Gaz dla Lybry
Gaz dla Lybry
Hej,
Ja nie spec i porady nie udziele, ale nie rozumiem chyba do konca problemu: piszesz o automatycznym przelaczeniu Gaz -> Benzyna ? A kiedy takie cos mialoby nastapic? Wydawalo mi sie, ze automatycznie przelacza sie Benzyna->Gaz po wystapieniu pewnych wymaganych warunkow (temperatura + obroty). Ale spowrotem na benzyne to przelacza sie tylko jesli sie gaz skonczy... Czy moze czegos nie rozumiem?
Pozdrawiam,
/muha/
Ja nie spec i porady nie udziele, ale nie rozumiem chyba do konca problemu: piszesz o automatycznym przelaczeniu Gaz -> Benzyna ? A kiedy takie cos mialoby nastapic? Wydawalo mi sie, ze automatycznie przelacza sie Benzyna->Gaz po wystapieniu pewnych wymaganych warunkow (temperatura + obroty). Ale spowrotem na benzyne to przelacza sie tylko jesli sie gaz skonczy... Czy moze czegos nie rozumiem?
Pozdrawiam,
/muha/
/muha/
Gaz dla Lybry
Masz rację, popełniłem bład w opisie
=zacząłem mieć problemy z automatycznym przełaczeniem pracy z Gaz na Benzyna
Naturalnie jes poranny problem z przełaczenie pracy BENZYNA na GAZ.
Dziś po południu byłem u mechanika, dokonał pewnej korekty danych, i zobaczymy jutro rano.
Silnik w połączeniu ze skrzynią automatyczną, generalnie pracuje na znacznie nizszych obrotach jak ze skrzynią manualną. Po mieście przy prędkosci ok 50 km/godz manual ma ok 2500 obr/min (bieg 3/4), automat natomiast niewiele wiecej jak 1500 obr/min i sam dobiera przełozenie. Właśnie to samodzielne dobieranie przełozenia w połączeniu z czasem przełaczania się z benzyny na gaz sprawia mi poranny problem. Praktycznie problem nie występuje, kiedy to pierwsze przełaczenie jest w trakcie jazdy po prostej, przy stałej prędkosci. Tylko gdy zbiega się kilka czynników - silnik osiąga zadaną temperaturę, mam ruszać np. ze skrzyżowania - dodaję gazu i .........potrafi silnik zgasnąć przy próbie ruszenia i jednocześnie automatycznego przełaczenia z benzyny na gaz. I cała procedura - zatrzymanie samochodu - STOP, wybranie połozenia Neutral, zapalenie silnika, prtzełaczenie na Drive i .........spokojne przełaczenie z benzyny na gaz i jazda dalej bez problemów.
Zobaczymy co będzie jutro rano
=zacząłem mieć problemy z automatycznym przełaczeniem pracy z Gaz na Benzyna
Naturalnie jes poranny problem z przełaczenie pracy BENZYNA na GAZ.
Dziś po południu byłem u mechanika, dokonał pewnej korekty danych, i zobaczymy jutro rano.
Silnik w połączeniu ze skrzynią automatyczną, generalnie pracuje na znacznie nizszych obrotach jak ze skrzynią manualną. Po mieście przy prędkosci ok 50 km/godz manual ma ok 2500 obr/min (bieg 3/4), automat natomiast niewiele wiecej jak 1500 obr/min i sam dobiera przełozenie. Właśnie to samodzielne dobieranie przełozenia w połączeniu z czasem przełaczania się z benzyny na gaz sprawia mi poranny problem. Praktycznie problem nie występuje, kiedy to pierwsze przełaczenie jest w trakcie jazdy po prostej, przy stałej prędkosci. Tylko gdy zbiega się kilka czynników - silnik osiąga zadaną temperaturę, mam ruszać np. ze skrzyżowania - dodaję gazu i .........potrafi silnik zgasnąć przy próbie ruszenia i jednocześnie automatycznego przełaczenia z benzyny na gaz. I cała procedura - zatrzymanie samochodu - STOP, wybranie połozenia Neutral, zapalenie silnika, prtzełaczenie na Drive i .........spokojne przełaczenie z benzyny na gaz i jazda dalej bez problemów.
Zobaczymy co będzie jutro rano
LYBRA SW 2,4jtd INTENSA
(już ex LYBRA SW 2,0 / 20V Bi-Power NAVI / Tiptronic
(ex DEDRA SW 1,6/16V Bi-Power 1998)
(już ex LYBRA SW 2,0 / 20V Bi-Power NAVI / Tiptronic
(ex DEDRA SW 1,6/16V Bi-Power 1998)
Re: ...
TANIEJ NIŻ ROPA ?"larry123" pisze:
w zime mi pali 13 lpg na 100 w lato 15 lpg na 100, taniej niż ropa.
mój Klekot pali srednio 6,7-6,9 l ropy (załózmy 7,0 na 100 km)
7*3,76=26,32 PLN
a 13 lpg/100 to daje (już nie mówię o 15)
13*2,15=27,95 PLN
i nie inwestowałem 4-5 tys. PLN na instalację i nie płacę dodatkowej kasy za przegląd....
wychodzi mi, że ropa taniej??? ale może coś źle liczę

