Panie, ale z tymi przepływkami jak i sondami co prawda w bensynowych silnikach Alfy jakie robiłem to przepływki zaniżały wartośc miezoną masy docelowej powietrza. Przepływka co prawda działała i normalny użytkownik raczej by to olał, ale np. auto utraciło przez to pare kM oraz minimalnie wzrosło spalanie mimo usilnego twierdzenia klienta, że przepływka jest nowa z gwarancją:)brygadzista1 pisze:Kolego nie bój się Magneti Marelli. Do mojego Seata też niby najlepszy był Bosch a ja kupilem wlasnie ten włoski zamiennik. Przepływka działa znakomicie. To jest uznana firma ktora zaopatrywała Fiata w elektronikę a nie jakas chińska podróbka. Smiało możesz brać tańszą z Magneti.
Odnosnie sond lambda np. w silnikach ts bo tego troche przerobiłem to do tego silnika nadają sie jedynie dedykowanie sondy Boscha, gdyż szybko zmieniają wartosci napiecia i pracują tak jak oryginały powinny pracowac. Natomiast miałem sondy MM, które np. z opóźnieniem reagowały, nie pracowały w całym zakresie napiecia, przez co silnik ts był zmulony. Po tych przygodach montuje dla kogoś kto ma taki problem tylko boscha, gdyż je sprawdziłem, oraz moge je dostac taniej u znajomego w sklepie niż na allegro i masz pewnosc co jest w opakowaniu, gdyż można sie nadziac na allegro. Przykład zamówiłem przepływke (raz jedyny raz na allegro), obudowa super wszystkie numery sie zgadzają napis Bosch równiez, ale po rozebraniu jej okazało sie, że wklad to jakis chińczyk? Poszła na reklamacje, o dziwo nie dostałem nowej tylko zwrot kasy, gdyż sprzedawca tłumaczył sie że nie ma na stanie takiej przepływki.
Znajomy w alfie z 2.0ts testował przepływke firmy WRC, która o dziwo tylko minimalnie zaniżała niż orginał Boscha. Natomiast nie wiem jak z powtarzalnoscią przepływek w tej firmie? Czy np. jedna nie bedzie działała gorzej od drugiej? Temat warty przemyślenia.
W alfach z silnikiem ts kożystam z programu AlfaDiag on sie znakomicie do tego nadaje, gdyż ładnie można zdiagnozowac przepływke, czy sonde.
Takie moje dewagacje, na które poświeciłem 5 lat hobbystycznego diagnozowania tych czujników:)