Lybra - uszkodzony przepływomierz?

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Arek

Re: Lybra - uszkodzony przepływomierz?

Post autor: aro » 21 sty 2012, 9:12

brygadzista1 pisze:Kolego nie bój się Magneti Marelli. Do mojego Seata też niby najlepszy był Bosch a ja kupilem wlasnie ten włoski zamiennik. Przepływka działa znakomicie. To jest uznana firma ktora zaopatrywała Fiata w elektronikę a nie jakas chińska podróbka. Smiało możesz brać tańszą z Magneti.
Panie, ale z tymi przepływkami jak i sondami co prawda w bensynowych silnikach Alfy jakie robiłem to przepływki zaniżały wartośc miezoną masy docelowej powietrza. Przepływka co prawda działała i normalny użytkownik raczej by to olał, ale np. auto utraciło przez to pare kM oraz minimalnie wzrosło spalanie mimo usilnego twierdzenia klienta, że przepływka jest nowa z gwarancją:)
Odnosnie sond lambda np. w silnikach ts bo tego troche przerobiłem to do tego silnika nadają sie jedynie dedykowanie sondy Boscha, gdyż szybko zmieniają wartosci napiecia i pracują tak jak oryginały powinny pracowac. Natomiast miałem sondy MM, które np. z opóźnieniem reagowały, nie pracowały w całym zakresie napiecia, przez co silnik ts był zmulony. Po tych przygodach montuje dla kogoś kto ma taki problem tylko boscha, gdyż je sprawdziłem, oraz moge je dostac taniej u znajomego w sklepie niż na allegro i masz pewnosc co jest w opakowaniu, gdyż można sie nadziac na allegro. Przykład zamówiłem przepływke (raz jedyny raz na allegro), obudowa super wszystkie numery sie zgadzają napis Bosch równiez, ale po rozebraniu jej okazało sie, że wklad to jakis chińczyk? Poszła na reklamacje, o dziwo nie dostałem nowej tylko zwrot kasy, gdyż sprzedawca tłumaczył sie że nie ma na stanie takiej przepływki.

Znajomy w alfie z 2.0ts testował przepływke firmy WRC, która o dziwo tylko minimalnie zaniżała niż orginał Boscha. Natomiast nie wiem jak z powtarzalnoscią przepływek w tej firmie? Czy np. jedna nie bedzie działała gorzej od drugiej? Temat warty przemyślenia.

W alfach z silnikiem ts kożystam z programu AlfaDiag on sie znakomicie do tego nadaje, gdyż ładnie można zdiagnozowac przepływke, czy sonde.

Takie moje dewagacje, na które poświeciłem 5 lat hobbystycznego diagnozowania tych czujników:)

Awatar użytkownika
conway87
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Kamil

Post autor: conway87 » 21 sty 2012, 10:03

A za ile mogłnys załatwić przepływke boscha do lybry?

Awatar użytkownika
conway87
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: conway87 » 21 sty 2012, 17:16

Ma ktos namiar na sklep w lodzi gdzie mógłbym kupić przepływomierz?

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: aro » 21 sty 2012, 17:26

Tylko jest jeden problem, nie wiem czy ten sklep prowadzi wysyłke. Moge dac namiar. Sklep jest w rybniku, a jego pracownik na zaprzyjaźnionym forum alfaholików.

Awatar użytkownika
conway87
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: conway87 » 21 sty 2012, 18:12

Daj jakis namiar zadzwonie i sie zapytam najwyżej

ksk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: ksk » 22 sty 2012, 23:53

Dorzucę swojego grosza do tematu.

Byłem kilka tygodni temu w dobrze prosperującym sklepie z częściami samochodowymi (wielu klientów) i spytałem się czy większe zejście mają przepływki Boscha, czy chińczyki/zamienniki.

Goście mi odpowiedzieli, że proporcja wygląda tak: 90% chińczyki - 10% Bosch.
I dodali, że jak Bosch padnie (oczywiście zdarza się to rzadko) z gwarancją są problemy typu - nie ma od ręki, wszystko musi być sprawdzone i nie dostanie się od razu nowego (Bosch robi problemy).
Z chińczykami/zamiennikami natomiast od ręki nowy.

Kolejnym moim pytaniem było: ile macie reklamacji na chińczyki i czy ludzie ostro na nie plują.
Odpowiedzieli, że jest trochę ale nie dużo, a zdarzają się one w 90% przypadków we wczesnym stadium użytkowania lub od razu nie jest sprawny.

Wnioski wyciągajcie sami :)
Lancia Lybra Intensa SW 1.9 JTD

Awatar użytkownika
conway87
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: conway87 » 24 sty 2012, 15:53

Temacik rozwiązany, kupiłem przepływomierz za 150 zl zamiennik jakiś niemiecki. Poczekamy zobaczym co z tego bedzie, jak narazie lepiej się zbiera :)

ay lucar le
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: ay lucar le » 03 lut 2012, 0:35

Pytanie z troszkę innej beczki. Wymieniłem w swoim bolidzie (1,9jtd 116KM) przepływomierz na nowy Bosch i po tej operacji silnik głośniej pracuje. Zauważyłem też że z okolic filtra powietrza/tłumika przy filtrze dźwięk jest bardziej basowy.
Czy to normalne?