- gregory_gb
- Forumowicz/ka
A jeśli jeżdzi się spokojnie to i 5,5 - 6,0 l/100km ropy weżmie a ceny np. z Nestle w m. P-ń (dzisiaj tankowałem"Mart27" pisze: TANIEJ NIŻ ROPA ?
mój Klekot pali srednio 6,7-6,9 l ropy (załózmy 7,0 na 100 km)
7*3,76=26,32 PLN
a 13 lpg/100 to daje (już nie mówię o 15)
13*2,15=27,95 PLN
i nie inwestowałem 4-5 tys. PLN na instalację i nie płacę dodatkowej kasy za przegląd....
wychodzi mi, że ropa taniej??? ale może coś źle liczę

to rachunek jest prosty: 6 x 3,59= 21,54
A ceny ropy dzisiaj to średnio 2,15/l
i dajmy już fory benzynkom : 10 x 2,15= 21,5
Niby to samo ale... to co pisał Mart27
1. koszty instalacji
2. corocznych droższych przeglądów
oraz
3. zabranego miejsca w bagażniku, choćby kosztem dojazdówki
4. corocznym wymianom świec i kabli
TO JA DZIĘKUJĘ ...
i od 5 lat jeżdżę już dieslami i raczej tak pozostanie... chyba że będzie mnie stać na benzynkę a motor nie mniejszy niż 2,0
.... bo tak między Bogiem a prawdą to jeszcze długo silnik zasilany benzynką będzie górował nad dieslami chociaż ostatnie testy różnych marek pokazujązupełnie co innego np. nowa BMW -ica

Jednak biorąć ekonomię to diesel górą i już

KleKle...LANCIA Lybra 2,4 JTD SW LX...KleKle
Gaz dla Lybry
no Gregory takie niskie spalanie to chyba tylko na trasie ?!
chyba że ja mam coś z furką bo w mieście strasznie mi rośnie spalanie - na krótkich odcinkach w korku pokazuje nawet 11 litrów...
na szczęście nie jeżdzę tak ciągle i stąd udaje mi się utrzymać na średnim poziomie 6,5-6,9 (wg wskazań komputera)...
chyba że ja mam coś z furką bo w mieście strasznie mi rośnie spalanie - na krótkich odcinkach w korku pokazuje nawet 11 litrów...
na szczęście nie jeżdzę tak ciągle i stąd udaje mi się utrzymać na średnim poziomie 6,5-6,9 (wg wskazań komputera)...
Gaz dla Lybry
O dieslach, bezynach itp juz sie wypowiadalem wiec dodam tylko nowe spostrzezenia.
Tydzien temu kupilem pod poznaniem mojej Mamie peugeota 307 SW 2.0 HDI (110ps). Ogolnie tam i spowrotem trasa 600km. W pierwsza strone zatankowalem sprawdzony gaz z mojej stacji krak gazu- gdzie spalanie wyszlo 12.5l lpg(komp. 11,8) srednia predkosc w/kom. 93km/h . Z powrotem ta sama trasa srednia predokosc 76km/h- predkosci dochodzily do 180km/h ale byly rowniez czeste stanie w korkach przed łodzia i w samym miescie. Spalanie rzeczywiste wyszlo 14.5l lpg Lybra i 7.5l ON peuegot. Komp w lybrze pokazal mi w drodze powrotnej 12.9l/100km...skad ta rozbierznosc??...poprostu jakosc gazu. Roznica w spalaniu pomiedzy lpg a Pb w moim przypadku przy dobrej jakosci gazu to 0.7l/100km. Jesli gaz jest zlej jakosci na 100km potrafi mi spalic nawet do 2.5l gazu wiecej.
14,5l X 2.15=31.17zl
7.5l X 3.75=28.12zl
Wyniki sa jak najbardziej realne bo samochody jechaly jeden za drugim tym samym tempem. Gdyby jakosc gazu byla pepsza to koszty przejechanych 100km byly by rowne.
BTW juz na sam koniec dodam, ze majac 131ps w mojej lybrze nie mialem najmniejszych szans ze 110ps 307HDI. Dostawalem baty na kazdym biegu i obojetnie czy mialem na obrotomierzu 4000obr/m czy 6000obr/m
Tydzien temu kupilem pod poznaniem mojej Mamie peugeota 307 SW 2.0 HDI (110ps). Ogolnie tam i spowrotem trasa 600km. W pierwsza strone zatankowalem sprawdzony gaz z mojej stacji krak gazu- gdzie spalanie wyszlo 12.5l lpg(komp. 11,8) srednia predkosc w/kom. 93km/h . Z powrotem ta sama trasa srednia predokosc 76km/h- predkosci dochodzily do 180km/h ale byly rowniez czeste stanie w korkach przed łodzia i w samym miescie. Spalanie rzeczywiste wyszlo 14.5l lpg Lybra i 7.5l ON peuegot. Komp w lybrze pokazal mi w drodze powrotnej 12.9l/100km...skad ta rozbierznosc??...poprostu jakosc gazu. Roznica w spalaniu pomiedzy lpg a Pb w moim przypadku przy dobrej jakosci gazu to 0.7l/100km. Jesli gaz jest zlej jakosci na 100km potrafi mi spalic nawet do 2.5l gazu wiecej.
14,5l X 2.15=31.17zl
7.5l X 3.75=28.12zl
Wyniki sa jak najbardziej realne bo samochody jechaly jeden za drugim tym samym tempem. Gdyby jakosc gazu byla pepsza to koszty przejechanych 100km byly by rowne.
BTW juz na sam koniec dodam, ze majac 131ps w mojej lybrze nie mialem najmniejszych szans ze 110ps 307HDI. Dostawalem baty na kazdym biegu i obojetnie czy mialem na obrotomierzu 4000obr/m czy 6000obr/m

