Kappa - xenony

Anonymous

Ksenony

Post autor: Anonymous » 16 wrz 2006, 20:25

Hej. Też miałem walniętą jedną przetwornicę w kappie i sporo się napociłem,żeby znaleźć taką samą. Kolo chciał mi wcisnąć z całą lampą, ale udało mi się to od niego wytargować. NIe jest to tania rzecz, ale najgorsza jest zerowa dostępność. O nowej szkoda w ogóle myśleć, bo to chyba fortuna. Również chciałe dać do naprawy uszkodzoną, ale niestety nikt nie chciał się tego podjąć ( faktycznie chyba jest to zalane żywicą czy jakimś innym szajsem ). Generalnie jest to nienaprawialne ( przynajmniej tak mi powiedzieli jak się dowiadywałem ). Podobno jest jakaś firma w Koszalinie, która regeneruje, ale wszędzie jak słyszą nawę MagnetiMareli to im się niedobrze robi, więc ciężko coś zaradzić...Dotarłem nawet do oficjalnego importera Magneti, ale barany nawet nie potrafili sprawdzić, czy mogą mi to załatwić.

misiek
Dopiero zaczyna na naszym forum
Kontakt:

Kappa - xenony

Post autor: misiek » 20 wrz 2006, 12:51

Niestety po przekładce przetwornicy do drugiej lampy , PRZETWORNICA UMARŁA :( . No to teraz mam dwie do wymiany. Rozmawiałem z gościem z HID-SERVICE i twierdzi że nie ma żadnego problemu z założeniem innej. Ja wybrałem Helle 3, zobaczymy co z tego wyjdzie. Jedna uwaga dla wszystkich którzy mogą mieć w przyszłości podobne problemy: Lampa w Kapiszonie ma przetwornicę na zewnątrz a zapłonnik w środku lampy. Nie da się go wyciągnąć więc przy wymianie przetwornicy należy go odłączyć, ponieważ przetwornice nowego typu zapłonnik mają w sobie.
DAM ZNAĆ JAK WYSZŁĄ PRZERÓBKA.
KAPPA COUPE 20V TURBO, tel 600 382 614

Anonymous

Ksenono

Post autor: Anonymous » 20 wrz 2006, 20:25

Współczuję stary, bo przerabiałem temat. Jeden "majster-klepka" to mi nawet powiedział, że to urządzonko ( w rzeczywistości przetwornica, któa faktycznie jest umieszczona osobno na zewnątrz, a cewka wewnątrz lampy ) to jest "sterowanie od samopoziomowania lamp a przetwornicę ma w środku".Więc już myślałem, ze cała lampa do kitu i przez pewien czas szukałem nawet całej lampy. Dopiero jakiś miły człowiek ( od którego kupiłem przetwornicę ) uświadomił mnie, ze to coś na zewnątrz to właśnie przetwornica.
Daj znać jak poszła przeróbka, nie daj Bóg też będę musiał kiedyś to zrobić ;-). Pozdro

misiek
Kontakt:

Kappa - xenony

Post autor: misiek » 22 wrz 2006, 19:50

: yesyes : Yes Yes Yes : yesyes : Drodzy moi, udało się. Nie ma łatwiejszej rzeczy jak wymiana przetwornicy !!!Reflektorki palą jak złoto.
Ale do rzeczy: Zamówłem przetwornice hella 3 po 400 zł za sztukę, przetwornica jest już z zapłonnikiem więc z starej lampie należy odciąć wtyczkę i najlepiej wyjąc stare kable tak aby nie przeszkadzały. Nową przetwornicę zamontowałem w miejsce starej mimo kilku problemów. Najtrudniejszą sprawą jest wpuszczenie wtyczki nowej przetwornicy do lampy tak aby lampa była szczelna. Niestety trzeba w niej wyciąć otwór na połaczeniu lampy i zaślepki i po zamontowaniu żarówki i wtyczki uszczelnić silikonem. Zasilanie zapożyczyłem z orginalnej wtyczki która jest podałaczona do lampy. No i cała robota !!! Lampa działa i mam nadzieję że tak już zostanie.
W razie problemów w przyszłości służę pomocą. :D
KAPPA COUPE 20V TURBO, tel 600 382 614

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”