darbo pisze: Nie zgadzam się. Sprawowanie władzy nie zawsze ma przełożenie na media. PIS nie miał takiego wsparcia jak miała przez wiele lat Platforma.
Tak przez wiele lat, porównujesz 2 lata do 8 lat, z tym że w ciągu 2 lat już się działy dziwne rzeczy w publicznej. Tak samo było za SLD.
Nie szukam spisku tylko obserwuje i myślę, a czasem korzystam z obiektywnych danych. Pierwszej części tego zdania nie rozumiem, chociaż szczerze pragnę.
Przecież wybierasz te obiektywne dane dla udowodnienia swojej tezy, podałem ci przykłady już chyba 5 razy, zarówno Kukiza w kampanii prezydenckiej jak i z twojej tabelki niezależnego senatora, który miał kilkanaście minut.
luka pisze:Czy nie sądzisz że jest to bardziej związane z tym, że jest coś bardziej "zjawiskowego" do pokazania
Nie, nie sądzę. Uważam, że jest to w wariancie minimum stronniczość a maximum ordynarna manipulacja.
o i znowu spisek
luka pisze:tego akurat nie rozumiem, o jakich przeciwnikach mówisz?
Głównie o Platformie Obywatelskiej.
jestem bardziej krytyczny do platformy niż ty do Pisu, tak jak wspomniane prorządowe jak propisowskie media.
luka pisze:Czyli Petru jest lichwiarzem, banksterem lub reprezentuje ich interesy? Czy mógłbyś mi może podać jakiś przykład w jego programie lub poglądach gdzie reprezentuje tych.. jak zwał tak zwał.
Petru nie jest banksterem ani lichwiarzem. Kiedyś program Nowoczesnej byłby moim programem. Przez lata głosowałem albo na UW albo PO. Czytałem GW. Sporą część naszego społeczeństwa uważałem za oszołomów. Wierzyłem w rynek.
Dzisiaj uważam, że tzw. "niewidzialna ręka tegoż rynku" jest konkretną tłustą łapą międzynarodowego kapitału, który takie kraje jak Polska bezlitośnie doi a takich żuczków jak Ty i ja nieustannie dyma. Przykłady?
Spekulacje na polskiej walucie. OFE i dzięki Ci Panie, że PO miało jaja i ten patologiczny system zlikwidował. O unikaniu podatków przez sieci słyszałeś? A o tym, że w Polsce Banki pobierają od klientów prawie najwyższe opłaty i prowizje w Europie. Problem tzw. frankowiczów?
Jeżeli nie chcesz spekulacji na polskiej walucie, to powinieneś zmienić wybór głosowania, bo są dwa wyjścia w tym temacie, albo waluta niezależna od gospodarki światowej ( Korea płn. ) albo powinniśmy przyjąć Euro jako walutę dużo stabilniejszą od złotego. Inaczej zrobić się tego nie da, Pan prezes wraz z Panią Prezes nie zlikwidują spekulacji magiczną różdżką albo panem Macierewiczem, który zlikwiduje spekulantów.
Unikanie podatków czy zwolnienia ich poprzez SSE, które generują tysiące miejsc pracy, ostatnio już była burza jak przegraliśmy z Czechami o fabrykę Jaguara, to są właśnie koszty, które trzeba ponieść żeby duże sieci te miejsca pracy generowały, całe szczęście trochę już ich pozyskaliśmy, przykład mam u siebie w mieście, gdzie w SSE pracuje tysiące ludzi, zachęceni inwestorzy nie płaców tyle podatków, ale wraca się to poprzez zatrudnienie pracowników.
O problemie frankowiczów mogę pisać dużo, zresztą już na tym forum było na temat tego zjawiska. Znam to z ze swojego podwórka również. Jest to wymysł grupy ludzi, którzy przesadzili ze zdolnością kredytową i przeliczeniem się z ryzykiem. Tu na forum podaliśmy kilka przykładów, że tego problemu w zasadzie nie ma. Jest to dobra pożywka dla polityków podobna do górnictwa.
Czy Nowoczesna wspomina o jakichkolwiek działaniach skierowanych w stronę rozwiązania tych problemów? Wątpię. Dlatego uważam, że w gruncie rzeczy reprezentuje interesy sił, które powinny mieć mniejszy wpływ na naszą rzeczywistość.
Nie jestem jakimś żołnierzem Nowoczesnej, tak jak napisałem kiedyś, jest to w tej chwili najrozsądniejszy dla mnie wybór, przede wszystkim przez racjonalny program, jeżeli nic z tego ( jak zwykle ) nie wyjdzie, będę szukał alternatywy, tak jak szukałem jej przez ostatnie 8 lat. "Siły", które mają wpływ na nasza rzeczywistość nie jest w stanie zatrzymać nawet Pan Prezes, niestety tak to już jest, że jedni się bogacą kosztem innych. Globalna gospodarka tak jest stworzona, zobaczysz jak odczuje to za parę lat taka Szwajcaria czy nawet mocna Rosja już odczuwa, na to nie ma jeszcze mocnych.