Opony - jakie marki polecacie?

Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Bichoń » 22 lut 2009, 19:39

"mikaeltdi" pisze: czy ktoś śmiga na Barumach ?,konkretnie chodzi mi o model Brilantis lub Bravuris,
Miałem w zeszłym sezonie Bravurius na przedniej osi. Wydaje mi się, ze słabo trzymają przyczepność na mokrym. Na wiosnę idą na tylnią oś, na przednią poszukam innych.
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD

Awatar użytkownika
topcio
Prezes Lancia Klub Polska
Prezes Lancia Klub Polska

Post autor: topcio » 22 lut 2009, 19:46

"szybcy się wściekli" TOYO - polecam zarówno lato i zima. ABS w mojej K miał "urlop" nawet na śniegu :D
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

Awatar użytkownika
darecki
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: darecki » 23 lut 2009, 20:48

Były:
Lancia DEDRA 1.8 8V ROCZNIK:-)93
Lancia Lybra 2,4 JTD "ALBINOSKA" ALE PIĘKNA:) GG:1350750
Jest:
Lancia Thesis 2.4 JTD " Bordowa złośnica"

Awatar użytkownika
Afamia
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Afamia » 25 lut 2009, 12:47

Czytałem gdzieś test tych opon. Lepiej kupić Dębicę. Ja natomiast polecam Pirelli. Jest takie duże centrum wulkanizacji w Jankach pod Warszawą. Kupiłem tam Sottozero za 190zł (oczywiście nowe, cena z wymianą). Jak znajde namiar to go tu wrzucę. Mają rewelacyjnie wynegocjowane ceny z Pirelli.

Awatar użytkownika
schab
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: schab » 25 lut 2009, 13:11

"mikaeltdi" pisze:Hi! Odświeżam temat chyba już pora :roll: czy ktoś śmiga na Barumach ?,konkretnie chodzi mi o model Brilantis lub Bravuris,z naciskiem na Brilantis kiedyś miałem takowe na Oplu...tfu,tfu....i było OK są w dość dobrej cenie i się czaję :wink:, czy ktoś coś mi powie na ich temat ?
Pozdrówka
Ja mam Bravurisy na Dedrze ( oczywiście nie w tym momencie ) , oprócz tego syn ma na Ritmie , kolejne auto , który na nich jeździ - to Passat w frmie . Wszyscy bardzo zadowoleni . O Brilantisach za to słyszałem same niepochlebne opinie . Podobnie zresztą , jak o Pirellim . Jeździłem na P6000 i z dziką rozkoszą się z nimi rozstałem na korzyść Barumów . A moja rada jest taka : wejdź na portal opony.com i poczytaj recenzje . Jeżeli dany typ opon kupiło tysiąc i więcej klientów i wystawiają im cenzurki 4-5 , a dodatkowo mieszczą się w Twoich możliwościach cenowych - to je kup !
Kiedyś: 3 Zastavy 1100; 4xFiat Ritmo (65, 85, 90, 100); Fiat 126; 2xAlfa 33 1,5 i 1,3; Citroen Saxo 1,1; Tempra SW 4x4; Brava 1,6 16V; Dedra SW 2,0 16V , Dedra SW 1,8 8V; Delta 1,6 16V, Lancia Y 1,4; Alfa 156 2,0 JTS
Obecnie (do spółki z synami): Zastava 1100; BMW 329, 340 , 2x529 , 745 ; Delta 2,0 16V turbo 4x4; Alfa 159 2,4 Q4

Awatar użytkownika
Afamia
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Afamia » 25 lut 2009, 13:15

