Akurat "cykawki" z przodu to jedyne głośniki jakie grają całkiem dobrze.
Natomiast reszta mnie tak wnerwia, że szkoda słów.
Na dokładkę konstruktorzy nie przewidzieli tego, że ten badziew będzie komuś nie odpowiadał i nie ma miejsca na coś większego.
Z wielkim trudem i kiepskim mocowaniem upchnąłem z przodu w standardowe miejsce jakieś płaskie 16cm woofery. W porównaniu do żenujących 13cm oryginałów to już dużo lepiej gra i przy najmniej nie pierdzi jak tylko zrobię odrobinę głośniej.
Natomiast na tył nie mam pomysłu na tą chwilę, poza tym, że tych kiepściutkich 16 trzeba się pozbyć na rzecz 20cm.
Nie oczekuję cudów, auto nie musi mi podskakiwać do rytmu. Ale jakoś to powinno grać. W Cromie miałem 16cm w drzwiach z przodu plus 20cm w tylnej półce i byłem zadowolony.
A tu tragedia.
Najgorsze jest to, że nie ma miejsca do czegoś lepszego i jeśli się chce zainstalować coś więcej trzeba ciąć

A ja nie chciałbym nic ruszać i rozważam pomysł podjechania do jakiejś firmy audio, że coś z tym zrobiła. Zapłacę, ale może będzie w miarę grać i wyglądać..
Skyblu: Alpine akurat robi bardzo ładnie brzmiące radyjka. Wina za dźwięk w kabinie Kappy leży tylko i wyłącznie po stronie tragicznych głośników.
Zrobiłem mały eksperyment- założyłem sobie jeden głośnik Blaupunkta 20cm (który miałem przedtem w Cromie) w półkę w miejsce oryginału, oczywiście głośnik odstawał i w ogóle nie pasował, zatem nie miał na dobrą sprawę odpowiedniej "skrzyni" do pracy. A bas był i tak o wiele lepszy na tej 1 dwudziestce niż na obu oryginalnych szesnastkach.. To chyba o czymś świadczy.
Pioneer akurat moim zdaniem w głośnikach nie jest dobry, co najwyżej mocno przeciętny, stanowczo lepsze będą (ale i raczej droższe) wspomniane JBL, Magnaty, Hertze, nie wiem co tam jeszcze.. W każdym razie produkty firmy zajmującej się głośnikami a nie wszystkim na raz
Sloneczna Co do 16cm w drzwi mocno uważaj, bo mało które zmieszczą się tam. Miejsca jest tylko na 13, ja swoje 16 też musiałem pozbawić kołnierza, inaczej bez szans. No i odpada oryginalny koszyk mocujący. Magnes musi być płytki. Na pewno 16 będą lepsze niż 13, ale trzeba pogłówkować jak je tam upchnąć.
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205