Kappa - problem z hamulcami

Awatar użytkownika
Gros
Klubowicz
Klubowicz
Imię: BogdanA

Re: Kappa - problem z hamulcami

Post autor: Gros » 09 sie 2012, 7:11

annubis17 pisze:Od niedawnego czasu podczas jazdy slyszę jakieś dziwne piski wydobywajace sie z przednich kół, a dokładniej hamulców. Brzmi to jakby klocki sie skończyły i metal darł o metal. Oczywiscie dzieje się to gdy nie hamuję. Gdy lekko wcisne pedał hamulca piski ustają. Tarcze i klocki mają pół roku, zaciski regenerowane od podstaw bo trzymały, ale mimo tej regeneracji lekko ocierały i dalej ocierają, myślicie że to stąd ten pisk? No i co zrobić zeby nie ocierały, bo wszystko było wyczyszczone, a gumki wszystkie wymienione.
Kolego wymień przewody elastyczne przy okazji i powinno pomóc . Miałem podobne objawy :D iw Themie i w Kappie . Problemy z cofaniem sie tłoka ustapiły a samoczyszczenie rdzy może nie pomóc :D
:lol: : gafa : :bitwa:

misza007
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Michał

Post autor: misza007 » 09 sie 2013, 23:41

Kolego najpierw sprawdź prowadnice zacisku po pierwsze czy nie są zapieczone , po drugie czy nie mają za dużego luzu . Zbyt duży luz powoduje że zacisk zbytnio chodzi na boki obcierając jednym albo drugim klockiem , przy okazji widać nierówne zużycie klocków.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców:)

Włodar
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: Włodar » 28 paź 2013, 8:03

Witam, podepnę się pod temat, a mianowicie w mojej kappie ostatnio coś dziwnego dziej się z hamulcami, a dokladnie po szybkim, mocnym naciśnięciu pedału hamulca hamulec robi się twardy jak skała, jeżleli robię to płynniej hamulec "wchodzi" normalnie, dodam ,że na ostatnim spocie i wizycie w stacji diagnostycznej wyszło mi ,że mam większe opory toczenia na prawym kole.
Lancia Kappa 2.0 20V

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i hamulce”