też ma parę ładnych lat za sobą!
Wymiary mojej chłodnicy 58x44x3 cm (dl, wys, gr) średnica króćców 35 mm.
Dzisiaj jadę jeszcze do warsztatu co zajmują się regeneracją, zobaczę co powiedzą.
Jeśli chodzi o używaną chłodnicę, to nie jestem do końca przekonany. W końcu też ma parę ładnych lat za sobą!
KAPPA 3.0 manual
Za regenerację powiedzieli mi ok. 150 zł. U mnie prawdopodobnie leje na połączenu aluminium z plastikiem. Gość powiedział, że wymieni uszczelki, sprawdzi ciśnieniowo i daję 6 miesięcy gwarancji. Czas naprawy 1 dzień. Chyba się jednak zdecyduję na regenerację.
KAPPA 3.0 manual
- marceli
- Klubowicz
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Zdaje się ,że i u mnie pojawił się w w/w miejscu wyciek,od kilku dni "babcia" znaczy teren.stasky87 pisze:Za regenerację powiedzieli mi ok. 150 zł. U mnie prawdopodobnie leje na połączenu aluminium z plastikiem.
Z racji astronomicznych cen nowej chłodnicy szukam być może dobrego warsztatu regenerującego taki wyciek.
Sama w sobie chłodnica(rdzeń) jest cała ,wyciek pojawia się w miejscu wskazanym przez strzałki.
PS.topcio wykorzystałem Twój obrazek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pomiędzy plastikiem a aluminium jest uszczelka. Możesz spróbować dogiąć mocniej aluminiowe wąsy, wtedy zniwelujesz luz przy tej uszczelce i jest jakaś szansa, że będzie trzymać. Ale z wyczuciem, to stare aluminium lubi pękać.
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD
- marceli
- Klubowicz
- Kontakt:
Minął rok czasu jak widać i cały czas było w miarę ok...czasem troszkę pokapało ale jak się w dłuższej jeździe zassało było ok.Niestety znów sie zaczęło tak więc powiedziałem dość. Albo robimy albo nówka.
Nówka ,drogawo trochę najtaniej ponad pięć stów,trochę sporo... Regeneracja(dzwoniłęm tu i tam),no niby może się udać ale może pęknąć itp itd.
No to raz jeszcze szukam nowej.....i... jest
znaleziona za.....230zł
leżaczek magazynowy gdzieś wykopany,Valeo.
Ale nie o to chodzi,gość ma jeszcze kilka leżaków od rożnych wersji kapp ,jakby co może opylać cena myślę dobra ,tylko trza dzwonić dopytywać(może i targować się)ja w ferworze ceny zapomniałem....
Jakby co to tutaj : Chłodnice
Nówka ,drogawo trochę najtaniej ponad pięć stów,trochę sporo... Regeneracja(dzwoniłęm tu i tam),no niby może się udać ale może pęknąć itp itd.
No to raz jeszcze szukam nowej.....i... jest

Ale nie o to chodzi,gość ma jeszcze kilka leżaków od rożnych wersji kapp ,jakby co może opylać cena myślę dobra ,tylko trza dzwonić dopytywać(może i targować się)ja w ferworze ceny zapomniałem....
Jakby co to tutaj : Chłodnice
pytanie do posiadaczy wersji turbo, czyli do bartka, może ktoś jescze tu zerknie: czy w turbo faktycznie wygląda to tak samo? na szybko wczoraj w nocy zdemontowałem belkę, bez czytania forum, i z tego co widziałem to jednak chłodnica jest skręcona z chłodnicą klimatyzacji. ale to może wrażenie nocne...:-) może ktoś potwierdzić? bo tak na pierwszy ogląd to wczoraj stwierdziłem że trzeba tam wyciągnąć cały ten plastik, ramkę która trzyma intercooler, chłodnice i tp, poto by dostać się do śrub trzymających chłodnicę wody z chłodnicą klimy. ale może się mylę? oby znaczy...
natomiast auto mam chyba faktycznie bez wypadkowe albo dobrze składane, bo wszystkie elementty [jakieś oryginalne gumowe wypełnienia, gąbki itp mam na miejscu...:)
a wyciągam chłodnice bo tak jak to już na forum wielokrotnie pisano cieknie mi na plastiku. więc muszę albo naprawić albo znaleźć jakąś chłodnicę.
