Wtrącę się tak na chwilkę:)
Moim pierwszym autem była śliczna błękitna (naomi azurro) Lybra berlina w klekocie z 2000r.
Mega mega ciepło wspominam ten samochód mimo że rozłożyłem i złożyłem ją chyba ze 3 razy,mimo że nie był to demon szybkości i mimo że miała ponad 300000 tysi na blacie jak ją kupowałem,nigdy mnie nie zawiodła a poziomem komfortu jaki darzyła mogła by zawstydzić niejedno współczesne auto a mimo to była w miarę prosta w budowie.Należy wspomnieć też o wyjątkowo skutecznych hamulcach,gdy ich pierwszy raz użyłem w 100% myślałem że producenta pogieło,potem bardzo to doceniłem.
Moim drugim autem była świetnie wyglądająca czarna (nero pastello)Lancia Delta III z 09r. też w klekocie 2.0 jtd i z sku&%#$&\m DPF-em
Po przesiadce z Lybry Szok ! auto pocisk nie bujające jak poprzedniczka w agresywniejszych zakrętach,bez problemu osiągające 200 km/h wnętrzę zaprojektowanie świetnie ale plastiki twardsze niż lybrowe,świetna suwana tylna kanapa cudowny pełny pakiet poltrony frau włącznie z deską rozdzielczą w skórze.
No ale już mogłem porównać to do lybry i komfort podróży zdecydowanie na MINUS.
Przejażdżka 500kilometrów lybrą - wysiadam rozciągam się i z żoną spokojnie odchodzimy w swoją stronę
przejażdżka 230 kilometrów Deltą III - wysiadamy poskrzywiani z bolącym odcinkiem lędźwiowym...
Moje trzecie auto to Lancia MUSA 07r. 1.4 16v BENZYNA ! 90KM z opcjonalną skrzynią 6 biegową(miała być idea ale większość to zardzewiane szroty)! auto kupione jako docelowe do poruszania się po WWA i pełna swoją rolę świetnie.Bardzo praktyczne wnętrze,wiele schowków w tym półka pod dachem,przesuwana tylna kanapa,duży otwór załadunkowy bagażnika,bez skórzanej tapicerki i z zwykłą klimą i radiem lepszym jak w Delcie ! lecz niestety muuuuułłłł jedzie tylko wystarczająco...a do tego średnie hamulce ,na ostrych zakrętach robi się nerwowo i ma zegary na środku deski(kwestia przyzwyczajenia)
Koszty utrzymania od najtańszego :
-Musa
-Lybra
-Delta
Praktyczność od najlepszego
-Musa
-Delta
-Lybra
Niezawodność od najlepszego
-Musa
-Lybra
-Delta
wygoda od najlepszego
-Lybra
-Musa !
-Delta
Bezpieczeństwo i właściwości jezdne
-Delta
-Lybra
-Musa
Łatwość samodzielnych napraw od najprostszego
-Lybra
-Musa
-Delta
Moc-
Delta
Lybra
Musa
Wygląd:
-Delta
-Lybra
-Musa
Tak to wygląda z mojej strony (sory z potencjalne literówki:) )
Nie będę ci tutaj radził co wybrać bo każdy model ma swoje niezaprzeczalne plusy i minusy ale jak chcesz mieć tanio to Musa w benzynie i tylko manual,jak sąsiada szlag ma trafić to tylko delta i też w benzynie a jak cię boli szyja od oglądania się z a okularnicą to lybra ale w tym przypadku tylko egzemplarze z wyższej półki i broń boże benzyna tylko (w gnoju

) 1.9cf3 115 albo 2.4 R5 150KM
Tyle mojego,jeśli będziesz miał jakieś pytania to pisz śmiało!
Pozdrawiam!