Lybra - nie odpala przy -5
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Andrzej
Re: Lybra - nie odpala przy -5
A czujnik temperatury znajduje się na termostacie i czy jest jeszcze jakiś oprócz na termostacie ??
Ostatnio zmieniony 09 paź 2013, 15:20 przez Jendrek, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak, ale jego najlepiej sprawdzić FESem zanim wymienisz.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
-
- Forumowicz/ka
A fesem to czyli jak bo ja nie jestem obcykany w tych sprawach ??
Normalnie, przy pomocy odpowiedniego interfejsu podłączasz się do ECU samochodu i w jednej z zakładek masz masę parametrów, które możesz sobie sprawdzić w tym temperaturę podawaną przez czujnik temperatury w termostacie.
I tutaj mierzysz sobie ręcznie termometrem temp. płynu, a następnie porównujesz z temp. podawaną przez komputer. Jeśli rozbieżności są duże - masz winnego.
Czujniki są dwa, ale drugi podaje sygnał na deskę do wskaźnika i nie odgrywa żadnej roli w sterowaniu silnikiem przez ECU.
Ponadto jeśli już się podłączysz do samochodu to zrób to w momencie kiedy nie będzie chciał zapalić. Wtedy zrób logi z próby odpalania, tak aby było widać parametry pracy takie jak obroty, temperatura, ciśnienie paliwa na listwie Rail etc.
I tutaj mierzysz sobie ręcznie termometrem temp. płynu, a następnie porównujesz z temp. podawaną przez komputer. Jeśli rozbieżności są duże - masz winnego.
Czujniki są dwa, ale drugi podaje sygnał na deskę do wskaźnika i nie odgrywa żadnej roli w sterowaniu silnikiem przez ECU.
Ponadto jeśli już się podłączysz do samochodu to zrób to w momencie kiedy nie będzie chciał zapalić. Wtedy zrób logi z próby odpalania, tak aby było widać parametry pracy takie jak obroty, temperatura, ciśnienie paliwa na listwie Rail etc.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
-
- Forumowicz/ka
Witam
Posiadam Lancie Lybre 1.9 JTD SW i ma ciężko odpalić po nocy jak jest nawet 0 stopni i mam takie pytanie czy może być to wina czujnika przepływu powietrza, on jest wpięty do rury od filtra powietrza. Z góry dzięki.
Posiadam Lancie Lybre 1.9 JTD SW i ma ciężko odpalić po nocy jak jest nawet 0 stopni i mam takie pytanie czy może być to wina czujnika przepływu powietrza, on jest wpięty do rury od filtra powietrza. Z góry dzięki.
Logi z ciśnienia paliwa przy kręceniu rozrusznikiem przy wypiętym czujniku wałka (tego co wychodzi z obudowy rozrządu).
-
- Forumowicz/ka
Witam
Oddałem lancie 1.9 JTD do mechanika i postawił diagnozę, że trzeba wgrać nową mape bo nie znalazł innej przyczyny i też z mojego przebiegu 250 tysiecy. I mam pytanie czy to może być prawidłowa diagnoza.
Z góry dzięki
Oddałem lancie 1.9 JTD do mechanika i postawił diagnozę, że trzeba wgrać nową mape bo nie znalazł innej przyczyny i też z mojego przebiegu 250 tysiecy. I mam pytanie czy to może być prawidłowa diagnoza.
Z góry dzięki
W życiu, %$^$%^$%&#@%@$%#$^&%$!!!!
Ja ma 310 tys i pali na "dotyk" bez ruszania dawki rozruchowej.
Zrób j/w ciśnienie paliwa + obroty przy odłączonym czujniku to podstawa.
Ja ma 310 tys i pali na "dotyk" bez ruszania dawki rozruchowej.
Zrób j/w ciśnienie paliwa + obroty przy odłączonym czujniku to podstawa.
- redy19
- Forumowicz/ka
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Witam mam podobny problem 3 świece wymieniłem wcześniej ale jednej nie wymienił bo nie mógł odkręcić i z obawy że się złamie zrezygnował i ją zostawił po odpaleniu kontrolka mruga z 15s i gaśnie czy ta świeca może być przyczyną ciężkiego odpalania i niskiej temp.? Jak ją wymienić aby się nie złamała ?
Nawet przy jednej spalonej świecy i obecnych temperaturach powinien zapalać bez problemu.redy19 pisze:Witam mam podobny problem 3 świece wymieniłem wcześniej ale jednej nie wymienił bo nie mógł odkręcić i z obawy że się złamie zrezygnował i ją zostawił po odpaleniu kontrolka mruga z 15s i gaśnie czy ta świeca może być przyczyną ciężkiego odpalania i niskiej temp.? Jak ją wymienić aby się nie złamała ?
Jak wymieniałem u siebie to profilaktycznie kilka dni wcześnie zalewałem okolice świecy preparatem penetrującym typu WD40. Samochód stał a preparat wnikał. A potem odkręcanie.
Jest:
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes
- redy19
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Ma ktoś jakiś pomysł jaka może być przyczyna że auto ciężko odpala ? Świece są dobre ale jednej nie da rady odkręcić więc nie wiem w jakim jest stanie.
Logi rozruchoweredy19 pisze:Ma ktoś jakiś pomysł jaka może być przyczyna że auto ciężko odpala ? Świece są dobre ale jednej nie da rady odkręcić więc nie wiem w jakim jest stanie.
tj.
Ciśnienie paliwa , prędkość obrotowa rozrusznika !!!
Bez tego ani rusz !
- redy19
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
tylko że jak jest w miare ciepło powyżej 0 to wszystko normalnie
redy19 zrób te logi a nie kombinuj.
Jeśli winny jest regulator cienienia RAIL ( a na 95% tak) to objawia się symptomami jak u ciebie, ciepło odpala zimniej nie.
chcesz aby Ci pomóc ? Zrób te logi !
Jeśli winny jest regulator cienienia RAIL ( a na 95% tak) to objawia się symptomami jak u ciebie, ciepło odpala zimniej nie.
chcesz aby Ci pomóc ? Zrób te logi !
- redy19
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
oki tylko jeszcze powiedz co to jest te logi jak to sie robi ? ps.jak zimno też odpala ale bardzo ciężko.