natomiast auto mam chyba faktycznie bez wypadkowe albo dobrze składane, bo wszystkie elementty [jakieś oryginalne gumowe wypełnienia, gąbki itp mam na miejscu...:)
a wyciągam chłodnice bo tak jak to już na forum wielokrotnie pisano cieknie mi na plastiku. więc muszę albo naprawić albo znaleźć jakąś chłodnicę.
pozdrawiam, Bartek
Lancia Kappa Coupe 2.0 16VT
Lancia Y 1.4 '2008
Fiat 125 - w remoncie:)
była Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa
Była Lancia Y 1.2 '2002
Lancia Y 1.4 '2008
Była Lancia Y 1.2 '2002
- rob_76
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Robert
U mnie w 2.4 chłodnica i skraplacz klimy są ze sobą skręcone (miejsca łączeń zaznaczone na zdjęciu powyżej niebieskimi kółkami... Zresztą Topcio ma 5,20 TB więc Twoja wygląda tak samo). U mnie plastiki kierownicy wlotowej powietrza ściągałem... I ogólnie musiałem się bawić, bo blacha podtrzymująca górną belkę (ta z gwintowanymi otworami pod śruby) przeszkadzała znacznie w wyjęciu i włożeniu...
I jeszcze jedno - trzeba niezwykle uważać na same plastiki przy odkręcaniu - są zazwyczaj tak kruche, że pękają od śmiechu...
I jeszcze jedno - trzeba niezwykle uważać na same plastiki przy odkręcaniu - są zazwyczaj tak kruche, że pękają od śmiechu...

Autovettura Lancia Beta Coupe S2 2000 119KM Anno Domini '76 - Serce i dusza...
Autovettura Lancia Gamma Coupe S2 2500 i.e. 140KM x2 Anno Domini '80/'81 - Duma i radość...
Autovettura Lancia Kappa Coupe 2400 20V 175KM Anno Domini '98 - Przyjemność i wygoda...
Autovettura Lancia Lybra SW 2.4JTD 140KM Anno Domini '01 - Ekonomika i miekkość...
Chevrolet Volt Hybrid plug-in Anno Domini '13 - Zaawansowanie i oszczędność...
To już wspomnienie: Opel Ascona C 1.6D sedan 4D 54KM, Hyundai Pony IV 1.5 GL sedan 77KM, Renault Clio II Phase I 1.2 RN 60KM, Renault Clio III 1.2 Tce 100KM, Lancia Delta II HPE 2000 16V 139KM, Opel Astra Caravan 1.4 S.P.I. 60KM, Honda Civic VIII 4D 1.8 Ex. 140KM.
Autovettura Lancia Gamma Coupe S2 2500 i.e. 140KM x2 Anno Domini '80/'81 - Duma i radość...
Autovettura Lancia Kappa Coupe 2400 20V 175KM Anno Domini '98 - Przyjemność i wygoda...
Autovettura Lancia Lybra SW 2.4JTD 140KM Anno Domini '01 - Ekonomika i miekkość...
To już wspomnienie: Opel Ascona C 1.6D sedan 4D 54KM, Hyundai Pony IV 1.5 GL sedan 77KM, Renault Clio II Phase I 1.2 RN 60KM, Renault Clio III 1.2 Tce 100KM, Lancia Delta II HPE 2000 16V 139KM, Opel Astra Caravan 1.4 S.P.I. 60KM, Honda Civic VIII 4D 1.8 Ex. 140KM.
prawdę mówiąc wczoraj nie wiedziałem jak się za to zabrać by sensownie to zrobić. może ktoś napisze coś więcej. na mój ogląd wczoraj:
chłodnica wody jest skręcona z chłodnicą klimy. to wszystko jest osadzone w plastikowej ramce, która łączy i utrzymuje też IC.
śruby utrzymujące elementy w ramce są od strony zderzaka. dolne bardzo ciężko odkręcić, słaby dostęp od góry, od dołu blokuje zderzak itp.
