Co Was najbardziej wkurza w Lybrach

Moderator: stabraf

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Odp: Co Was najbardziej wkurza w Lybrach

Post autor: Dudi » 10 lip 2009, 18:47

MICHU pisze:ale jaja....jeździłem rok Lybrą ze świadomością, że mam zmieniarkę uszkodzoną a tu wystarczyło płytę dać odwrotnie 8-O 8-O 8-O 8-O 8-O 8-O teraz mi gra.................. : gafa :
:D :D :D : jump : : brawo : : nonieee :
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Sebastian
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Sebastian

Post autor: Sebastian » 10 lip 2009, 21:31

MICHU pisze:ale jaja....jeździłem rok Lybrą ze świadomością, że mam zmieniarkę uszkodzoną a tu wystarczyło płytę dać odwrotnie 8-O 8-O 8-O 8-O 8-O 8-O teraz mi gra.................. : gafa :
No to żeś mi humor poprawił, tego wieczoru :D :D

Pozdrawiam
jest: Yamaha FZS 600, Yamaha JogRR, Kymco Downtown 300i, Taczka Duster 1.3
było m.in.: Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm, Lancia Ypsilon 1.2 16V (zygmunt zabrał)

Awatar użytkownika
ESSOX
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Robert

Post autor: ESSOX » 10 lip 2009, 21:34

kaeres pisze:ESSOX - ...........ale, że denerwuje Cię otwieranie bagażnika to czysta ignorancja z Twojej strony i to chciałem wyolbrzymić.
Pokój lancisti.
Nie pisałem o denerwującym otwieraniu bagażnika.Chciałem powiedzieć ,że dziwny jest brak zamka w klapie . Bo początkowo go nie zauważyłem :D
Myślałem o dziwnym podejściu producenta który daje dwie możliwości otwarcia bagażnika ..........przycisk przy lewarku lub elektronicznie z kluczyka . Ale jest zamek więc wszystko gra : yesyes :

Na razie opanowuję działanie i sterowanie wyświetlaczem. Lekko to pokręcone :roll: .
Czy jest możliwość wgrania w jakiś sposób polskiego meni do wyświetlacza ?
Jaki język był w Lybrach kupowanych w salonach polskich ?
Lybra SW 2,4JTD

Awatar użytkownika
maxglow
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Max

Post autor: maxglow » 10 lip 2009, 22:11

Może nie tyle mnie wkurza, co bardzo dziwi, że nie wszystkie Lybry są wyposażone w autoalarm. : czerwona :
15 lat temu miałem Trabanta z alarmem. Poważnie... : ok2 :
Lybra 1.9 sedan
Delta 1.6 platino

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 10 lip 2009, 22:25

ESSOX pisze: Na razie opanowuję działanie i sterowanie wyświetlaczem. Lekko to pokręcone :roll: .
Czy jest możliwość wgrania w jakiś sposób polskiego meni do wyświetlacza ?
Jaki język był w Lybrach kupowanych w salonach polskich ?
Nie ma takiej możliwości. Nigdy nie było polskiego języka w tym menu.
W komputerze są dostępne języki: włoski, angielski, niemiecki, francuski, hiszpański.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
MICHU
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: MICHU » 10 lip 2009, 23:04

Sebastian pisze:
No to żeś mi humor poprawił, tego wieczoru :D :D

Pozdrawiam

a co ja mam na to poradzić...hehe :D włożyłem ze dwa razy płytę jak to człowiek był nauczony całe życie, SURFACE pokazywało to od razu dałem sobie siana i myślałem, że zmieniarka zepsuta, a tu taki zonk..... :lol: :lol:

Doodik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Doodik » 10 lip 2009, 23:56

Panowie to trzeba zrobić liste rzeczy znalezionych (odkrytych)

Miejsce pierwsze I : Przycisk do reglacji lędźwiowej oparcia
Miejsce II: wkładanie płyt do zmieniarki

Jeszcze jakies pomysły :)

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 11 lip 2009, 0:03

Doodik pisze:Panowie to trzeba zrobić liste rzeczy znalezionych (odkrytych)

Miejsce pierwsze I : Przycisk do reglacji lędźwiowej oparcia
Miejsce II: wkładanie płyt do zmieniarki

Jeszcze jakies pomysły :)
Miejsce III: Różne funkcje ICS po naciśnięciu rozmaitej kombinacji przycisków (w osobnym temacie).
Miejsce IV: Wtyczka do Telepass
Miejsce V: Po co są diody zielona i czerwona przy lusterku wstecznym
Miejsce VI: Ustawienie wycieraczek (poz. Auto, I,II,III,IV) dla modeli wyposażonych w czujnik deszczu.
: yesyes :
Dudi
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojtas_BB
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: Wojtas_BB » 11 lip 2009, 22:53

Dudi pisze:
Doodik pisze: Miejsce V: Po co są diody zielona i czerwona przy lusterku wstecznym
a co to za diody, od czego bo w instrukcji nie znalazłem czegos takiego
Fiat Punto II FL 1.2 8V
Będzie Lancia Lybra SW 1.8 lub 1.9..... któraś z nich, pewnie w przyszłym roku

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 11 lip 2009, 22:57

Wojtas_BB pisze:
Dudi pisze:
Doodik pisze: Miejsce V: Po co są diody zielona i czerwona przy lusterku wstecznym
a co to za diody, od czego bo w instrukcji nie znalazłem czegos takiego
To słabo szukałeś, bo w instrukcji jest to opisane.
W każdym razie możesz się szybko dowiedzieć: z tego tematu :roll: .