"schab" pisze:
"mikaeltdi" pisze:Hi! Odświeżam temat chyba już pora :roll: czy ktoś śmiga na Barumach ?,konkretnie chodzi mi o model Brilantis lub Bravuris,z naciskiem na Brilantis kiedyś miałem takowe na Oplu...tfu,tfu....i było OK są w dość dobrej cenie i się czaję :wink:, czy ktoś coś mi powie na ich temat ?
Pozdrówka
Ja mam Bravurisy na Dedrze ( oczywiście nie w tym momencie ) , oprócz tego syn ma na Ritmie , kolejne auto , który na nich jeździ - to Passat w frmie . Wszyscy bardzo zadowoleni . O Brilantisach za to słyszałem same niepochlebne opinie . Podobnie zresztą , jak o Pirellim . Jeździłem na P6000 i z dziką rozkoszą się z nimi rozstałem na korzyść Barumów . A moja rada jest taka : wejdź na portal opony.com i poczytaj recenzje . Jeżeli dany typ opon kupiło tysiąc i więcej klientów i wystawiają im cenzurki 4-5 , a dodatkowo mieszczą się w Twoich możliwościach cenowych - to je kup !
No tak, zapomniałem dodać. Z pirelli zimowe - sottozero, letnie - P7.
P6000 to była porażka.

Awatar użytkownika
kashmir
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Maciej

Post autor: kashmir » 25 lut 2009, 13:18

"bichon" pisze:
"mikaeltdi" pisze: czy ktoś śmiga na Barumach ?,konkretnie chodzi mi o model Brilantis lub Bravuris,
Miałem w zeszłym sezonie Bravurius na przedniej osi. Wydaje mi się, ze słabo trzymają przyczepność na mokrym. Na wiosnę idą na tylnią oś, na przednią poszukam innych.
Widziałem kiedyś jakieś testy w TV, gdzie pokazywali, że bez względu na usytuowanie napędu opony lepszej jakości zawsze lepiej mieć na tylnej osi. Ponoć dawanie "gorszych" opon na tył to powszechny błąd...
Volvo 850 2.0 16V '94 i wersja cywilna T-34, czyli Łada Niva '95
Lancia Delta HF Integrale 16V '89 - niegdyś...
Alfa Romeo 147 - w planach

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomczysław ;)

Post autor: Tomzik » 25 lut 2009, 19:04

Chyba na tył dlatego, żeby nim nie zamiotło w ekstremalnej sytuacji.

Ja się jednak teraz zastanawiam (bo też dałem założyć lepsze zimówki na tył) czy jednak nie lepiej dla mnie było dać lepsze na przód. Może dzięki głębszemu bieżnikowi na kołach napędzanych a nie tylnych dałoby się wyjechać z gorszego miejsca (zaspa, błoto itp)?

Inna sprawa, że jakoś tak wydaje mi się, że "szastający" tył łatwiej opanować niż wyjeżdżający w pole przód.. Nie do końca wiem jak należy walczyć z podsterownością a z nadsterownością już kiedyś walczyłem i mimo spoconych rąk i o mało co kupą w majtach :wink: zwyciężyłem.
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205

Awatar użytkownika
MarKapp
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: MarKapp » 28 lut 2009, 16:59

A czy miał ktoś styczność z oponami typu RUN FLAT?
Coraz więcej tego na allegro i w sklepach...
Możliwość dojechania na kapciu do warsztatu - to byłaby rewelacja
Pytam bo piszą też, że trzeba specjalnych felg, że nie wszędzie założą taką oponę, że trzeba mieć nowoczesne auto z czujnikami ciśnienia itp.

