Kappa 2.4 Stag 300 jaki reduktor?
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Re: Kappa 2.4 Stag 300 jaki reduktor?
Błąd montażowy odpada ponieważ wcześniej samochód jeździł bez problemu. Reduktor jest KME a wtryski takie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kolejne pytanie- ile auto ma przebiegu na LPG?Te "wtryskiwacze" padły u mnie po niecałych 30tys.km
Niestety błąd montażowy jest( na zdjęciu tak to wygląda mogłem coś przeoczyć)-Listwy powinny być połączone przy tak sporej mocy i ilości cylindrów,aby tak na pierwszym,jak i na piątym cylindrze gaz dochodził pod prawie jednakowym ciśnieniem.Nie piszesz też nic o komputerze sterującym,o ile to STAG,to trójnik pomiarowy powinien być umieszczony za filtrem fazy lotnej...Nie zauważyłem w którym miejscu gazownik go umieścił...
Niestety błąd montażowy jest( na zdjęciu tak to wygląda mogłem coś przeoczyć)-Listwy powinny być połączone przy tak sporej mocy i ilości cylindrów,aby tak na pierwszym,jak i na piątym cylindrze gaz dochodził pod prawie jednakowym ciśnieniem.Nie piszesz też nic o komputerze sterującym,o ile to STAG,to trójnik pomiarowy powinien być umieszczony za filtrem fazy lotnej...Nie zauważyłem w którym miejscu gazownik go umieścił...
Ja mam OMWL Dream XXI ale coś zaczłą klękać (tak stwierdził gazownik jak byłem u niego - że puszcza) - kupiłem zestaw naprawczy i powymieniałem co się dało powymieniać - teraz jest czasami jeden problem - potrafi przy wysprzęglaniu zgasnąć (zdzarza ię rzadko, ale jednak) - wkurza mnie to i już nie wiem czy go drugi raz nie rozbiorę.
Drugi problem - odcina mi tak gdzieś przy 4800, a na początku to ciągnał na LPG praktycznie do odcinki jak na Pb.
Czy to może być wina że jest gdzieś coś źle złożone po wymianach. Zestaw naprawczy był sygnowany logo OMVL - ale według mnie to membrany były zrobione z trochę grubszej gumki i były jak dla mnie trochę sztwniejsze od tych co wyjąłem.
Drugi problem - odcina mi tak gdzieś przy 4800, a na początku to ciągnał na LPG praktycznie do odcinki jak na Pb.
Czy to może być wina że jest gdzieś coś źle złożone po wymianach. Zestaw naprawczy był sygnowany logo OMVL - ale według mnie to membrany były zrobione z trochę grubszej gumki i były jak dla mnie trochę sztwniejsze od tych co wyjąłem.
- marceli
- Klubowicz
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Racja,valteki trzeba czyścić i kalibrować co jakiś czas gdyż zmienia się skok tłoczka i źle podają.Myślę że realne jest 15tys km.Nawet mniej.david_b pisze:Kolejne pytanie- ile auto ma przebiegu na LPG?Te "wtryskiwacze" padły u mnie po niecałych 30tys.km
Też racja choć tutaj ma zasilone dwoma wyjściami z filtra po 2*3cyl więc spadków aż takich nie ma.david_b pisze:Niestety błąd montażowy jest( na zdjęciu tak to wygląda mogłem coś przeoczyć)-Listwy powinny być połączone przy tak sporej mocy i ilości cylindrów,aby tak na pierwszym,jak i na piątym cylindrze gaz dochodził pod prawie jednakowym ciśnieniem.
Jak miałby pojedyncze wtryski to przy mocach <150KM pasuje zasilić z dwóch stron.
To z trójnikiem też racja.
Tak więc wracając do problemu zacząłbym od wtrysków.
Marcin D a po naprawie regulowałeś instalację??
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Tomek
- Kontakt:
OMVL HP - High Power do 240 KM, OMVL MP - Medium Power do 200KMregaciarz pisze:OMVL HP do 170 koni to lekkie przegięcie, MP wystarczy w zupełnościRaz miałem w ręku reduktor( zwykłe "dwie cycki" omvl) mający 180 tyś km w Fiacie z nauki jazdy
OMVL ma dużą zaletę- nie przenosi cykania na budę, co lubi robić Zavoli.
Chociaż przyznam się bez bicia, że dzisiaj w Lybrze 2,4 założyłem Zavoli zeta S i jak najbardziej wystarcza.
Do Valteków też są komplety naprawcze, bardzo łatwo się naprawia - wymieniasz wewnętrzne tłoczki i oringi i są tanie w dodatku
- marceli
- Klubowicz
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Tylko pasuje je potem skalibrować coby dawka była w miarę jednakowa na każdym.thomas85pl pisze:Do Valteków też są komplety naprawcze, bardzo łatwo się naprawia - wymieniasz wewnętrzne tłoczki i oringi i są tanie w dodatku
marceli pisze: Marcin D a po naprawie regulowałeś instalację??
No właśnie muszę podpiąc pod kompa i ją wyregulować - bo nie jest nic zrobione z regulacją.
Muszę albo podjechać albo kabelek kupić.
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Allegro Taki zestaw tłoczek, gumka i sprężynka czy coś jeszcze?Marcin_D pisze: kupiłem zestaw naprawczy i powymieniałem co się dało powymieniać -
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Michał
- Kontakt:
to wszystko, trzeba tylko dokładnie wymyć całą listwę w środku, szczególnie trzpienie, w których pracyją tłoczki
wcześniej pomyliłem silniki, w Lybrze był silnik 2.0 20v
wcześniej pomyliłem silniki, w Lybrze był silnik 2.0 20v

Sama regeneracja jest dziecinnie prosta, tyle, że po takim zabiegu każdy wtrysk będzie lał inaczej. Silnik może nie równo chodzić,nie mieć mocy albo dużo palić. A kalibracja kosztuje pewnie z 50 - 100 zł.
Panowie,tańsza wersja - długofalowo to wymiana valtek'ów na magic jet'y i radość a jazdy-warunek ustawienie ich w PIONIE!W kappie-żaden problem.Dobiegam 100tys km,po 50000 rozebrałem,wyczyściłem i wymieniłem zderzaki(niepotrzebnie-stare po 50000km leżą gotowe do założenia).
Tajemnica chyba tkwi w tym,że magic jet'y w listwach łączonych po 3szt były najbardziej udane.Są oczywiście lepsze i droższe wtryskiwacze,ale...
Tajemnica chyba tkwi w tym,że magic jet'y w listwach łączonych po 3szt były najbardziej udane.Są oczywiście lepsze i droższe wtryskiwacze,ale...
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Michał
- Kontakt:
to masz szczęście, ja o magicach mam bardzo niskie mniemanie, kiedyś u mnie w warsztacie je zakładano i na gwarancji wymieniliśmy prawie wszystkie, montowane w pionie, poziomie, skosie, nie było reguły, padały jak muchy.
Jest tańsza i lepsza opcja- niebieskie OMVl, nie widziałem jeszcze takiego który padłby poniżej 70 tyś km, bardzo czesto wytrzymują ponad 100 tyś km a kosztują paczkę fajek
jedynie dość głośno stukają, ale da się z tym żyć.
Jeśli już iść w koszta i montować pojedyńcze wtryski to tylko Hana.
Jest tańsza i lepsza opcja- niebieskie OMVl, nie widziałem jeszcze takiego który padłby poniżej 70 tyś km, bardzo czesto wytrzymują ponad 100 tyś km a kosztują paczkę fajek

Jeśli już iść w koszta i montować pojedyńcze wtryski to tylko Hana.