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: aro » 03 lut 2012, 19:42

Może jakiś cybant sie popuscił, lub nie dokreciłeś, gdyż sama wymiana przepływki nie wpływa na dźwięk silnika.

ay lucar le

Post autor: ay lucar le » 03 lut 2012, 20:17

Wszystko jest dobrze dokręcone. Cała sprawa z wymianą przepływomierza to pozostałości po wizycie u mechanika + moja głupota, ale przynajmniej teraz okolice filtra są dobrze dokręcone. Na pierwszej przepływce chodził cicho, po jej zepsuciu kupiłem używaną na sztukę i też chodził cicho. Teraz zmieniłem na nówkę sztukę i głośniej pracuje. Taka ciekawostka.

zbyszek55
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: zbyszek55 » 04 mar 2012, 23:19

Witam
Ciekawy katalog może się przydać
http://www.lucaselectrical.co.uk/catalo ... 8_full.pdf

Pozdrowienia
Zbyszek55 z Bydgoszczy
Lancia Lybra sw 2,4 jtd
Lancia Lybra 2.4 JTD SW

giegies
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: giegies » 23 lut 2013, 10:01

Mam prośbę o małe konkretne podsumowanie, a mianowicie:
- co nastąpi jeżeli odłączymy sprawną, a co jeżeli odłączymy niesprawną przepływkę?
- na kompie dawki powietrza mierzone i docelowe przy obrotach ok 2000-2500 mniej więcej się pokrywają, przy niższych jest mała rozbieżność, ale przy wysokich komp pokazuje dwa razy za mało... na co to wskazuje (uszkodzona przepływka, nieszczelności na dolocie?)? - tak jest u mnie (zaślepiony EGR)
- dawki na kompie i docelowe różnią się w całym zakresie (np. 2xniższe), na co to wskazuje? - to dla innych może się przydać
- co powodują nieszczelności na dolocie jeżeli są przed przepływką i za nią?
- ew. uwagi i porady

Moja ma silniczek 2,4jtd 135KM, ale proszę się odnieść również do mocniejszych wersji dla innych aby wszystko było w jednym miejscu. I proszę o głos tylko tych co są pewni tego co piszą.
Były - Polonez Caro 1,6; Mondeo II Kombi 1,8TD; Lybra SW 2,4 jtd
Jest - C3 Picasso 1,6VTi Exclusive

giegies
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: giegies » 07 mar 2013, 21:16

...
Ostatnio zmieniony 09 mar 2013, 12:44 przez giegies, łącznie zmieniany 1 raz.
Były - Polonez Caro 1,6; Mondeo II Kombi 1,8TD; Lybra SW 2,4 jtd
Jest - C3 Picasso 1,6VTi Exclusive

Awatar użytkownika
Ramzes_II
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze
Imię: Dominik

Post autor: Ramzes_II » 08 mar 2013, 14:36

A co tu podsumowywać ? Pisałem o tym kilka razy, po co pisać po raz kolejny?
Gdybym miał nieskończoną ilość czasu w życiu, pewno bym napisał...
Wszystko jest na forum, wystarczy poszukać.
Nikt nie jest w stanie podsumować tematu?
A od kogo oczekujesz podsumowania ?
Widzisz tu na forum kogoś poza mną, co zna CommonRaila ?

W tym wątku w kazdym razie jak czytałem, to wiekszosć to bzdury.
Przepływomierz w CF2 i CF3 służy tylko do ograniczenia paliwa by utrzymać stosunek powietrze-paliwo poniżej 17:1, czyli w zakresie bezdymnym.
Odłączenie powoduje uśrednienie wartosci w oparciu o odczyt mapsensora i domniemywanej ilości powietrza.
Odłączysz sprawną przepływkę - poza błedem w sterowniku nie powinno byc różnicy w pracy samochodu.
Jesli przepływka będzie niesprawna, to poczujesz wzrost dynamiki po jej odłączeniu.

Do reszty co piszesz nie odniosę się, bo nie wiem czy mówimy o dawce (mierzonej - przez dilera ?, oczekiwanej - przez klienta?) cracku czy innego zioła.
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW :D

>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166
<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 08 mar 2013, 15:01

Dominiku, nie chciałbym się wcinać czy broń Boże wymądrzać, ale u mnie po odłączeniu sprawnej przepływki (po wymianie filtra nie podpięli jej) auto nabrało muła. Przy normalnej jeździe był nie wyczuwalny, ale przy pedale gazu w podłodze, samochód nie jechał jak powinien.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”