Lybra 1.9 JTD - falowanie wolnych obr. przy włączonej klimie

tigerr

Re: Lybra 1.9 JTD - falowanie wolnych obr. przy włączonej kl

Post autor: tigerr » 09 sie 2013, 14:37

a czy przy wymianie sprężarki nie trzeba ściągać czynnika, a po montażu nowej sprawdzić szczelność układu i ponownie nabić?

grigor
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: grigor » 09 sie 2013, 15:58

tigerr pisze:a czy przy wymianie sprężarki nie trzeba ściągać czynnika, a po montażu nowej sprawdzić szczelność układu i ponownie nabić?
Wypadałoby tak zrobić jeśli jest się ekologicznym człowiekiem. Inna opcja - przy wymianie sprężarki czynnik sam ucieknie ;). Potem tylko szczelność i można nabijać.
Jest:
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes

Codee

Post autor: Codee » 09 sie 2013, 16:49

Ale jest różnica potem w serwisie klimy! Bo jeśli ktoś ściągnie Ci powiedzmy 500 gram czynnika to ma Twoje 500gr! Czyli do pełnego potrzebowałeś max 150-200gr. A jak spuścisz jak największy druciarz czynnik to nie dość że zadupczys czynnikiem wszystko wokoło to kontrast który jest w czynniki zapierdzieli wszystko i trzeba będzie go zmyć żeby widzieć w razie ewentualnej kiedyś nieszczelności gdzie jest dziura.

tigerr

Post autor: tigerr » 09 sie 2013, 21:51

Codee pisze:Wymiana sprężarki na nową zajmuje 30 minut! Najpierw odkręcasz imbus z rurkami klimy potem kompresor ( 4 śruby na klucz 13 ). Za ten koszt wymiany miałbym opróżnienie i napełnienie klimy oraz 0,7 na pocieszenie + SPRITE :D

pozdrawiam
mi chodziło o to że za te 120-160zł będę miał komplet zrobiony czyli wymiana sprężarki z opróżnieniem i nabiciem klimy moim czynnikiem :D

Obdzwoniłem wielu mechaników i ceny za komplet czyli to co napisałem powyżej były od 220zł do 350zł. Te 120-160zł to ceny od moich stałych mechaników u których regularnie naprawiam auta (a mam ich kilka).

O tym opróżnianiu i nabijaniu napisałem bo myślałem że sugerujesz że wymiana sprężarki jest prosta i że mogę zrobić ją we własnym zakresie ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”