śruby które skręcają zestaw: klima i chłodnica są pod ramką plastikową. (od przodu auta) czyli by rozkręcić i oddzielić od siebie chłodnice wody i klimy trzeba to wyciągnąć z tej ramki. gdyby były inaczej , np od tyłu, czyli pod wentylatorem, to by problemu nie było. odkręcamy, wyciągamy tylko chłodnicę wody.
czy ktoś ma na tyle dobrą pamięć i powie czy ja to dobrze widzę?
pomijam temat wentylatora i skraplacza bo to jest na wierzchu, i to zdemontowałem w pierwszej kolejności w przeciągu kilku chwil.
wyciągnięcie całej ramki (chłodnice wody klimy i powietrza) to faktycznie wyglądało kiepsko: haczenie o te boczne elementy jak to kolega opisał, oraz specjalne wycięcia które powodują dobre przyleganie do przedniego wzmocnienia/belki.
może ktoś coś napisze jednak, i powie jak sobie z tym poradził?
grzebać ze względu na małe dzieci mogę raczej wieczorami / nocą :-) dlatego wszelakie porady są istotne by nie marnować czasu.
wczoraj już rozważałem demontaż zderzaka, lamp, by mieć do tego dostęp, ale że była godzina późna ... to przybiegłem na forum.... :-)
chłodnica wody jest skręcona z chłodnicą klimy. to wszystko jest osadzone w plastikowej ramce, która łączy i utrzymuje też IC.
śruby utrzymujące elementy w ramce są od strony zderzaka. dolne bardzo ciężko odkręcić, słaby dostęp od góry, od dołu blokuje zderzak itp.
śruby które skręcają zestaw: klima i chłodnica są pod ramką plastikową. (od przodu auta) czyli by rozkręcić i oddzielić od siebie chłodnice wody i klimy trzeba to wyciągnąć z tej ramki. gdyby były inaczej , np od tyłu, czyli pod wentylatorem, to by problemu nie było. odkręcamy, wyciągamy tylko chłodnicę wody.
czy ktoś ma na tyle dobrą pamięć i powie czy ja to dobrze widzę?
pomijam temat wentylatora i skraplacza bo to jest na wierzchu, i to zdemontowałem w pierwszej kolejności w przeciągu kilku chwil.
wyciągnięcie całej ramki (chłodnice wody klimy i powietrza) to faktycznie wyglądało kiepsko: haczenie o te boczne elementy jak to kolega opisał, oraz specjalne wycięcia które powodują dobre przyleganie do przedniego wzmocnienia/belki.
może ktoś coś napisze jednak, i powie jak sobie z tym poradził?
grzebać ze względu na małe dzieci mogę raczej wieczorami / nocą :-) dlatego wszelakie porady są istotne by nie marnować czasu.
wczoraj już rozważałem demontaż zderzaka, lamp, by mieć do tego dostęp, ale że była godzina późna ... to przybiegłem na forum.... :-)
pozdrawiam, Bartek
Lancia Y 1.4 '2008
Była Lancia Y 1.2 '2002
Lancia Y 1.4 '2008
Była Lancia Y 1.2 '2002
- rob_76
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Robert
No więc w/g mnie dobrze widzisz... Ja właśnie zdejmowałem zderzak (a wcześniej lampy), by móc się do niektórych śrub łatwiej/w ogóle dobrać. Ramkę wokół dolotu powietrza też odkręcałem jeszcze na samochodzie - przed wyjęciem chłodnic - innego sposobu nie wymyśliłem.... Dodam też, że w moim przypadku wywalałem silnik, tak więc rozpięcie klimy było i tak konieczne...
Autovettura Lancia Beta Coupe S2 2000 119KM Anno Domini '76 - Serce i dusza...
to mnie Robert nie pocieszyłeś :)
może dzisiaj zrzucę zderzak w takim razie. jak odkręcę ramkę to może uda mi sie coś wymyślić. ktoś to strasznie chu.... kiepsko wymyślił jednak.
może dzisiaj zrzucę zderzak w takim razie. jak odkręcę ramkę to może uda mi sie coś wymyślić. ktoś to strasznie chu.... kiepsko wymyślił jednak.
pozdrawiam, Bartek
Lancia Y 1.4 '2008
Była Lancia Y 1.2 '2002
Lancia Y 1.4 '2008
Była Lancia Y 1.2 '2002
- marceli
- Klubowicz
- Kontakt:
Nie wiem ,jak tam postęp prac ale weź się dobrze tam przyjrzyj bo z tego co doczytałem większość wymienia bez demontażu zderzaka itp więc chyba się da.
Te kierownice powietrza też się odkręca jak pamiętam ,i może to wyjść.Przyjrzyj się dobrze.
Te kierownice powietrza też się odkręca jak pamiętam ,i może to wyjść.Przyjrzyj się dobrze.