Lybra 2.4 JTD - sprężarka klimatyzacji - regeneracja

grigor
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra 2.4 JTD - sprężarka klimatyzacji - regeneracja

Post autor: grigor » 22 cze 2013, 13:22

bronx pisze: Nie interesowałbym się tematem gdyby za zakucie weża wykrecenie i zakrecenie skasowali mnie kilka stówek.
A może kiedyś poskłądam sobie sprzęt i będzie serwis klimy kto wie : yesyes :
Teraz mam w planach zmajstrowanie z odpadów klimy samochodowej, klimy do domu :)
Co do węża do klimatyzacji to niestety koszt zakupu materiału jest dosyć wysoki. Warsztat kupuje go za ~100zl/mb. Zakucie przy tym to już grosze. Chociaż jeśli był to krótki odcinek to sporo sobie krzyknęli.
IMO test próżniowy szczelności jest o kant d... potłuc. Tzn działa ale przy dużych nieszczelnościach. Klimatyzacja to układ ciśnieniowy i najlepiej testować szczelność przez podanie kilkunastu atm gazu obojętnego np. azotu.
Poza tym nie polecam serwisów klimy typu "podjeżdżamy z szafka" i pytanie "a jaki to samochód". W dobrym serwisie klimy pierwsze co powinniśmy zobaczyć to właśnie manometry ;)
Ostatnio zmieniony 22 cze 2013, 13:33 przez grigor, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest:
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes

Krzysiek82
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: Krzysiek82 » 22 cze 2013, 13:26

grigor pisze: Poza tym nie polecam serwisów klimy typu "podjeżdżamy z szafka" i pytanie "a jaki to samochód". W dobrym serwisie klimy pierwsze co powinniśmy zobaczyć to właśnie manometry ;)
O właśnie! Dobrze piszesz :) Od tego zaczyna się robienie czegokolwiek przy klimatyzacji.

bronx
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: bronx » 22 cze 2013, 23:40

Ależ ja nikomu nie bronię jeździć.
Uważam że można to samemu lepiej ogarnąć.
To że nabijesz 20bar i przez 30min wskazówka na manometrze nie drgnie to nie oznacza że ukłąd musi być szczelny.
Sprawdźmy to po 2-3dnia i wtedy będzie dla mnie to jednoznaczne. Przykład vectra ojca, przechodzi testy a już od 3 lat dokładnie 5-6 miesięcy i pusto w rurkach. Teraz kolej na mnie :)
Z tego co pamiętam przy próbie ciśnieniowej instalacji wodnych w czasie 30-40min można uzyskać zmianę o 10% i uważa się to za wynik pozytywny.

Osobiście uważam że jak zrobię sobie próżnię 0,7 , podepnę manometr -1bar. I po 2-3dniach bedzie ciągle 0,7 to wiem że mam szczelne.

Co do zakucia, nie zmieniali węża zakuli tylko złączkę, jak sie okazało za kilka dniu, u gościa za płotem który jest moim znajomym i wyszło to podczas rozmowy. Skasował ich śmieszne pieniądze a mnie pociągneli jak za jaja, i tu się włączyła niechęć to tego wszystkiego.
Za drzwiami kartka jak byk (zasłonięta drzwiami) wymontowanie, zamontowanie węzy cena od 100zł jakl dobrze pamięta,
No qw... mak to były 4 śrubki z dostępem jak na dłoni, czas operacji dla praktykanta 5min.

Big daddy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Big daddy » 23 cze 2013, 8:18

Ciekawe!
Ja popatrzybym na jakiś tutorial jak to zrobić i myślę ze nie tylko ja, zachęcam!
http://www.afczwa.com Czestochowskie Forum Akwarystyczne

grigor
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: grigor » 23 cze 2013, 23:18

Big daddy pisze:Ciekawe!
Ja popatrzybym na jakiś tutorial jak to zrobić i myślę ze nie tylko ja, zachęcam!
Ale co chcesz zrobić? :)
bronx pisze:Ależ ja nikomu nie bronię jeździć.
Uważam że można to samemu lepiej ogarnąć.
To że nabijesz 20bar i przez 30min wskazówka na manometrze nie drgnie to nie oznacza że ukłąd musi być szczelny.
Sprawdźmy to po 2-3dnia i wtedy będzie dla mnie to jednoznaczne. Przykład vectra ojca, przechodzi testy a już od 3 lat dokładnie 5-6 miesięcy i pusto w rurkach. Teraz kolej na mnie :)
Z tego co pamiętam przy próbie ciśnieniowej instalacji wodnych w czasie 30-40min można uzyskać zmianę o 10% i uważa się to za wynik pozytywny.
Jasne, że jak masz pojęcie i sprzęt to sam sobie najlepiej ogarniesz.
Jest norma która określa, że ubytek R134a nie może przekroczyć bodajże 40 gramów na rok dla układu z jednym parownikiem (nie pamiętam dokładnie ;) ).
Osobiście uważam że jak zrobię sobie próżnię 0,7 , podepnę manometr -1bar. I po 2-3dniach bedzie ciągle 0,7 to wiem że mam szczelne.
Jeśli nieszczelność będzie "mała" to nie do końca. Cząsteczki czynnika są mniejsze od cząsteczek powietrza. Więc przy próżni może być ok a po uzupełnieniu czynnik będzie uciekał. Zwykle zdarzają się jednak spore nieszczelności.
Jest:
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes

Awatar użytkownika
ktoś ŁDZ
Przedstawiciel Regionalny
Imię: Robert

Post autor: ktoś ŁDZ » 25 cze 2013, 15:36

Podepnę się pod temat, czy istnieje możliwość wymiany łożyska kompresora klimatyzacji w Lybrze 2.4 JTD bez rozbierania kompresora?
Za odpowiedź z góry dzięki.
Pozdro - Robert
Jest:
Lancia Phedra 2.2 JTD 170KM - TyAaaaa_TO_wóz_zzz
+ Lybra Intensa 2.4 JTD SW - Papamobile :)
Było:
AR 156 SW 2.4 JTD 10V + wirus Ramzesa - Czarnulka
Delta II 1.9td
Nr. tel. 607645504

Krzysiek82
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: Krzysiek82 » 25 cze 2013, 16:55

ktoś ŁDZ pisze:Podepnę się pod temat, czy istnieje możliwość wymiany łożyska kompresora klimatyzacji w Lybrze 2.4 JTD bez rozbierania kompresora?
Ponoć tak - na forum ktoś to opisywał. Z tego co pamiętam, to należało lekko odkręcić kompresor i odsunąć delikatnie nie naruszając połączeń i ściągaczem ściągnąć koło pasowe i łożysko. Ale szczegółów nie pamiętam.

Awatar użytkownika
ktoś ŁDZ
Imię: Robert

Post autor: ktoś ŁDZ » 25 cze 2013, 19:28

Krzysiek82 pisze:
ktoś ŁDZ pisze:Podepnę się pod temat, czy istnieje możliwość wymiany łożyska kompresora klimatyzacji w Lybrze 2.4 JTD bez rozbierania kompresora?
Ponoć tak - na forum ktoś to opisywał. Z tego co pamiętam, to należało lekko odkręcić kompresor i odsunąć delikatnie nie naruszając połączeń i ściągaczem ściągnąć koło pasowe i łożysko. Ale szczegółów nie pamiętam.
Dzięki za info. Szukałem ale nie znalazłem, nie mam talentu widocznie.
Pozdro - Robert
Jest:
Lancia Phedra 2.2 JTD 170KM - TyAaaaa_TO_wóz_zzz
+ Lybra Intensa 2.4 JTD SW - Papamobile :)
Było:
AR 156 SW 2.4 JTD 10V + wirus Ramzesa - Czarnulka
Delta II 1.9td
Nr. tel. 607645504

belial666

Post autor: belial666 » 18 lis 2013, 18:12

Witam,czy ktoś z was wie jakie wymiary ma łożysko koła pasowego klimatyzacji w Lancia Lybra 1.9jtd 116km 2002r?

belial666

Post autor: belial666 » 07 sty 2014, 20:27

belial666 pisze:Witam,czy ktoś z was wie jakie wymiary ma łożysko koła pasowego klimatyzacji w Lancia Lybra 1.9jtd 116km 2002r?
Witam, w związku z tym ze nie dostałem odpowiedzi w sprawie wymiaru łożyska,sam musiałem sie dowiedzieć rozbierając koło sprężarki.Jeżeli ktoś ze chce to zrobić na własną ręke to niech to dobrze przemyśli,robota w miarę prosta jedynym problemem to ściągnąć sprzęgiełko z koła.A więc trzeba zrobić mały ściągacz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

belial666

Post autor: belial666 » 22 sty 2014, 1:09

ktoś ŁDZ pisze:
Krzysiek82 pisze:
Dzięki za info. Szukałem ale nie znalazłem, nie mam talentu widocznie.
Zdecydowanie nie uda się to gdyż trzeba ściągać tarczkę od sprzęgła,a do tego potrzeba więcej miejsca.

elbarto
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Bartek

Post autor: elbarto » 29 wrz 2014, 12:14

cześć,
wyje mi przy pewnym zakresie obrotow lozysko koła sprężarki klimatyzacji. miejsca jest tam niewiele, ale czy na tyle mało by tego nie ruszyć? czy ktoś przerabiał, wie jak to wygląda?
b
pozdrawiam, Bartek
Lancia Kappa Coupe 2.0 16VT
Lancia Y 1.4 '2008
Fiat 125 - w remoncie:)
była Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa
Była Lancia Y 1.2 '2002

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”