Thesis - funkcjonalny Connect

argenta67

Re: Thesis - funkcjonalny Connect

Post autor: argenta67 » 27 cze 2012, 21:51

Opisy od producenta:
"Potrzebny będzie tu opis obsługi:
We video1 i jednocześnie audio aktywuje się naciskając TV na Connect (jak na filmie) - wyjście z trybu video1 następuje przez naciśnięcie OFF na Connect (to trzeci chyba klawisz funkcyjny) - ten tryb działa jak fabryczny tuner TV
We video2 aktywujemy po naciśnięciu ekranu w dowolnym trybie (radio, TV,...) - oczywiście gdy ekran dotykowy jest zamontowany - wyjscie do poprzedniego trybu po naciśnięciu i przytrzymaniu ekranu
We video3 aktywujemy przez podanie +12V na dodatkowy kabel."

"Co do podpięcia telefonu - można podpiąć telefon, aparat lub iPod o ile posiada takie urządzenie wyjście video "chinch" w systemie NTSC. Podpina się na We video1
navibox bez licencji - można kupić, wtedy touchpanel to koszt u nas 100zł. Navibox trzeba ustawić w ustawieniach na panel dotykowy "Alpine" i przeprowadzić kabibrację.
fvat - wszystkie nasze wyroby i towary sprzedajemy legalnie z paragonem lub FVAT"

Awatar użytkownika
Jacek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Jacek » 27 cze 2012, 23:24

Argenta67, jak w tej sytuacji wygląda zakup interfejsu i ekranu?
Jakaś opcja od dostawcy, czy temat umiera bo nie ma wystarczającej ilości chętnych, a może warto poruszyć temat u alfoholików?
Interesuje mnie szybka decyzja zakupu bo mam trochę wydatków:
spryskiwacze reflektorów, lakierowanie zderzaka, błotników i maska -wymiana lub klepanie psiego wgniota, no i wymiana klejonego reflektora.
Jeżeli to wykonam to kilka miesięcy nie będę miał na navi funduszy. A wolał bym odkleić z szyby fajansiarski uchwyt.....
FFE (F**K Fuel Economy) teraz AR156SW 2,4JTD20V -mała szara ropucha, Flavia Berlina 1.8, Honda CB750K , nowa pasja: Motobecane M2 250ccm SV JAP-iszon z1929 roku.
były:
BMW1602, Manta A SR, BMW528i rekin, Argenta VX, Thema 3,0V6LS, Thesis 3,2V6

Awatar użytkownika
Jedrek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Andrzej

Post autor: Jedrek » 28 cze 2012, 9:27

Jeśli dobrze liczę to jest tu nas dopiero 6-ciu chętnych

Awatar użytkownika
Hipolit
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Hipolit » 28 cze 2012, 19:19

miałbym pytanie/a poprzedzające decyzje dołączenia się do "chętnych":

1) panel dotykowy - mam kilka bad pixeli na moim oryginalnym, rozumiem ze wymienia się cały panel oryginalny na touch (czyli pozbył bym się tych badów?)?
2) tuner TV - będzie dalej do użytku tylko na postoju (do 7kmh) czy niezależnie od prędkości samochodu?
3) możliwe będzie dołączenie dodatkowych wyświetlaczy LCD (wyjść wideo) np dla pasażerów z tyłu?
4) w której części Polski ewentualny odbiór sprzętu?
Ostatnio zmieniony 29 cze 2012, 22:45 przez stabraf, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: błędy, polskie znaki!

argenta67

Post autor: argenta67 » 28 cze 2012, 20:20

Hipolit pisze:mialbym pytanie/a poprzedzajace decyzje dolaczenia sie do "chetnych":

1) panel dotykowy - mam kilka bad pixeli na moim orginalnym, rozumiem ze wymienia sie caly panel orginalny na touch (czyli pozbyl bym sie tych badow?)?
2) tuner TV - bedzie dalej do uzytku tylko na postoju (do 7kmh) czy niezaleznie od predkosci samochodu?
3) mozliwe bedzie dolaczenie dodatkowych wyswietlaczy LCD (wyjsc wideo) np dla pasazerow z tylu?
4) w ktorej czesci Polski ewentualny odbior sprzetu?
Przekaże pytania i później zamieszczę odpowiedzi.

Awatar użytkownika
bartek wroclaw
Klubowicz
Klubowicz
Imię: ???

Post autor: bartek wroclaw » 29 cze 2012, 13:22

Dziwne pytanie mnie męczy ... czemu to ustrojstwo śmiga na NTSC ( to system amerykańsko - japoński )?
Każde źródło obrazu musi nadawać sygnał w NTSC ...
THESIS 03' 2.4 JTD EMBLEMA 150 kucyków + CHiP
DMD>>>DieselMusiDymić
JEST DYM >>> JEST MOC
Tel.662035652
Myjnia Stary Browar Zakrzów . Zapraszam

argenta67

Post autor: argenta67 » 29 cze 2012, 20:36

Hipolit pisze:miałbym pytanie/a poprzedzające decyzje dołączenia się do "chętnych":

1) panel dotykowy - mam kilka bad pixeli na moim oryginalnym, rozumiem ze wymienia się cały panel oryginalny na touch (czyli pozbył bym się tych badów?)?
2) tuner TV - będzie dalej do użytku tylko na postoju (do 7kmh) czy niezależnie od prędkości samochodu?
3) możliwe będzie dołączenie dodatkowych wyświetlaczy LCD (wyjść wideo) np dla pasażerów z tylu?
4) w której części Polski ewentualny odbiór sprzętu?
Odpowiedz producenta:

1. Panel dotykowy to tylko nakładka na ekran LCD o grubości 1.2mm mająca za zadanie tylko "odczyt" miejsca dotyku.
2. Będzie niezależnie od prędkości
3. Dodatkowe wyświetlacze podłącza się przez aktywny wzmacniacz video pod wyjście wizji tunera lub DVD. Tuner przez nas polecany ma już 3 wyjścia video, czyli jedno do interfejsu i dwa np na zagłówki, wzmacniacz przy nim jest niepotrzebny.
4. To już jak sie umówicie na forum, od nas odbiera interfejsy "wybrany :)" forumowicz. Resztę, touche, naviboxy czy tunery albo na aledrogo albo u nas wysyłkowo

argenta67

Post autor: argenta67 » 29 cze 2012, 23:13

bartek wroclaw pisze:Dziwne pytanie mnie męczy ... czemu to ustrojstwo śmiga na NTSC ( to system amerykańsko - japoński )?
Odpowiedz:
Dla nas też to dziwne, z jakiś względów elektronika wyświetlacza LCD została wyposażona tylko w dekoder NTSC 60Hz, podnośna koloru 3.57MHz. Co prawda można na wyświetlacz podać RGB w częstotliwości "PAL" czyli 50Hz (jak to robi fabryczny wyświetlacz), ale takie rozwiązanie podrożałoby znacznie sam interfejs o blok dekodera composite video->RGB

Awatar użytkownika
bartek wroclaw
Klubowicz
Klubowicz
Imię: ???

Post autor: bartek wroclaw » 30 cze 2012, 0:04

argenta67 pisze:
bartek wroclaw pisze:Dziwne pytanie mnie męczy ... czemu to ustrojstwo śmiga na NTSC ( to system amerykańsko - japoński )?
Odpowiedz:
Dla nas też to dziwne, z jakiś względów elektronika wyświetlacza LCD została wyposażona tylko w dekoder NTSC 60Hz, podnośna koloru 3.57MHz. Co prawda można na wyświetlacz podać RGB w częstotliwości "PAL" czyli 50Hz (jak to robi fabryczny wyświetlacz), ale takie rozwiązanie podrożałoby znacznie sam interfejs o blok dekodera composite video->RGB
Czyli jak ktoś chce podłączyć kamerkę cofania to też musi nadawać sygnał NTSC :-?
Nie wiem co reszta o tym myśli ale ja wolał bym jednak sygnał PAL ....
THESIS 03' 2.4 JTD EMBLEMA 150 kucyków + CHiP
DMD>>>DieselMusiDymić
JEST DYM >>> JEST MOC
Tel.662035652
Myjnia Stary Browar Zakrzów . Zapraszam

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 30 cze 2012, 8:26

Jeśli wszystko będzie działało prawidłowo i obraz oraz dźwięk będzie taki jak powinien a nie wiem czy będzie ta różnica wyłapywalna tak dodrze jak w domowym zaciszu to co za różnica czy to PAL czy NTSC.
Jest jeszcze jakaś duża różnica cenowa między np. kamerą nadającą w PALu a kamerą w NTSC? Jeśli nie to po co robić sobie problem i dodawać kolejne koszty. Poczekajmy na prototyp zamontowany a aucie argenty67.

Awatar użytkownika
Jedrek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Andrzej

Post autor: Jedrek » 30 cze 2012, 22:22

wg mojego rozeznania kamery cofania są dostępne w handlu w obydwu systemach w tej samej cenie.
Bardziej niż cofania -przydałaby mi się przednia kamera z oświetlaczem w podczerwieni -dla jazdy we mgle.
Pomyślę o tym jeśli będę miał już to urządzonko w swoim aucie.

argenta67

Post autor: argenta67 » 01 lip 2012, 19:00

Są już wstępne efekty pracy/współpracy z firmą, która zdecydowała sie coś zrobić w sprawie Connect.
DSC05896.JPG
Tak wygląda to od tyłu i odbyło sie to bez ciecia i lutowania.
DSC05897.JPG
Tak wygląda to od frontu i jest tu zamontowana nakładka czyli panel dotykowy
DSC05901.JPG
Tu już po włączeniu biegu wstecznego
DSC05900.JPG
Ta kamera nie jest jeszcze zamontowana na miejscu gdzie powinna być ale to w przyszłości teraz tylko podłączyłem ją aby pokazać jak działa bo to jedyne źródło sygnału dodatkowego. Są oczywiście wolne kabelki/wtyczki/gniazdka do podłączenia reszty gadżetów.
Dodam jeszcze, że kupiłem kamerę cofania i nie pytałem w jakim jest systemie po prostu podłączyłem i działa : ok2 :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 01 lip 2012, 20:16

No pięknie : brawo :
Widzę że masz już to w swojej Thesis.
Kiedy mogę Cię odwiedzić?

argenta67

Post autor: argenta67 » 01 lip 2012, 20:44

Jeszcze jedna informacja tz przy montażu dodatkowej płytki wkraczamy w sieć CAN co może spowodować komunikat Eol error i jest o spowodowany nowym elementem elektronicznym w układzie i jeśli nie zostanie on "zaakceptowany" to niestety trzeba dokonać dopisania go do reszty. Najlepiej robi to Examiner ale można to też zrobić innymi urządzeniami aczkolwiek nie ma tu zbyt wielkiego wyboru i szkoda, że FES tego nie robi : beczy : .

Awatar użytkownika
Foe
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: Foe » 01 lip 2012, 21:08

jestem chętny ;)
Lancia Thema 3,0 CRD
Lancia Thesis 2,4 JTD
Lancia Y 1,1 Elefantino

Zablokowany

Wróć do „Car Audio & Navi”