Co Was najbardziej wkurza w Kappach??

Moderator: stabraf

MuodyKrk
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Maciek

Odp: Co Was najbardziej wkurza w Kappach??

Post autor: MuodyKrk » 30 wrz 2009, 12:21

Jedyne co drażni mnie w Kappie to:
- otwieranie bagażnika (po jaką cholerę było ten przycisk umieszczać w schowku a nie np: tak jak w Lybrze)
- trochę nadmiernie wycierająca się alcantara
- brak uchwytu na napoje (nie zawsze da się w trasie zajechać pod kawiarnię ;) )
- zbyt mały wlew płynu do spryskiwaczy (leje się wszędzie tylko nie do środka :-P )

To takie drobnostki bo ogólnie autko jest zaje...fantastyczne ale te duperelki trochę wkurzają ;)
Lancia Kappa 2.4 JTD 136km - była
Lancia Lybra SW 1.9 JTD 105km - jest
Lancia Dedra SW 1.9 TDS 90km - jest

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej

Post autor: stabraf » 30 wrz 2009, 14:28

MuodyKrk pisze: - otwieranie bagażnika (po jaką cholerę było ten przycisk umieszczać w schowku a nie np: tak jak w Lybrze)
A no pewnie po to ,że masz taki czarny kluczyk bez guzika ,to taki serwisowy i nim nie otworzysz ani schowka ,ani bagażnika ;) i Ci majstry tam nie grzebią ;)
MuodyKrk pisze:- zbyt mały wlew płynu do spryskiwaczy (leje się wszędzie tylko nie do środka :-P )
ja przed wlaniem odpinam węzyk od odpowietrzania ,a w jego miejsce wkręcik i jest lepiej ,bo się nie pieni ;)

Awatar użytkownika
grzole
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: grzole » 30 wrz 2009, 16:00

stabraf pisze:
MuodyKrk pisze: - otwieranie bagażnika (po jaką cholerę było ten przycisk umieszczać w schowku a nie np: tak jak w Lybrze)
A no pewnie po to ,że masz taki czarny kluczyk bez guzika ,to taki serwisowy i nim nie otworzysz ani schowka ,ani bagażnika ;) i Ci majstry tam nie grzebią ;)
MuodyKrk pisze:- zbyt mały wlew płynu do spryskiwaczy (leje się wszędzie tylko nie do środka :-P )
ja przed wlaniem odpinam węzyk od odpowietrzania ,a w jego miejsce wkręcik i jest lepiej ,bo się nie pieni ;)
AD1 Dokładnie o to chodzi
AD2 Warto kupić lejek. Czasem producenci dodają takie nakręcane na gwint kanisterka z płynem i sam takie używam - mam dwa wozy a w każdym taki nakręcany elastyczny lejek.
2x Kappa LS 2.0 20v '95 & '98 + Thema 2.0 ie 8v '89 + Punto Evo 1.4 MyLife '11
tel. 501-122-517

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej

Post autor: stabraf » 30 wrz 2009, 16:51

grzole pisze: AD2 Warto kupić lejek. Czasem producenci dodają takie nakręcane na gwint kanisterka z płynem i sam takie używam - mam dwa wozy a w każdym taki nakręcany elastyczny lejek.
no i jeszcze głupia sprawa ,ale butlę z płynem przechylać wylotem do góry ,wtedy niżej go opuścimy zanim zacznie się wylewać ;)

MuodyKrk
Imię: Maciek

Post autor: MuodyKrk » 01 paź 2009, 15:46

Co do płynu do spryskiwaczy to lejek sobie nabyłem ale de facto korek mógłby być normalnych rozmiarów ;)

A co do bagażnika i kluczyka serwisowego to owszem nie ukrywam że jest to dobre rozwiązanie ale w codziennym użytkowania trochę irytujące ;)

Poza tym kluczyk kluczykiem ale zamek mógłby być w formie przycisku otwierającego bagażnik ;)

Jak już wspominałem są to drobne pierdoły nie mające znacznego wpływu na użytkowanie samochodu :)
Lancia Kappa 2.4 JTD 136km - była
Lancia Lybra SW 1.9 JTD 105km - jest
Lancia Dedra SW 1.9 TDS 90km - jest

macios765

Post autor: macios765 » 05 paź 2009, 21:21

no i te duperelki są piękne :D mam już drugą kappe,a o te samochodziki trzeda dbać jak o własne dziecko i przyzwyczaić się do ich kaprysów !!!jak dla mnie bomba inie chce innego wózka!!!

