Właśnie wróciłem z salonu i z jazdy próbnej.
Jak na ?dni Ypsilon? to salon kiepsko przygotowany, Jedno auto w salonie, drugie na parkingu, jeden handlowiec, brak prospektów cenników itp. Nie było też osób zainteresowanych, tylko kilku oglądających Fiaty.
Samochód wizualnie nie jest bardzo brzydki (Y i Ypsilon na początku też mi się nie podobały) dlatego myślę, że z czasem może nawet mi się spodoba. Jedynie nie zmienię zdania o grillu, jest paskudny.
Wnętrze.. drzwi otwierają się bardzo szeroko, próg jest nisko wiec wsiada się wygodnie, fotele krótkie ale wygodne, deska rozdzielcza nie przypadła mi do gustu, większość przycisków i pokręteł jest na tym samym miejscu co w starszej Ypsilonce, dlatego nie miałem problemów przy przesiadaniu się do nowego modelu. Przednia szyba jest mniejsza, miałem duży problem przyzwyczaić się zamieniając Y a przy tym aucie jest jeszcze gorzej. Lusterko wsteczne jest bardzo nisko a zegary wysoko, mocno ograniczając widoczność (ale o tym przekonałem się podczas jazdy) Nie wiem jakie będą dostępne tapicerki ale w wersji którą oglądałem była ciemna, szara podsufitka, czułem się jak w ciemnym pudełku. Okna boczne i tylne są małe, widoczność nędzna. Duży plus za lusterka boczne, są duże i bardzo dobrze widać co się dzieje z tył. Tył.. usiadłem i wysiadłem, głowa mi się nie mieści (a nie jestem wysoki) miejsca jest zdecydowanie mniej. Bagażnik jest podobnych rozmiarów tyle, że nie można go powiększyć przesuwając kanapę to na minus. Menu ?komputera pokładowego? w języku polskim, bardzo miłe zaskoczenie.
Jazda.. Był tylko z silnikiem 1,2 czyli taki sam jakim jeżdżę dlatego nie ma co się wypowiadać bo to bardzo dobry, sprawdzony motor. Liczyłem na jazdę 0,9 może innym razem. Auto jest bardzo dobrze wyciszone silnika prawie nie słychać za to plus lub minus, jak kto woli. Jeździ się dobrze, w sumie nie ma różnicy ze starszym modelem, nie wiem jak po zakrętach przy większej prędkości bo w mieście do 60km/h różnic nie widzę.
Porównując Y10, Y i Ypsilona do nowego Ypsilona to, w sumie nowy Ypsilon to jakaś porażka. Lancia obrała złą drogę.
Fiat Linea 1.4 + Niewiadów N126E