LUKI82 pisze:no tak ale wylejesz ile się da-dolejesz-odpalisz żeby popracował ,spuścisz znowu -zalejesz i tak kilka razy.

LUKI82 pisze:no tak ale wylejesz ile się da-dolejesz-odpalisz żeby popracował ,spuścisz znowu -zalejesz i tak kilka razy.
argenta67 pisze:Teoretycznie Tesis ma dextrona IV i nie trzeba w ogóle go wymieniać ale życie to jest życie i wiadomo, że każdy olej się zużywa.
Nie wiem z jakiej k siążki wyczytałeś takie wieści bo książka serwisowa dla użytkownika "mówi" co innego a tak książka jest dołączana do samochodu. Jest napisane wyraźnie sprawdzenie a nie wymiana ale napisałem ja równie WYRAŹNIE, że każdy olej się zużywa i z praktyki to wiem a nie z książek i twój krzyk "TRZEBA WYMIENIAĆ" nikogo nie straszy. Moja ASB ma 60tyś i olej w niej był taki, że nawet bez mrugnięcia okiem zrobiłem wymianę bo robiłem parę skrzyń ASB i znam bardzo dobrze ich budowę i ich bolączki. LUKI82 przeguby półosi to elementy połączone obrotowo "na stałe" i każdy luz przy tak ciężkim aucie i takiej mocy silnika w momentach ekstremalnych czyli ruszanie/zatrzymanie będzie się objawiał dziwnym zachowaniem. Według mnie to każde auto powinno mieć tylko "dwie ręce" co grzebią pod maską bo tylko wtedy osoba za kierownicą może być pewna tego czym się porusza.spiko pisze:Olej TRZEBA WYMIENIAĆ. Generalnie powinno się to robić minimum co 80 tysięcy kilometrów. Wiem co pisze książka serwisowa ale w dobrym ASO powiedzą jaka jest prawda. Brak wymiany może doprowadzić do uszkodzenia skrzyni, szarpnięć itd. Za późna wymiana może wypłukać "syfy" które pozatykają w skrzyni wszystko co się da.
Przekaz super prosty, książka z terminami obsługi dla kierowcy nic nie informuje o wymianach w ASB tylko kontrola natomiast ja mam w Argentynie, w Kappie i w Thesis ASB i olej zawsze wymieniam.jc406 pisze:Sreberko, tak namotałeś swoim postem, że nie wiem co chciałeś napisać. A sprawa jest poważna - masz, jako praktyk, przekazać maluczkim, czy należy rutynowo wymieniać "niewymienialny" olej w ASB, czy nie. Zadeklaruj się. Prosty przekaz, bez kombinowania.
argenta67 pisze:Coś tak na rozjaśnieniejc406 pisze:Sreberko, tak namotałeś swoim postem, że nie wiem co chciałeś napisać. A sprawa jest poważna - masz, jako praktyk, przekazać maluczkim, czy należy rutynowo wymieniać "niewymienialny" olej w ASB, czy nie. Zadeklaruj się. Prosty przekaz, bez kombinowania.
No jakieś zdolne stwory, ja swoją skrzynie rozbierałem(no nie do ostatniej śrubki) i zajęło mi to 3 godziny a zaawansowanie tej skrzyni to elektronika sterująca, bo mechanicznie to nie wiem co ma być tak bardzo zaawansowane.Tomkom pisze:Naprawa skrzyni biegów w Teomotors pod Poznaniem. koszt 8000 zł.
Ogólnie to chłopaki mający do czynienia z Porsche byli przerażeni zaawansowaniem technologicznym lanci, samo rozebranie skrzyni zajęło im 3 dni, w ciągu tygodnia uporali się ze złożeniem. Niestety nadal szarpał. Kolejny tydzień i samochód wyjechał z warsztatu.
Wrażenia?
Naciągacze. Po dwóch tygodniach ponowna wizyta, rzyga olejem, dokręcili śrubki, niby uzupełnili olej.
Wrażenia ogólnie?
Nie polecam.
Niestety, opcja serwisu mówi "nie wymienia się" a tak faktycznie to powinno się wymieniać co 3lata lub 100tyś. W skrzyni od spodu znajdziesz korek a nalewasz bagnetem i kontrolujesz stan nie muszę chyba dodawać, że na uruchomionym silniku.Gelo5 pisze:Odgrzeje trochę temat. Chciałem dzisiaj wymienić oliwę w swojej skrzyni (automat).
Zajechałem do serwisu, a tam mi odpowiadają:
- nie ma procedury na wymianę oleju w takiej skrzyni !!!
Czy mógłby któryś kolega powiedzieć gdzie znajduje się korek spustowy w skrzyni i jak tam nalać olej?
Nic się nie dzieje, ale chciałbym wymienić prewencyjnie
W ASB jest taki mały bagnecik do pomiaru oleju w skrzyni od strony chłodnicy. Na nim też jest napisane ATF IV, jest to klasyfikacja oleju jaki masz wlać.Gelo5 pisze:Dzięki argenta67, ja jestem tępy jak nóż teściowej d/s samochodów. A (nie śmiej się) jakim bagnetem?