Awatar użytkownika
maciek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: maciek » 17 gru 2009, 0:25

W kappie mocowanie wycieraczek. Jest to totalna porażka ponieważ są umieszczone zbyt nisko od wlotów nagrzewania na szybę co uniemożliwia szybkie odmrożenie piór wycieraczek. Dzisiaj przez 30 min nagrzewania nic to nie pomogło. Zawsze mam płyn odmrażacz ale akurat się skończył.

Awatar użytkownika
świerszczo

Re: Co Was najbardziej wkurza w Kappach??

Post autor: świerszczo » 12 lut 2010, 14:47

troche odgrzeje temat :P ale mnie najgorzej wkurza to
ze choc auto jest piekne i za kazdym razem jak widze kappe na miescie to patrze sie dopóki mi nie zniknie z oczu to jednak jak czytam wszystkie te minusy to odechciewa mi sie tyego auta :/ jezdze 19 letnią vectra ktora ma braki w wyposarzeniu,uszkodzenia tapicerki i fatalne swiatla ze w nocy za miasem strach jezdzic a tu czytam ze bardzo slabe swiatla,wycierajaca tapicerka i usterki elektryki :( mam nadzieje ze to tylko tak groznie wyglada jak sie to czyta i forumowicze szzybko przekonaja mnie ze nie ma sie czym stresowac ;) pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
tomek
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: tomek » 12 lut 2010, 15:13

Kazdy wylewa swoje zale. W porownaniu do Vectry 2.0 z 1994 przed i BMW 528iAT z 1999r. po Kappie, Kappa w moim przypadku w ciagu 5 lat uzytkowania sprawowala sie znakomicie.
Tomek
Obrazek
Obrazek- tyle palił mój Passat do 194 tys. - przestałem uzupełniać tankowania :(

Awatar użytkownika
topcio
Prezes Lancia Klub Polska
Prezes Lancia Klub Polska

Odp: Re: Co Was najbardziej wkurza w Kappach??

Post autor: topcio » 12 lut 2010, 15:45

świerszczo pisze:troche odgrzeje temat :P ale mnie najgorzej wkurza to
ze choc auto jest piekne i za kazdym razem jak widze kappe na miescie to patrze sie dopóki mi nie zniknie z oczu to jednak jak czytam wszystkie te minusy to odechciewa mi sie tyego auta :/ jezdze 19 letnią vectra ktora ma braki w wyposarzeniu,uszkodzenia tapicerki i fatalne swiatla ze w nocy za miasem strach jezdzic a tu czytam ze bardzo slabe swiatla,wycierajaca tapicerka i usterki elektryki :( mam nadzieje ze to tylko tak groznie wyglada jak sie to czyta i forumowicze szzybko przekonaja mnie ze nie ma sie czym stresowac ;) pozdrawiam ;)
jak widzisz wielu biadoli, ale niewielu decyduje się na zmianę ;)
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomczysław ;)

Odp: Re: Co Was najbardziej wkurza w Kappach??

Post autor: Tomzik » 12 lut 2010, 17:56

świerszczo pisze:a tu czytam ze bardzo slabe swiatla,wycierajaca tapicerka i usterki elektryki :(
Bzdura. Na ksenonach jeździ się całkiem przyjemnie ;) A na poważnie- oryginalnie miałem światła halogenowe, które moim zdaniem same w sobie nie sa takie złe, a nawet w porównaniu do Cromy z 92 roku były bardzo dobre. Fakt, że moje auto pochodzi z 2000 roku a więc prawie końca produkcji i może odbłysniki były jeszcze ok. Chociaż w Cromie miałem nówki lampy Valeo (bo tez nic nie widziałem i kupiłem nowe w końcu, żeby nie zabić kogoś albo siebie) i do Kappy i tak były kiepskie.

Zdecydowałem się jednak załozyć ksenony, ale nie chińskie, tylko oryginalne całe lampy od Kappy seryjnie wyposażonej w takie oświetlenie. I choć sa to stare lampy, nawet nie soczewkowe, to różnica jest kolosalna. Tażke jak starczy Ci kasy- szukaj z ksenonami. A długie sa wystarczająco dobre, mimo zwykłej zarówki :)

Co do tapicerki- owszem, alcantara lubi się wycierać, ale zawsze można poszukać auta z welurem (choć to rzadkość) lub.. skórą ;) Moja alcantara nie wygląda już najlepiej na siedzeniu kierowcy, ale mam najechane 214 tys. km. Siedzenie pasażera w miarę, a kanapa tylna bardzo dobrze wygląda.