-- 11 Lip 2009, 22:59 --

Miejsce VII: Wkładanie i wyciąganie karty SIM w szczelinę w wersjach ICS z navi ("włożyłem małą kartę SIM w tą szczelinę i teraz nie wiem jak wyjąć... :roll: " :lol: )
Dudi
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojtek Łódź
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Wojtek Łódź » 19 lip 2009, 15:31

Obserwacje po tygodniu eskpoatacji:

- słabe światła mijania (może to kwestia ustawień, może zaś niebieskich żarówek, które założył poprzedni właściciel - muszę dojść, jak poprawić siłę oświetlenia)

- denerwująca regulacja lusterek zewnętrznych (notabene zdążyłem już ułamać joystick :roll: mam nadzieję, że jego wymiana nie jest kosztowna i kłopotliwa...)

- przy pięknym wykończeniu wnętrza - wkurzająca jakość niektórych detali (wspomniany joystick, zacinające się przyciski od szyb, delikatny przycisk otwierania bagażnika itp.)

- wąska przestrzeń na nogi pasażera z przodu - ale to już nie moje utrapienie :D

Auto pochodzi z Włoch, więc nie jest przesadnie zadbane - ale stopniowo wszystko się doprowadzi do perfekcji. Na razie nie mogę dojść czemu klapka od popielniczki/zapalniczki nie chce się zamknąć - może ktoś coś podpowie?

Ale miny ludzi, którzy wsiądą do środka, obejrzą poziom wykończenia i wyposażenie - bezcenne. Zwłaszcza, gdy usłyszą cenę tego cacuszka :lol:

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kaeres » 19 lip 2009, 21:12

Wojtek Łódź pisze:Obserwacje po tygodniu eskpoatacji:

- słabe światła mijania (może to kwestia ustawień, może zaś niebieskich żarówek, które założył poprzedni właściciel - muszę dojść, jak poprawić siłę oświetlenia)

- denerwująca regulacja lusterek zewnętrznych (notabene zdążyłem już ułamać joystick :roll: mam nadzieję, że jego wymiana nie jest kosztowna i kłopotliwa...)

- przy pięknym wykończeniu wnętrza - wkurzająca jakość niektórych detali (wspomniany joystick, zacinające się przyciski od szyb, delikatny przycisk otwierania bagażnika itp.)
- światła mijania są OK może masz źle ustawione. Ja jeszcze dodałem sobie mocniejsze żarówki. Gorzej z drogowymi bo są faktycznie za słabe.
- Ostatnio ułamałem joy. Używka z allegro 70zł. Nówka 150zł. Kłopotliwa nie jest. Delikatnie podważasz cały joy i odpinasz wtyczkę.

Awatar użytkownika
Wojtek Łódź
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Wojtek Łódź » 19 lip 2009, 21:37

Co do regulacji świateł - czy jest ona rzeczywiście automatyczna w zależności od obciążenia? Bo kręcenie regulatorem na desce rozdzielczej wcale nie powoduje zmiany kąta padania snopu światła- trochę obawiam się, że problem tkwi w silniczkach od regulacji?

Jakoś te niebieskie światła, które odziedziczyłem po poprzednim właścicielu mnie nie przekonują - jutro wymontuje je i sprawdzę czy nie jest to "chiński ksenon" z supermarketu, który tylko barwę światła ma ciekawą. Niepokoi mnie to, że szkła reflektorów po dłuższej jeździe są wyczuwalnie nagrzane.

A joystick od lusterek trochę kłopotliwy w obsłudzie i mało precyzyjny - mam nadzieję, że to była kwestia jego zużycia i nowy będzie lepszy.

Dzięki za rady.

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kaeres » 20 lip 2009, 8:29

Wojtek Łódź pisze:Co do regulacji świateł - czy jest ona rzeczywiście automatyczna w zależności od obciążenia? Bo kręcenie regulatorem na desce rozdzielczej wcale nie powoduje zmiany kąta padania snopu światła- trochę obawiam się, że problem tkwi w silniczkach od regulacji?

Jakoś te niebieskie światła, które odziedziczyłem po poprzednim właścicielu mnie nie przekonują - jutro wymontuje je i sprawdzę czy nie jest to "chiński ksenon" z supermarketu, który tylko barwę światła ma ciekawą. Niepokoi mnie to, że szkła reflektorów po dłuższej jeździe są wyczuwalnie nagrzane.

A joystick od lusterek trochę kłopotliwy w obsłudzie i mało precyzyjny - mam nadzieję, że to była kwestia jego zużycia i nowy będzie lepszy.

Dzięki za rady.
Oczywiście jeżeli masz regulację manualną (tylko w xenonach jest automatyczne poziomowanie) to musi działać gdy zmieniasz kąt.
Najprawdopodobniej Tobie to nie działa i świeci w glebę.

Niebieska to jest jedynie poświata przy reflektorze a samo światło masz bialutkie. A sam oceń czy wolisz świecić żółtym czy białym światłem.

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 20 lip 2009, 13:05

Wojtek Łódź pisze:Co do regulacji świateł - czy jest ona rzeczywiście automatyczna w zależności od obciążenia? Bo kręcenie regulatorem na desce rozdzielczej wcale nie powoduje zmiany kąta padania snopu światła- trochę obawiam się, że problem tkwi w silniczkach od regulacji?
Tak jak kolega napisał, jeśli nie masz ksenonów to regulacji dokonuje się za pomocą pokrętła z lewej strony kierownicy. Ale nie martw się - awaria silniczków do regulacji zasięgu świateł - to stała przypadłość w Lybrach.
Dudi
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lybra/Lybra SW”