Opony - jakie marki polecacie?
Re: Opony - jakie marki polecacie?
Nareszcie mam IDEAŁ - NOKIAN 235/40/R17. Opony bardzo ciche, miękkie, idealne zachowanie na suchym i mokrym. Są piekielnie drogie (4x700 PLN), ale naprawdę warte tych pieniędzy.Poprzednio miałem UNIROYAL RAINSPORT III i to była "kicha". Głośne, nieprzewidywalne szczególnie na mokrym. Teraz mogę spokojnie wyprzedzać na naszych "pięknych koleinach" kolumnę nawet 5 TIR-ów wsłuchując się w piękny gang V6, i nie bojąc się, że zakończę na drzewie lub w rowie
- WRC
- Klubowicz
- Imię: Paweł
Nie kupujcie opon Dunlop badziewie i reklamacji nikt nie uznaje po 2 miesiącach jazdy "wybuliło" obie sztuki po wewnętrznej i zewnętrznej stronie opony. Serwis odpisał że nie uznaje reklamacji ze względu na zużycie bieżnika śmiech na sali. Na oponach są jeszcze tak zwane lamelki. Wkurzyłem się i walczę z nimi przez rzecznika praw konsumenta ale ciężka sprawa do wygrania. Nadmieniam że serwis i firma należy do Goodyear
wiec i oni lecą w siusia z reklamacjami. Pewnie zaraz pojawią się posty ze tanie były otóż sztuka kosztowała 325zł wiec najtańsze nie są.
wiec i oni lecą w siusia z reklamacjami. Pewnie zaraz pojawią się posty ze tanie były otóż sztuka kosztowała 325zł wiec najtańsze nie są.
WRC
KAPPA 2.0 20V
KAPPA 2.0 20V
Dunlop miałem zimówki M3 nie były nowe, bieżnik miały ale nie starsze niż 5 lat, ABS szalał, auto mnie straszyło, zmiana na nowe Kleber HP2 i zero ABS zero dziwnych sytuacji.
jak dla mnie to oponki nie godne uwagi zwłaszcza przy dużych cenach, polecić mogę pirelli, mam drugi sezon ( kupiłem nowe ) i jestem zadowolony ( Pirelli P6 195/65R15 standard Lybra ), zgodnie z testami, wody one się nie lękają, duże ilości na deszczu odprowadzają, auto jedzie pewnie, choć wiadomo na suchym człowiek się pewnie czuje
jak dla mnie to oponki nie godne uwagi zwłaszcza przy dużych cenach, polecić mogę pirelli, mam drugi sezon ( kupiłem nowe ) i jestem zadowolony ( Pirelli P6 195/65R15 standard Lybra ), zgodnie z testami, wody one się nie lękają, duże ilości na deszczu odprowadzają, auto jedzie pewnie, choć wiadomo na suchym człowiek się pewnie czuje

nie polecam fuldy exelero 225/45/17 glośne jak diabli 

Lancia Delta II 1.6ie 8V 95r.
Na wiosnę kupiłem Dunlop SP 01 195/65/15 - na suchym komfortowe i pewne, choć czasem troszkę głośne, a na mokrym na razie nie miałem do czynienia z niczym lepszym (poprzednio byłem bardzo zadowolony z Gislaved - nie pamiętam modelu - ale Dunlop bije je na głowę). Zastanawiam się co polecacie w miarę taniego na zimę w tym rozmiarze?
Były - Polonez Caro 1,6; Mondeo II Kombi 1,8TD; Lybra SW 2,4 jtd
Jest - C3 Picasso 1,6VTi Exclusive
Jest - C3 Picasso 1,6VTi Exclusive
W tym rozmiarze ( albo w profilu 60 ) jeździłem na GY UG7+ . Absolutna rewelacja . Niby drogawe , ale patrząc na parę lat bezpiecznej jazdy ...
"Jak pięknie się różnimy..."
DELTA 1.6 MultiJet ORO - EGR & DPF off z nową mapą : 149 KM / 362 Nm - Tramonto / Fiat 500 L PopStar 1.4 95 KM + LPG kolor BLACK / WHITE
Ty nie kupiłeś Lancii . Dostałeś Ją gratis . Zapłaciłeś tylko za udział w przedsięwzięciu ... No i przedsięwzięcie się zes...ło
-----------------------------------------
DELTA 1.6 MultiJet ORO - EGR & DPF off z nową mapą : 149 KM / 362 Nm - Tramonto / Fiat 500 L PopStar 1.4 95 KM + LPG kolor BLACK / WHITE
Ty nie kupiłeś Lancii . Dostałeś Ją gratis . Zapłaciłeś tylko za udział w przedsięwzięciu ... No i przedsięwzięcie się zes...ło