Awatar użytkownika
Zygi
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Zygi » 28 lut 2009, 19:47

W sumie nie miałem doświadczeń z takimi oponami, ale po przeczytaniu artykułu (chyba w Auto Świecie) dochodzę do wniosku, że narazie nie ma co się jeszcze pakować w tego typu opony. Żeby wymienić taką opone serwis musi mieć specjalne narzędzia. A takich serwisów narazie jest mało. A czujniki są po to, żebyś wiedział, że jedziesz na kapciu. Mniej doświadczeni kierowcy mogliby nie zauważyć, że opona jest dziurawa. A jak się jedzie na przebitym run flat to nie można chyba przekraczać 80km/h i można przejechać tylko określony dystans (aby dojechać do warsztatu. Jak będę miał jutro chwile wolną to postaram się znaleźć ten artykuł jak chcesz.
Od czasu do czasu kierowca Kappy 2.4jtd, Kappy 2.4jtd SW oraz Ducato 2.3jtd.
A na własność Kelly's MAGIC black;)

Rafako

Post autor: Rafako » 28 lut 2009, 20:09

Niestety, to raczej szajs na równi z LingLongiem i innymi...
Ostatnio był jakiś test tych Goodride i paru podobnych, wychodzi z niego, że lepiej kupić Savę albo Kormorana...
Ja kupię na lato Dunlopy (chyba będę miał dobrą cenę) ale byłem też zadowolony z opon Fuldy, z tym że to już są nieco droższe propozycje cenowe niż te Goodride :(

Awatar użytkownika
MarKapp
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: MarKapp » 28 lut 2009, 22:12

"Zygi" pisze:Jak będę miał jutro chwile wolną to postaram się znaleźć ten artykuł jak chcesz.
link1
link2

czytałem te artykuły, myślałem, że może ktoś na forum miał osobiście styczność z tymi oponami...

Awatar użytkownika
Zygi
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Zygi » 28 lut 2009, 23:47

"MarKapp" pisze:
"Zygi" pisze:Jak będę miał jutro chwile wolną to postaram się znaleźć ten artykuł jak chcesz.
link1
link2

czytałem te artykuły, myślałem, że może ktoś na forum miał osobiście styczność z tymi oponami...
Podzieliłem się tym co wiedziałem. Ale widzę, że ten temat już dobrze prześledziłeś :wink: Więc nic nowego się ode mnie nie dowiesz...
Od czasu do czasu kierowca Kappy 2.4jtd, Kappy 2.4jtd SW oraz Ducato 2.3jtd.
A na własność Kelly's MAGIC black;)

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 02 mar 2009, 17:16

a ja chciałem napisać, że:
- GoodYear Ultra Grip 6 mi wyząbkowało w tamtą zimę
- i tak je założyłem ponownie, bo nie miałem kasy, a głośno nie jest ;-)
- byłem ostatnio w Krynicy i pierwszy raz w życiu miałem problem z podjazdem na oblodzoną/ośnieżoną drogę, ALE opony spisały się super, bo z trzech samochodów to tylko ja tam wjeżdżałem w miarę bez problemu ;-)
A samochody podobne, Vectra C i A4 oczywiście na niezłych zimówkach...

Podsumowując: GY UG 6 sprawdziły się w warunkach ekstremalnych, a amortyzatory z tyłu będę musiał sprawdzić (przez tą wyząbkowanie).

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)

Awatar użytkownika
Sebastian
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Sebastian

Post autor: Sebastian » 03 mar 2009, 8:16

"Toper" pisze:Podsumowując: GY UG 6 sprawdziły się w warunkach ekstremalnych, a amortyzatory z tyłu będę musiał sprawdzić (przez tą wyząbkowanie).
Ja na tą zimę kupiłem GY UG 7+ - sprawdziły się rewelacyjnie. Trakcja, hałas i inne parametry na b. wysokim poziomie - jeszcze nie miałem takich opon zimowych. Ciekawe jak się sprawdzą w przyszłym sezonie - w necie wyczytałem że po pewnym przebiegu ich właściwości dość zauważalnie spadają - ale pożyjemy to zobaczymy na własnej skórze. Na tą chwilę jest bardzo ok.

Pozdrawiam
jest: Yamaha FZS 600, Yamaha JogRR, Kymco Downtown 300i, Taczka Duster 1.3
było m.in.: Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm, Lancia Ypsilon 1.2 16V (zygmunt zabrał)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe”