Lybra - DVD i kamera cofania

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Re: Lybra -DVD i kamera cofania

Post autor: Toper » 11 gru 2010, 23:14

agrest pisze:
Toper pisze: czekaj, u mnie to nie działało.
Też mam gniazdo 13 pin, podłączyłem się do niego z DVD z EUROzłączem (RGB+synchronizacja) no i nie przełączał się obraz. ...
A robiłeś wzmacniacz sygnału synchronizacji?
Coś robiłem, ale wtedy nic się wyswietlalo, wiec wywalilem i bezpośrednio podlaczylem synchronizacje, ale efektem byl obraz mrugajacy w paski.

Awatar użytkownika
szatan
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marek

Post autor: szatan » 12 gru 2010, 7:50

Toper pisze:
agrest pisze:
Toper pisze: czekaj, u mnie to nie działało.
Też mam gniazdo 13 pin, podłączyłem się do niego z DVD z EUROzłączem (RGB+synchronizacja) no i nie przełączał się obraz. ...
A robiłeś wzmacniacz sygnału synchronizacji?
Coś robiłem, ale wtedy nic się wyswietlalo, wiec wywalilem i bezpośrednio podlaczylem synchronizacje, ale efektem byl obraz mrugajacy w paski.

Mam ten sam problem, zrobiłem cały układ po czym po podłączeniu nie dało się przełączać przyciskiem trip i kompletny brak obrazu. Projekt umarl śmiercią naturalna, może cos się ruszy jak jest więcej zainteresowanych.

agrest
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: agrest » 12 gru 2010, 19:15

Panowie a ustawialiście kodowanie kolorów na NTSC? Może dlatego. U mnie wszystko działało.
Tutaj macie schemacik i opis :link:
Ostatnio zmieniony 04 lut 2011, 19:43 przez stabraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: skróciłem linka
-----------
Lancia Lybra SW 2.4 JTD 2004 r.

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 12 gru 2010, 21:17

agrest pisze:Panowie a ustawialiście kodowanie kolorów na NTSC? Może dlatego. U mnie wszystko działało.
Tutaj macie schemacik i opis :link:
no właśnie z tym kodowaniem był problem i z przełączaniem.
1. Na początku zrobiłem dokładnie wg tego schematu, ale nic się nie wyświetlało.
2. Potem zwarłem 5 z okrągłego złącza z 19 ze SCART.
Sygnał brałem z DVD stacjonarnego. Nie wiem jak go przełączyć na NTSC :(
Nic się nie działo.
3. Znalazłem w dokumentacji, że przełącza się sygnały zmieniając napięcie na wejściu wyświetlacza (wziąłem to z dokumentacji wyświetlacza). Wtedy pojawił się obraz, ale jakoś była kiepska, jasny i chyba ukośny.

Na TRIP nie reagowało to w ogóle :(

Następnym razem jak się za to zabiorę, to wyjmę radio na warsztat, poszukam gdzie się zasilanie podłącza i na warsztacie będę to robił, mam nadzieję, że da się z podłączonym jednym głośnikiem jako obciążeniem? Nic się nie zepsuje?

Zniechęciłem się, bo polutowałem wszystko, wlutowałem przekaźniki do przełączania sygnału, działało, poskładałem, nie działa... i już mnie szlag trafił i od tamtego czasu nie ruszałem :(

Najchętniej to bym widział podłączenie jakiegoś komputerka, tylko musiałbym coś wymyślić z jego sterowaniem, jakieś Media Center z pilotem :-)

Pozdrawiam

agrest

Post autor: agrest » 13 gru 2010, 7:41

Jeżeli robiłeś według tego schematu to w radiu już nic się nie robi. Jeżeli dokładałeś przekaźnik do przełączania to przypuszczam, że odcinałeś sygnał synchronizacji od wyświetlacza i w związku z tym nie mogłeś przełączać "tripem". U mnie wg tego schematu działało. Warunek sygnał koloru w systemie ntsc. Powinno się dać go ustawić w tym trybie w większości odtwarzaczy DVD.
-----------

endriu wawa
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: endriu wawa » 21 lut 2011, 20:19

Może odświeżymy temat wykorzystania ICS'a do bardziej inteligentych celów...
Interesuje mnie podłączenie kamery cofania.
Jak rozumiem z dotychczasowych postów należy zamienić sygnał VGA kamery na RGB?
Może da się wykorzystać stary modulator RGB od komputerka Amiga ?

A i jeszcze jedno, jeśli się jednak komuś udała zabawa z ICS'em - ta niech się pochwali i oby nie szczątkowo, jak inni przykrywając przysłowiowym fartuchem swoje dokonania...
No chyba, że trza zapłacić za tą wiedzę... ale to chyba nie na forum
Pozdrawiam.
P.S.
Jak widać z postów, nie wszyscy są kumaci, a na pewno nie każdy jest tu elektronikiem, więc trochę łopatologii też nie zaszkodzi.
Lybra SW 1,9 jtd 77kW

Były: 1.PF 126p (91'salon), 2.Opel Kadet Kombi(okularnik), 3.PF126p, 4.Mazda 121 (USA), 5.Mazda 121 (Japan), 6.Mitsubishi Carisma, ...

digital
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: jacek

Lybra - podłączenie kamery do ICS

Post autor: digital » 20 mar 2011, 18:02

witam czy jest możliwość podłączenia kamery cofania do ics w lybrze.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, 18:46 przez Dudi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Proszę poprawnie tytułować tematy i nauczyć się korzystać z wyszukiwarki!

piotrlicznar

Post autor: piotrlicznar » 30 mar 2011, 23:21

witam czy ktoś podja by się zamontowaniem dvd do mojej lybry bo samemu to ja się boję bo napewno coś popsuję jestem z opolskiego dzieki :roll:

pietras
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: pietras » 17 cze 2011, 10:54

A ja ponawiam gorące prośby.Gdyby ktoś mógł zrobić manuala do montażu kamery cofania myślę że uszczęśliwiłby wiele osób :D .Tylko instrukcję taką dla kompletnego laika bo ja z poprzednich postów niewiele rozumiem...więc taką "połącz zielony z czerwonym" a nie "połącz rgb z csi" bo nie elektronicy nie zrozumieją i zrobią coś źle...Z pewnością są specjaliści którzy będą to potrafili a w końcu forum jest po to żeby dzielić się wiedzą... ;) Pamiętajmy że sztuką jest wytłumaczyć a nie zanegować możliwość współpracy!

agrest

Post autor: agrest » 17 cze 2011, 11:02

Cześć. Pietras a jaką masz wersję radia? Masz wtyczkę 13 pin z tyłu? Masz nawigację?
-----------

pietras
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: pietras » 18 cze 2011, 12:40

Nie mam nawigacji.Jeśli wtyczka 13 pin to ta okrągła, to tak mam 13 pin ;) .

agrest

Post autor: agrest » 27 cze 2011, 22:23

Zobacz post z 20 Kwi 2009, 06:03 w tym temacie. W ten sposób podłączysz każdy sprzęt wideo z systemem NTSC. Ale tylko z sygnałami RGB. Przełączanie przyciskiem Trip na radiu. Jeżeli nie masz takiego sprzętu to trzeba znaleźć konwerter sygnału np. PAL Composite na NTSC ale z wyjściami RGB.
-----------

Awatar użytkownika
piureczko
Imię: GRZEGORZ

Post autor: piureczko » 28 cze 2011, 17:42

znalazłem na allegro takie coś

http://allegro.onet.pl/konwerter-vga-na ... 11335.html

czy ten konwerter będzie pasował ??

sorki za nie skrócenie linka :(

agrest

Post autor: agrest » 28 cze 2011, 21:37

Niestety nie. Ja szukałem i znalazłem w firmie Martos - http://www.martos.com.pl/index.php. Ale już ich nie ma na stronie. Zadzwoń może będą mieli coś innego.
-----------

omega04

Post autor: omega04 » 05 lis 2011, 17:16

Witam, chciałem się pochwalić moimi dokonaniami :), właśnie mniej więcej skończyłem montaż dekodera DVT-T z możliwością odtwarzania mp3 oraz filmów i zdjęć do swojej lyberki :).Narazie głównie wykorzystam to jako player gdyż ten dekoder jest tylko cyfrowy a u mnie niestety jeszcze nie ma kanałów w tej technologi. Posiadam radio bez navi a także bez wtyczki 13 pin. Podłączenie wydaje mi się całkiem proste (oczywiście dla kogoś kto się sprawnie posługuje lutownicą) gdyż nie trzeba robić wzmacniacza synchronizacji.

To jest ten dekoder http://www.tinyurl.pl?hMZ43jep.
Naprawdę fajna sprawa jest to małe potrzebuje co prawda zasilania 5V 1.5A ale już zamówiłem na allegro taki do zapalniczki więc wystarczy tylko podłączyć kable i będzie śmigać.

Całość robiłem w oparciu o ten schemat : http://www.tinyurl.pl?BNoAk4Xt, chodź nie do końca chciało mi to działać po kilki kombinacjach się udało, obraz zaczął być wyświetlany. Podłączenie radia do dekodera zrobiłem za pomocą dwóch kabli, z radia wychodzi kabel VGA o kolo 20 cm zakończony wtyczka vga, a do samego dekodera podłączyłem się skrętka sieciową, śmiga aż miło :). Nie mam jeszcze zdjęć gdyż narazie nie miałem czasu tego robić, a jeszcze nie skończyłem gdyż muszę założyć jeszcze małe kostki łączące przełącznik z radiem (narazie taka mała prowizorka). Gdyby ktoś miał problem z tym konkretnie radiem bez wtyczki pin 13 to chętnie pomogę :).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zrób to sam”