- Tomzik
- Klubowicz
- Imię: Tomczysław ;)
Również mam dobre doświadczenie z UG7+
Ale jak kupowałem swoje 2 sezony temu to już chyba wchodził UG Performance czy jakoś tak, zatem nie wiem jak tej zimy będzie z dostępnością UG7+
Ale jak kupowałem swoje 2 sezony temu to już chyba wchodził UG Performance czy jakoś tak, zatem nie wiem jak tej zimy będzie z dostępnością UG7+
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205
Ponieważ wątek ma "trochę" stron, a nie za bardzo mam czas na przeczytanie całego, postanowiłem zapytać:
Czy polecacie jakieś letnie opony nadlewane (regenerowane), zimą używam Targumów z bieżnikiem Nokian Hakkapepita, czy jakoś tak.
To moje pierwsze opony bieżnikowane i polecam je szczerze, nie wiem czy to firma, rzeźba bieżnika, skład gumy, czy co, ale są rewelacyjne. W Dedrze SW przy rozmiarze 175/70R14 koszą markowe opony jak leci.
Dlatego postanowiłem kupić na lato opony o rozmiarze 195/55R15, może coś podpowiecie?
Nie polecajcie mi nowych opon, jestem zainteresowany tylko regenerowanymi i wyłącznie polskiej produkcji.
Pozdrawiam.
Czy polecacie jakieś letnie opony nadlewane (regenerowane), zimą używam Targumów z bieżnikiem Nokian Hakkapepita, czy jakoś tak.
To moje pierwsze opony bieżnikowane i polecam je szczerze, nie wiem czy to firma, rzeźba bieżnika, skład gumy, czy co, ale są rewelacyjne. W Dedrze SW przy rozmiarze 175/70R14 koszą markowe opony jak leci.
Dlatego postanowiłem kupić na lato opony o rozmiarze 195/55R15, może coś podpowiecie?
Nie polecajcie mi nowych opon, jestem zainteresowany tylko regenerowanymi i wyłącznie polskiej produkcji.
Pozdrawiam.
ja juz zdzieram 3 komplet Dunlopow (w moto tez Dunlop, 2 zestaw) i jestem zadowolony.
Miałem SP Sport 9000 225/45/17 a mam zimowe SP Winter Sport 3D 195/55/15 i letnie SP Sport MAXX TT/SP Sport MAXX 225/45/17
Miałem SP Sport 9000 225/45/17 a mam zimowe SP Winter Sport 3D 195/55/15 i letnie SP Sport MAXX TT/SP Sport MAXX 225/45/17
Ja założyłem debica nawigatora w deszczu rewelacja wczoraj wyjechał mi tir i moja nunia staneła w miejscu zero poslizgu a lało to sa po mojemu nawigator 1 bo sa tez dwÓjki, ale chyba głosniejdze to sa opony całoroczne po miescie sa ok ale po gorkach sprawdze w zimie ciche z wymiana za dwie dałem 400zł i 5lat gwarancji teraz na jesien załoze takie same na tył
Obawiam się Kolego , że zbyt wielu opinii tu nie znajdziesz , bo ludzie niezbyt często lubią ryzykować zdrowie i życie siebie , bliskich i innych ludzi za parę stów . Nie mówię , że taka opona zaraz zabija , ale uprzedzenia i zapobiegliwość powodują , że ja osobiście ani na żanym forum nie spotkałem użytkownika opon bieżnikowanych . Stąd moja "prognoza" że nie znajdziesz ich wielu .bassman pisze:Ponieważ wątek ma "trochę" stron, a nie za bardzo mam czas na przeczytanie całego, postanowiłem zapytać:
Pozdrawiam.
"Jak pięknie się różnimy..."

-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
Moje zdanie jest takie że zimą jeszcze bieżnikowane ujdą. Bo są miękkie, bo wolniej się jeździ, bo głośność opon nie przeszkadza jak jeździ się wolniej.bassman pisze: Czy polecacie jakieś letnie opony nadlewane (regenerowane), zimą używam Targumów z bieżnikiem Nokian Hakkapepita, czy jakoś tak.
Zimówka firmowa też jest głośniejsza na suchym asfalcie z racji swego bieżnika i gumy, więc po co przepłacać

Latem jednak jeździ się szybciej, dalej - na wakacje i wygodniej jest jak nie huczą. W sumie nawet nie wiem czy są opony nadlewane na lato

było Uno 1.0, Bravo 1.2 16V, była Lybra LX SW 1.8 LPG, była Croma 1,9 150KM jest Lancia Ypsilon Platino 0.9 i Ford Galaxy
debica nawigator całoroczne mam sa super
Niestety, jeden Michałek Energy Saver podczas pompowania odszedł do krainy wiecznych snów z wielkim hukiem. Na miejsce Michałków, dostaliśmy ofertę nie do odrzucenia - mające nie cały rok Yokohama a.drive z przebiegiem 2tys km. co potwierdza ich stan.
Pierwsze spostrzeżenia prowadzą się na suchym równie dobrze jak Energy Saver, ale za to na wodzie jest lepiej. Nie ma efektu targania kierownicą na koleinach czy przy wjeździe w większe kałuże. Jak na początek oceniam bardzo dobrze, zobaczymy co przyniesie czas...
Pierwsze spostrzeżenia prowadzą się na suchym równie dobrze jak Energy Saver, ale za to na wodzie jest lepiej. Nie ma efektu targania kierownicą na koleinach czy przy wjeździe w większe kałuże. Jak na początek oceniam bardzo dobrze, zobaczymy co przyniesie czas...
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Ktoś wie coś o Pirelli P2500 EURO lub Kleber QUADRAXER (obie całoroczne)
Nosze się z zamiarem kupna całorocznych do Lyberki rodzicielki (jak się wczoraj okazało non stop jeździła na letnich nawet w zimie
) jakieś opinie? 
Nosze się z zamiarem kupna całorocznych do Lyberki rodzicielki (jak się wczoraj okazało non stop jeździła na letnich nawet w zimie