Co Was najbardziej wkurza w Kappach??

Moderator: stabraf

Awatar użytkownika
svamp
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: svamp » 22 sty 2009, 23:48

"bialy-murzyn" pisze: a co do wzrostu to przy moich 175 cm mam fotel na max do prawie max do góry i to jest dla mnie optymalna pozycja, ale jak ktos ma ponad 180 cm to może to nie być dla niego dobry samochód z tego co wyczytałem wyżej ...
Dementi :) Jestem sporo wyższy i to najbardziej wygodna bryka jaką miałem okazję jeździć jako kierowca : yesyes : Fotel - max obiżony.
Lancia Kappa 2,4 JTD '99r :)

Awatar użytkownika
bialy-murzyn
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: bialy-murzyn » 22 lut 2009, 13:00

mam takie wrażenie że rządówki są bardziej zaniedbane od zadbanych Kapp osobistych

i przebiegi rzecz jasna większe

więc czarne Kappy są ładne ale mogą też być zdradliwe : >

skyblu
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: skyblu » 14 mar 2009, 8:32

trudno dostać ładne felgi 16", a
oryginalne nie wspomnę, :D
LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz

Awatar użytkownika
grzole
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: grzole » 14 mar 2009, 11:51

"bialy-murzyn" pisze:mam takie wrażenie że rządówki są bardziej zaniedbane od zadbanych Kapp osobistych

i przebiegi rzecz jasna większe
Rozpiętości stanów i przebiegów aut są zaskakujące. Dziś, po tym z czym miałem styczność, już nic mnie nie dziwi: 330.000 km w w 3 letnim wozie i 78.000 w 10 letnim. Wrażenia są mylne. Ty usiłujesz rozruszać stojący tłoczek zacisku a w serwisie KPRM wymieniano cały zacisk...
2x Kappa LS 2.0 20v '95 & '98 + Thema 2.0 ie 8v '89 + Punto Evo 1.4 MyLife '11
tel. 501-122-517

merbart
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Co Was najbardziej wkurza w Kappach??

Post autor: merbart » 27 mar 2009, 11:07

Witam
Po roku i 25 tyś km chyba mogę już coś napisać więc zaraz po zakupie wymieniłem napinacz paska, pasek, tuleje tylnych wachaczy (drążków) wzdłużnych + tulejki zwrotnicy, uszczelkę klawiatury, dwie świece żarowe, osłony przegubów i oczywiście oleje i filtry. Ostatnio padł wysprzęglik a w najbliższym czasie czeka mnie wymiana tarcz hamulcowych tył, akumulatora no i naprawa klimatyzacji (zatarta sprężarka) :x .

A wkurza mnie - oświetlenie tablicy rejestracyjnej bo nie działa, brudne szyby boczne przy spryskiwaniu przedniej więcej grzechów niepamiętam. Ale najbardziej denerwuje mnie brak znajomości i fachowości sprzedwców części (nie mówie o sklepach firmowych Fiat,Lancia) bo wiele części pasuje z innych marek i modeli a większość sprzedwców na hasło Lancia mówi nie było, niema i niebędzie.

Ogólnie jestem zadowolony eksploatacja nie jest strasznie droga w porównaniu z innymi markami tej klasy, staram się samemu robić wszelkie naprawy i wymiany jeżeli to możliwe.

Mam jeszcze propozycję aby założyć na forum temat pt. "ZAMIENNIKI" z podziałem na modele Lancii, w którym można by było znaleść części lub "drobiazgi" pasujące z innych marek i modeli. Wpisy musiały by być rzetelne czyli sprawdzone przez użytkowników. Myślę że zaoszczędziło by to użytkownikom dużo czasu i trochę kasy przy szukaniu części.
Pozdrawiam.

marcoos_bpik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: marcoos_bpik » 27 mar 2009, 11:11

merbart pisze: Mam jeszcze propozycję aby założyć na forum temat pt. "ZAMIENNIKI" z podziałem na modele Lancii, w którym można by było znaleść części lub "drobiazgi" pasujące z innych marek i modeli. Wpisy musiały by być rzetelne czyli sprawdzone przez użytkowników. Myślę że zaoszczędziło by to użytkownikom dużo czasu i trochę kasy przy szukaniu części.
Pozdrawiam.
Bardzo zacna propozycja. Przydalaby sie

Awatar użytkownika
bufi
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: bufi » 27 mar 2009, 11:21

A wkurza mnie - oświetlenie tablicy rejestracyjnej bo nie działa
,

Lutownica + cyna i kalafonia . Lutujesz żarówkę do blaszek i masz święty spokój . :)

merbart
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: merbart » 27 mar 2009, 11:39

bufi pisze:
A wkurza mnie - oświetlenie tablicy rejestracyjnej bo nie działa
,

Lutownica + cyna i kalafonia . Lutujesz żarówkę do blaszek i masz święty spokój . :)
Właśnie oprawka jest ok, kabelki w wiązce się urwały zrobie to jak będzie ciepło.

Awatar użytkownika
fazi
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Maciej
Kontakt:

Post autor: fazi » 28 mar 2009, 13:58

Tak jak pisałem ten rok wydaje sie tym dobrym,moja cierpliwość została nagrodzona auto jeżdzi super i szczerze nic mnie juz nie wkurza( obym nie zapeszył ).
Jedna zasada Kappe trzeba poprostu dobrze kupić i będzie słuzyc długie lata ;)
Alfa Romeo 159 1,9 16v
Mitsubishi ASX 1.8DID 4WD

Awatar użytkownika
Jano
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Jano » 05 kwie 2009, 18:17

Zgadzam się z kolegami w sprawie działu - ZAMIENNIKI -
W sumie przeczytałem na forum ze 200 tematów dotyczących Kappy. Mam zrobiony folder z zamiennikami, które udało mi się wyszukać na forum. Zawsze w razie jakiejś draki, lepiej zaoszczędzić kilka złoty /czasami stówek/. W sumie po przejechaniu 3 tys. jest ok.
Nie wiem tylko, ile wytrzyma zawieszenie / miałem kiedyś Temprę i ze względu na przednie zawieszenie sprzedałem ją / ale myślę że Kappa to inna technologia i będzie zdecydowanie lepiej.
Włoskie samochody mają w sobie to coś. Miałem też dwie Mirafiorki /jedna super/ i byłem z nich bardzo zadowolony. Ogólnie jeżeli chodzi o Kappę jak na razie nie mam się do czego doczepić. No, może nieczytelny infocenter nawet przy zmianie koloru wyświetlacza.

Awatar użytkownika
oswald
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomek

Post autor: oswald » 05 kwie 2009, 21:19

Tu :link: jest chyba odpowiedni dział do zamieszczania info o zamiennikach, nie ma potrzeby tworzyć kolejnego, pozdr. T.
były: 126p BIS '90, thema 2.0 16V VIS 155KM '94, seicento 900 39KM '00, kappa coupe 4.16 2000 turbo 205KM '98 nr 2013, kappa SW 2.4 20V 175KM '00.
są: punto 2FL 1.3 multijet 70KM '05, phedra platino 2.0 multijet chip:158KM '08

Awatar użytkownika
Jano
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Jano » 05 kwie 2009, 22:19

No jest, widziałem go jak się rejestrowałem na forum, tylko wg. mnie jest tam za duża "sieczka" z róznymi tematami.

merbart
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: merbart » 06 kwie 2009, 6:29

Jano pisze:No jest, widziałem go jak się rejestrowałem na forum, tylko wg. mnie jest tam za duża "sieczka" z róznymi tematami.
Zgadzam się z Jano wystarczyło by w tym temacie
oswald pisze:Tu :link: rozdzielić modele Lanci i stworzyć podtematy np.:
KAPPA
- zawieszenie i podwozie.
- silnik i skrzynia.
- nadwozie.
- wyposażenie wnętrza.
- klima.
- inne.
W taki sposób działa podobny temat na forum Vectra Klub Polska i naprawdę jest to dobra przejrzysta forma.
Pozdrawiam

skyblu
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: skyblu » 06 kwie 2009, 8:58

merbart pisze:
Jano pisze:No jest, widziałem go jak się rejestrowałem na forum, tylko wg. mnie jest tam za duża "sieczka" z róznymi tematami.
Zgadzam się z Jano wystarczyło by w tym temacie
oswald pisze:Tu :link: rozdzielić modele Lanci i stworzyć podtematy np.:
KAPPA
- zawieszenie i podwozie.
- silnik i skrzynia.
- nadwozie.
- wyposażenie wnętrza.
- klima.
- inne.
W taki sposób działa podobny temat na forum Vectra Klub Polska i naprawdę jest to dobra przejrzysta forma.
Pozdrawiam
TAK, poddawałem kiedyś taki temat, bez echa, ;)
Właściwe :D by było oddzielić tematy techniczne poszczególnych modeli :D Lanci

Awatar użytkownika
Jano
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Jano » 06 kwie 2009, 18:57

Może dojdziemy jakoś do porozumienia. Myślę, że forum Lanci jest po to aby min. ułatwić posiadaczom tych modeli samochodów codzienną ich eksploatację. Ale tu należy się ukłon do admina i moderatorów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kappa/Kappa SW/Kappa Coupe”