Co do elektryki- Kappa jest starym konstrukcyjnie autem, zatem nie ma tego za wiele. Myślę, że auta z roczników ok. 2000, lecz wprowadzone wtedy na rynek są pod tym wlędem i tak gorsze od Kappy, bo mają więcej bajerów a był to okres masowego dodawania co się da i producenci nie panowali nad elektryczno-elektronicznymi chochlikami. Niestety czasy aut naprawianych młotkiem i śrubokrętem zniknęły bezpowrotnie. Na dzisiaj Kappa ma i tak mało skomplikowaną elektrykę.
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205

Awatar użytkownika
świerszczo

Post autor: świerszczo » 12 lut 2010, 21:43

Tomzik dzieki serdeczne za obszerną odpowiedz :pifko: rozwiałą ona moje obawy co do tego modelu i chyba z wiosny rozpoczne poszukiwania :wink: jeszcze raz śliczne dzieki : jump2 :

kris66626

Post autor: kris66626 » 12 lut 2010, 22:13

dla mnie kappa jest nr 1 wśród wszystkich samochodów,mam z nimi stycznosc na codzien i miałem kilka własnych róznych modeli. Samochody według mnie dziela sie na dwa rodzaje-LANCIA :D i pozostałe marki

Mariello

Post autor: Mariello » 06 maja 2010, 13:05

Hello; trochę skrupulatnie uzbieranych refleksji po roku exploatacji...

1-napęd na przód...(w zimie ciężko się poderwać do lotu z tą mocą) jeśli byłoby na tył albo Q4 to wtedy auto idealne.
2-pedał sprzęgła hydrauliczny samo coś tam się napina a jednak "przedziwny" skok, przed wymianą myślałem że wylatane i że po wymianie to się zmieni, niestety ten "martwy skok" jak był tak jest.
3-Świst-gwizd tego czegoś z silnika, turbiny przy zmianie biegów z przyśpieszenia.
4-światła mijania mogłyby być mocniejsze -przy mijaniu, muszę zjechać na pobocze (polskie drogi!) a tam czają się oberwane pobocza, piesi, bezdomne psy i pijani rowerzyści... bez odblasków!
5-prawe lusterko, no cóż, niewiele tam można zobaczyć, nie da się wyregulować odpowiedniego kąta, a w lewym przydałoby się bez "martwego punktu"
5a-Słupek od strony kierowcy jest na tyle szeroki że, na ostrych zakrętach trzeba na sekundę się wychylać, albo "cofać" w fotelu i zaglądać przez boczną szybę czy aby na pewno nic nie ma z naprzeciwka.
6-słaba widoczność przy cofaniu, działam tylko nosem i oczami wyobraźni.
7-trochę słaby skręt, jak wspomnę W124 z którego koła aż mi wystawały z nadkoli prawie w kąt prosty...hmmm wszędzie się wśliznąłem za 1 razem bez problemu.
8-bagażnik, paranoja z tym gaszeniem i odpalaniem, przykładowy dialog przy domu a przed garażem: Zgasisz? A po co? No przecież zakupy są w bagażniku. Aaa, no tak, zapomniałem...F...!!!
9-kubek, spryskiwacze i wlew to już jak wyczytałem klasyk w temacie.
10-pozycja za kołem, niby taka komfortowa,(nie mylić z komfortem jazdy w tarsie - bajka!) a jednak jakoś dziwnie nie mogę sobie znaleźć miejsca, kierownica jakoś za daleko,za krótka kolumna czy jak, a nie lubię wisieć z nosem przy, na ugiętych kolanach trących po kole...
11-to dziwne piszczenie wiatraczka w zimie zanim się nagrzeje
12-słabe odparowanie szyb w letnie deszczowe dni, szczególnie w kilkoro pasażerów
no i trzynastka
13-głupkowate komentarze mechaników i laików

P.S. Jednak, to wszystko nie jest w stanie ani na chwilę popsuć mi chumoru z frajdy prowadzenia
Lanci Kappy Coupe 2.0t Kilka z tych niedogodności można łatwo samemu poprawić dzięki poradom Forumowiczów, za co i ja Dziękuję. Mariello

Boorek

Post autor: Boorek » 06 maja 2010, 13:22

8 banalne do wyeliminowania.... chociaż K coupe chyba powinna miec ten patent fabrycznie... jak nie am poszukaj an forum, był manual jak zrobic żeby nie trzeba było gasić silnika by otworzyć klapę (koszt 0zł czas operacji 5 min z przerwą na papierosa) ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kappa/Kappa SW/Kappa Coupe”