Lancia Lybra SW 1.8 16VLX+ Navi
Mercedes C-klase 200 kompresor
Peuegot 307 SW HDI 110ps
Peuegot 307 SW HDI 110ps
Kappa 2.4 JTD - 136 KM"gregory_gb" pisze: Niby to samo ale... to co pisał Mart27
1. koszty instalacji
oraz
TO JA DZIĘKUJĘ ...
Kappa 2.0T - 205 (220) KM
Reszta jest mało istotna ...

******* KJ ******
- gregory_gb
- Forumowicz/ka
Gaz dla Lybry
Dokładnie tylko w trasie...."Mart27" pisze:no Gregory takie niskie spalanie to chyba tylko na trasie ?!
Jednak biorąc pod uwagę problemy osób z gazem ( no chyba tylko nie nażekają Ci którzy szarpnęli się na sekwencję) wolę jeżdzić dieslem lub jak kogoś nie stać bądź też nie lubi klekotów to polecam silniki 1,2 16V. Małe oszczędne a do tego całkiem zrywne.
KleKle...LANCIA Lybra 2,4 JTD SW LX...KleKle
"KJ" pisze:Kappa 2.4 JTD - 136 KM"gregory_gb" pisze: Niby to samo ale... to co pisał Mart27
1. koszty instalacji
oraz
TO JA DZIĘKUJĘ ...
Kappa 2.0T - 205 (220) KM
Reszta jest mało istotna ...
czy 2.0 VIS to to samo 2,T ? bo Kappa 2,0 (155 KM)....
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
KJ, ale oni porównywali 2,4 JTD do 2,0 Lybrowego. Niestety Lybra nie posiada uturbionej dwulitrówki, więc porównanie dotyczyło 2,0 VIS"KJ" pisze:2.0 VIS to wolnossąca dwulitrówka"Mart27" pisze: czy 2.0 VIS to to samo 2,T ? bo Kappa 2,0 (155 KM)....
2.0T to 2 litry turbo (16V i 20V)
Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

nie chciało mi się czytać całego wątku"Nat" pisze: KJ, ale oni porównywali 2,4 JTD do 2,0 Lybrowego. Niestety Lybra nie posiada uturbionej dwulitrówki, więc porównanie dotyczyło 2,0 VIS

wtedy to co innego - jtd + chip to pewnie lepszy wybór....
******* KJ ******
osiągi w przypadku 2,0 Vis i 2,4 JTD (Lybra) nawet bez chipa sa bardzo podobne...a spalanie zdecydowanie lepsze w tym drugim przypadku, nawet zakładając gaz - stad wywiązała się dyskusja bo ktoś zasugerował że jazda na gazie kosztuje go mniej niż ropa...."KJ" pisze:nie chciało mi się czytać całego wątku"Nat" pisze: KJ, ale oni porównywali 2,4 JTD do 2,0 Lybrowego. Niestety Lybra nie posiada uturbionej dwulitrówki, więc porównanie dotyczyło 2,0 VIS
wtedy to co innego - jtd + chip to pewnie lepszy wybór....

- gural881
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Gaz dla Lybry
Moim zdaniem to kupuje sie samochod z takim silnikiem jaki jestesmy w stanie utrzymac. Ja mam Lybre 1.8. bardzo fajny samochodzik i przyspieszenie ma takie w miare. jest to maly silnik wiec gazu nie zakladam. Wiec po co kupujecie samochody z duzymi silnikami na ktore Was (bez urazy Panowie) nie stac. mnie stac na 1.8 i taki mam. jakby mnie bylo stac na 2.4 ben. to bym kupil ale gaz jest najwiekszym gó.... jaki może być dla silnika. NO LPG
Lancia Lybra 1.8VVT ben. NO LPG
Gaz dla Lybry
ale osso chodzi???
co ma piernik do wiatraka??
Mozna miec przyjemnosc smigania V6 bez lapania sie za portfel...zreszta nie od dzis wiadomo, ze moje 1.8 w lybrze pali prawie tyle samo co BMW V8 Evana.

Mozna miec przyjemnosc smigania V6 bez lapania sie za portfel...zreszta nie od dzis wiadomo, ze moje 1.8 w lybrze pali prawie tyle samo co BMW V8 Evana.

Lancia Lybra SW 1.8 16VLX+ Navi
Peuegot 307 SW HDI 110ps
Peuegot 307 SW HDI 110ps